Lämna prov och få provsvar om covid-19

Har du nyligen varit i ett land som UD avråder från att resa till?

Innehållet gäller Stockholms län

Har du nyligen varit i ett land som UD avråder från att resa till bör du isolera dig, testa dig direkt när du kommer till Sverige (om du inte testade dig inom 48 timmar innan du reste till Sverige) och sedan igen efter 5 dagar.

This information is also available in English

Har du varit i ett land som omfattas av utrikesdepartementets avrådan från icke nödvändiga resor och kommit till Sverige de senaste 14 dagarna bör du stanna hemma medan du väntar på att kunna provta dig för covid-19 och tills du har fått provsvaret.

Du rekommenderas att ta ett första prov direkt efter resan (om du inte tog prov inom 48 timmar innan du reste till Sverige), samt på den femte dagen efter det att du kommit till Sverige. Detta gäller även om du haft covid-19 tidigare och/eller är vaccinerad.

Barn födda 2015 och senare behöver inte provtas, men ska stanna hemma i sju dagar efter utlandsresa.

Gör så här för att boka test:

  1. Öppna appen Alltid öppet.
  2. Välj provtagning av Covid-19 från 13 år
  3. Under första frågan: välj "Jag har varit utomlands de senaste 14 dagarna". 
  4. Boka det andra testet dag 4, så får du din hemleverans dag 5. 

Provta dig på Arlanda vid ankomst

Om du kommer med flyg till Arlanda, kan du ta provet på drop-in-provtagningen i terminal 5. Öppet alla dagar klockan 8-21. Du behöver vara folkbokförd i Region Stockholm eller Region Uppsala för att lämna provet.

Om du har barn över sex år behöver de också lämna prov. Då behöver du vara ombud för ditt barn, i både Alltid-öppet-appen och på 1177.se.

Om du saknar personnummer, har skyddad identitet eller saknar mobilt BankId eller tekniska möjligheter att boka provtagning kan du kontakta en vårdcentral så hjälper de dig. 

Stanna hemma i minst sju dagar efter att du kom till Sverige. Det gäller också barn i förskola och skola. Undvik under hela denna tiden att ha nära kontakter och tvätta händerna ofta och noga.

Läs om vilka länder som omfattas av rekommendation om hemisolering och testning eller som är undantagna från reseavrådan:

Om du är fullvaccinerad med vaccin godkänt av EMA eller vaccin där WHO utfärdat nödgodkännande och det gått minst två veckor efter sista dosen gäller inte ovanstående.

Du ska isolera dig om du får du symtom på covid-19. Det gäller alla, oavsett om du rest eller inte och oavsett om du är vaccinerad eller inte. Om symtomen varar mer än 24 timmar ska du beställa PCR-test.

Om du testar positivt för covid-19 kommer vården ge dig förhållningsregler så att du inte riskerar att föra smittan vidare till andra.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Till toppen av sidan