HAR DU FÅTT EN REMISS OCH SKA VÄLJA MOTTAGNING?

Höftledsoperation

Innehållet gäller Stockholms län

Om du behöver få en ny höftled men i övrigt är frisk kan själv välja på vilken mottagning i länet du vill få höftprotesoperationen gjord. Du väljer mellan de mottagningar som blivit godkända av Region Stockholm.

För att en mottagning ska bli godkänd krävs bland annat att opererande läkare genomför tillräckligt många operationer för att kunna behålla sin yrkesskicklighet.

När och hur väljer jag?

När din läkare har konstaterat att du behöver en höftprotesoperation kan du ta reda på mer om de olika mottagningar som utför operationen. Du kan också be din läkare om hjälp. När du har valt en mottagning skickar din läkare remissen den höftprotesmottagning som du har valt.

Om höftledsartros

I våra leder finns brosk som gör att benändarna kan glida mot varandra. Höftledsartros innebär att brosket i höftleden försvagas, tunnas ut eller försvinner. Då nöts benändarna mot varandra och man kan få ont. Risken att få artros i höftleden ökar ju äldre man blir.

Bor du inte i Stockholm län, men söker vård här?

Bor du någon annanstans i Sverige betalar du samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län. 

Några saker skiljer sig däremot:

  • Du som bor någon annanstans i landet kan behöva en remiss även om specialistmottagningen i Stockholm inte kräver det. Ta därför reda på om det finns remisskrav för den vården där du bor.  
  • Du måste betala din resa till och från vården själv (en så kallad sjukresa), även om du skulle fått den betald i ditt län. 
  • Vårdgarantin gäller endast i din egen region.
Till toppen av sidan