Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt i Värmland

ORKA - Stöd för unga i Värmland

Innehållet gäller Värmland

Det finns många signaler om att ungas psykiska hälsa har försämrats de senaste åren. Därför erbjuder nu Region Värmland digitala träffar där du får kunskaper, tips och stöd kring vad du kan göra själv för din hälsa och för att få mer ork. Mår du väldigt dåligt kan du förstås söka hjälp inom vården.

Små förändringar kan ge stor effekt

Livet kan vara tufft, och att jobba på egen hand för att må bättre kan kännas tungt. Forskning visar dock att även väldigt små förändringar kan ge en positiv effekt. På träffarna får du stöd och tips på enkla saker du kan testa för att må bättre!  
För även om vi önskar det så kommer inte hälsa och välmående av sig själv. De flesta behöver jobba för det. Förr eller senare! Börja tidigt. 

Träffarna är digitala

Du kan koppla upp dig från din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Under träffarna finns möjlighet att dela tankar. Eller bara lyssna. Du väljer själv om du vill ha kameran på. Reagera med kommentarer eller bilder i chatten om du vill.  

Tid och länk

När: På onsdagar klockan 14.00–15.00

Länk: Samma länk till varje träff. Delta via Teams

Det behövs ingen anmälan. Du kopplar upp dig till träffen när du vill delta. 

Innehåll

Alla träffar innehåller kunskaper om respektive ämne och interaktiva delar för dig som vill. Under träffarna får du också tips och råd om vad du kan göra själv. Några tips och råd kommer att återkomma under flera träffar, eftersom de är så viktiga. Till exempel har fysisk aktivitet en positv inverkan på sömn, stressnivå, depression, ångest och fobi. Likaså är det du äter alltid viktigt. Våra kroppar behöver näringsrik mat för att må bra. När vi får i oss för mycket socker, färgämnen och processad mat – ja, då är sannolikheten stor att vi förr eller senare mår dåligt.

4 september - Sömn
Att sova gott är bland det viktigaste för att må bra och orka. Men inte alltid så lätt. Är du nyfiken på vad du kan göra för att sova bättre och lagom mycket? Det ska vi prata om på träffen. 

11 september - Motivation och beteendeförändring
Varför är det så svårt att ändra på ett beteende?  Hur hittar man motivationen när det känns motigt? Den här träffen handlar om just det och vi har med oss en hälsocoachen.

25 september - Kvinnohälsa  
Idag har vi med oss personal från ungdomsmottagningen Druvan i Karlstad som kommer prata vi om pms, endometrios, menscykeln generellt, hur det kan påverka oss och hur man kan ta hand om sig på bästa sätt. 

2 oktober - Stress
Känner du dig stressad och i behov av mer återhämtning för att orka? Skulle du vilja få mer tid till sådant som betyder något för dig, i stället för alla krav och måsten? Idag pratar vi om vad som kan stressa oss och vad som kan hjälpa oss att få till en bra återhämtning. 

9 oktober - Könsdysfori och identitet 
Idag har vi med oss kurator på könsidentitetsteamet som kommer att prata om normer och förväntningar kring hur vi förväntas vara som killar och tjejer, män och kvinnor. Det är inte alltid lätt att veta vem en är, hur en ska bete sig eller känna.  

16 oktober - Relation och ensamhet
Känner du dig ensam? Vill du ha mer samhörighet med andra? Relationer är viktigt för vår hälsa, men hur vet man vad en bra relation är?  Under den här träffen pratar vi om vad en relation är och hur du kan känna igen en bra eller dålig relation och tipsar om hur man ska komma ur sin ensamhet om man vill. 

23 oktober - Du är vad du äter och dricker
Det du äter och dricker är en viktig hörnsten för vår hälsa. Samtidigt kan det vara bland det svåraste att hantera när sug, stress och vrålhunger får oss att äta allt annat än vi tänkt oss. Under denna träff kommer vi tipsa om hur du kan äta mer som du vill och mår bra av. 

6 november -  Sexuellt våld 
Personer från Alla kvinnors hus berättar om deras vardag med fokus på det sexuella våldet, vad är det egentligen och hur påverkar det oss? 

13 november - Ångest
Att lida av ångest är ofta begränsande. Men ju mer du undviker det som är jobbigt, desto starkare blir ofta känslan. Under träffen kommer vi prata om det du kan göra i stället. 

20 november - Alkohol och droger 
Alkohol och droger kan vara förknippat med fest, glädje, spänning och frihet, men också med ohälsa, ångest och för tidig död. Under den här träffen lyfter vi frågor om alkohol och droger utifrån olika perspektiv, bland annat hur de påverkar din kropp, dina känslor och beteenden.

27 november - Våld i  nära relationer 
Våld i nära relationer kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Det kan handla om kontroll, anklagelser, slag eller sparkar, men också om att gå över någons sexuella gränser eller sprida privata foton eller videor på sociala medier. Våld är aldrig okej och det finns hjälp att få. 

4 december - Självmedkänsla 
Hur ser du egentligen på dig själv? Att ha självmedkänsla är många gånger avgörande för hur vi kan hantera motgångar. Idag har vi med oss en hälsocoach som kommer att prata om självmedkänsla, tacksamhet och förlåtelse. 

11 december - Avslutning
Det här är sista träffen för terminen. Vi kommer se tillbaka på träffarna som varit och prata om hälsa från ett bredare perspektiv och försöka plocka in de olika delarna vi har pratat om för att få till en helhetsbild. 

Tipsa oss om ämnen

Vad tycker du vi ska prata om i kommande träffar? Har du tips?

Välkommen att höra av dig till oss (Forms Microsoft 365)

Till toppen av sidan