KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videomöte med vården

Genom ett videomöte med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videomöte, videosamtal eller videobesök som det också kan heta.

Det finns många olika typer av videomöten

Du kan få medicinsk rådgivning genom ett videosamtal och få hjälp med lättare besvär. Du kan få hjälp med vissa besvär, men inte alla. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag. Det kan till exempel vara en kroppsundersökning.

Vissa mottagningar kan skriva läkarintyg eller remisser.

Du kan också ha videomöten som en del i en behandling till exempel med en fysioterapeut eller en logoped.

Vårdpersonalen för en journal även vid videomöten

Vårdpersonalen för en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vilka mottagningar erbjuder videomöten?

Videomöten finns både på mottagningar som drivs av privata företag och på mottagningar som drivs av ett landsting eller en region. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Vad kostar ett videomöte?

Hur mycket ett videomöte med vården kostar varierar mellan de olika mottagningarna. 

Stockholms län

Boka videomöte genom appen Alltid öppet

Det är ännu inte möjligt att ha videosamtal genom 1177.se, men Region Stockholm har tagit fram appen Alltid öppet, där du själv kan boka videomöten med vården.

Du kan till exempel boka videomöte med

  • läkare alla dagar i veckan klockan 7-21
  • barnmorska för rådgivning och förnyelse av preventivmedel eller frågor kring graviditet.
  • kurator på ungdomsmottagning och få rådgivning kring identitet, sex och preventivmedel (för dig under 23 år).

Videomöte är lämpligt för lindriga besvär. Om du bedöms vara i behov av ytterligare undersökning, provtagning eller uppföljning kan du få en tid för besök på mottagning. Beroendeframkallande läkemedel förnyas inte via videomöte.

Så här går det till

  1. Ladda ner appen Alltid öppet kostnadsfritt från AppStore eller GooglePlay
  2. Logga in säkert med BankID
  3. Boka videomöte för dig själv eller för ditt barn upp till 13 år.
  4. Några minuter innan avtalad tid loggar du in i appen. Du hittar ditt videomöte under rubriken Aktuella ärenden. Tryck på "videomöte" och sedan "starta video". Videomötet startar när vårdgivaren ansluter till mötet.

Avboka senast 24 timmar innan ditt möte

Senast 24 timmar innan ditt besök eller videomöte behöver du avboka, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Avgifter

  • Videomöten med vårdcentral har samma pris som besök på mottagning.
  • Videomöte med Barnmorska och Ungdomsmottagning är kostnadsfritt.
  • Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura.

Bli ombud för ditt barn

Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen. Första gången du ska agera ombud behöver du klicka på "Förälder" och ange barnets personnummer.

 

Att tänka på inför ett videomöte

Tänk på att ha en stabil internetuppkoppling inför ditt videomöte. Det är också bra att koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.

Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.

Det är bra om du ställer in kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan se dig i ögonen.

Det är bra om du är i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.

Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.

Du som använder mobil eller surfplatta ska tänka på att hålla den stadigt. Bildkvaliten blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan