Livsstil och hälsa under graviditeten

LEVA-metoden - strukturerat stöd till kost- och viktförändring

Innehållet gäller Värmland

För dig som har en övervikt eller obesitas och önskar att gå ner i vikt efter din graviditet finns stöd att få med hjälp av dietist på vårdcentral.

Du som har BMI 27–35 erbjuds en kostbehandling som kallas LEVA-metoden. Du får stöd i att förändra dina mat- och levnadsvanor. Det är det BMI som du har vid inskrivningssamtalet hos barnmorskan vi utgår från.  

Leva-metoden står för Livsstil vid effektiv viktminskning efter graviditet under amning (både för den som ammar eller inte ammar). Levametoden by Bertz et al har utvecklats och utvärderats vid Göteborgs Universitet och ger effektiv och säker viktminskning efter graviditet. 

Hur går det till?

Kostbehandlingen går ut på att du med hjälp av en dietist på vårdcentral får en kostplan som passar dig och dina behov. Du och dietisten kommer ha en tät kontakt med några fysiska träffar men framför allt kommer stöttningen att ske digitalt via 1177.se.  Målet är att hitta hälsosamma förändringar som går att bibehålla över tid och som är bra för dig och din familj.

Kontakta din barnmorska för att få hjälp med en remiss till dietist för LEVA-metoden. 

Dina matvanor påverkar dig och hela familjen

Viktminskning och hälsosamma matvanor efter graviditeten minskar risken för komplikationer för både dig och fostret om du blir gravid igen. Bättre matvanor minskar också din risk för att bli sjuk i till exempel diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.  

Så här kommer du åt stöd- och behandlingsprogrammet

Programmet fungerar på dator, surfplatta och smartphone. Du väljer det som passar dig och kan växla mellan olika enheter. Använder du mobilt bredband kan det ibland ta längre tid att starta filmer, ljud och bildspel.

Du kommer åt programmet via webbsidan 1177.se och eller appen 1177 och behöver e-legitimation för att kunna logga in. Du kan använda en mobil e-legitimation som FREJA eID Plus eller Mobilt BankID på din smartphone eller surfplatta. Du kan också använda BankID på din dator.

  • Gå till 1177.se
  • Klicka på logga in.
  • Väl inloggningssätt.
  • Gå till Övriga tjänster och klicka på Alla övriga tjänster.
  • Välj Stöd och behandling i listan över tjänster.

För att få aviseringar vid vid olika händelser i ditt stöd- och  behandlingsprogram behöver du kontrollera att du har rätt mobilnummer och eller e-postadress. Det gör du under Inställningar som du hittar högt uppe till höger när du är inloggad.

Till toppen av sidan