Aktuellt i Värmland

ORKA - Stöd för unga i Värmland

Innehållet gäller Värmland

Det finns många signaler om att ungas psykiska hälsa har försämrats de senaste åren. Därför erbjuder nu Region Värmland digitala träffar där du får kunskaper, tips och stöd kring vad du kan göra själv för din hälsa och för att få mer ork. Mår du väldigt dåligt kan du förstås söka hjälp inom vården.

Små förändringar kan ge stor effekt

Livet kan vara tufft, och att jobba på egen hand för att må bättre kan kännas tungt. Forskning visar dock att även väldigt små förändringar kan ge en positiv effekt. På träffarna får du stöd och tips på enkla saker du kan testa för att må bättre!  
För även om vi önskar det så kommer inte hälsa och välmående av sig själv. De flesta behöver jobba för det. Förr eller senare! Börja tidigt. 

Träffarna är digitala

Du kan koppla upp dig från din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Under träffarna finns möjlighet att dela tankar. Eller bara lyssna. Du väljer själv om du vill ha kameran på. Reagera med kommentarer eller bilder i chatten om du vill.  

Tid och länk

När: På onsdagar klockan 14.00–15.00

Länk: Samma länk till varje träff. Delta via Teams

Det behövs ingen anmälan. Du kopplar upp dig till träffen när du vill delta. 

Innehåll

Alla träffar innehåller kunskaper om respektive ämne och interaktiva delar för dig som vill. Under träffarna får du också tips och råd om vad du kan göra själv. Några tips och råd kommer att återkomma under flera träffar, eftersom de är så viktiga. Till exempel har fysisk aktivitet en positv inverkan på sömn, stressnivå, depression, ångest och fobi. Likaså är det du äter alltid viktigt. Våra kroppar behöver näringsrik mat för att må bra. När vi får i oss för mycket socker, färgämnen och processad mat – ja, då är sannolikheten stor att vi förr eller senare mår dåligt.

13 mars - Kroppen

Kroppen är på många sätt fantastisk, ändå är den ibland förknippad med negativa känslor som till exempel missnöje och komplex.

Vi pratar om normer och ideal. Till exempel hur du kan påverkas av sociala medier, förhållande till mat och vad du själv kan göra för ta hand om din kropp.

20 mars - Skärm- och mobilberoende

Gästföreläsare Oskar Eriksson psykolog från Region Värmland.

Sedan smarta telefoner kom har vi ändrat vårt beteende enormt. Många appar och spel är designade av beteendevetare som vet hur vårt belöningssystem fungerar. Det gör att tiden vi spenderar framför en skärm ökar, vilket innebär att tiden vi har för annat minskar.

Exakt hur det här kommer påverka oss vet vi inte riktigt ännu. Det kan ses som ett stort experiment med människors hälsa. Det viktiga just nu, innan det finns mer kunskap, kanske är att var och en funderar? Hur vill jag ha det? Och vilka konsekvenser får det? 

27 mars -  Sex och relationer

Gästföreläsare från ungdomsmottagningen Druvan i Karlstad.

10 april - Spelberoende

Gästföreläsare från Nexus i Karlstad.

17 april - Suicid

Karen O`Quin och Sara Emsevik från Region Värmland.

24 april - att skada sig själv

Att skada sig själv kan vara ett sätt att hantera svåra känslor. I början kan det kännas som att det hjälper men på sikt får det dig oftast att må sämre. Under den här träffen pratar vi om olika självskadebeteende och känslor kring det.

8 maj - Neuropsykiatriska diagnoser (Autism, Adhd och Add)

Gästföreläsare Siri Jakobsson Störe psykolog från Region Värmland.

15 maj -  Sexuellt våld

Gästföreläsare från Karlstad tjej - och kvinnojour.

Tipsa oss om ämnen

Vad tycker du vi ska prata om i kommande träffar? Har du tips?

Välkommen att höra av dig till oss (Forms Microsoft 365)

Till toppen av sidan