FLER BEHANDLINGAR

Fotsjukvård

Innehållet gäller Stockholms län

Fotsjukvården samverkar med den övriga sjukvården för att förebygga och behandla fotskador. Inom fotsjukvården behandlas bland andra personer som har fotproblem på grund av diabetes eller andra sjukdomar. För att besöka en fotterapeut behöver du en remiss från en läkare, distriktssköterska eller diabetessjuksköterska.

Fotterapeuten behandlar dig utifrån anvisningarna på remissen och utifrån dina behov. Hen berättar även vad du själv kan göra för att förebygga eventuella framtida fotproblem.

Vem behandlas inom fotsjukvården?

Inom fotsjukvården behandlas patienter med medicinska fotproblem, till exempel:

  • patienter med diabetes
  • patienter med cirkulationsrubbningar som har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
  • patienter som har svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
  • patienter med vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Vem utför fotsjukvård?

Inom fotsjukvården arbetar fotterapeuter och podiatriker. Podiatriker är fotterapeuter med akademisk utbildning. De fotterapeuter som har avtal med Region Stockholm har minst undersköterskeutbildning eller gymnasieskolans treåriga omvårdnadsprogram och har sedan vidareutbildat sig till fotterapeuter. Dessutom har de läst grund- och fördjupningskursen i fotvårdsterapi inom diabetesbehandling.

Behöver jag remiss för att få fotsjukvård?

För att få fotsjukvård behöver du en remiss. Remissen skrivs av en läkare, distriktssköterska eller diabetesjuksköterska som bedömer att du behöver fotsjukvård. Remissen gäller högst ett år. Du kan själv eller tillsammans med den som skrivit remissen välja en mottagning som passar dig.

Här hittar du medicinsk fotsjukvård i Stockholms län.

Vad kostar behandlingen?

Att bli behandlad av en fotterapeut kostar lika mycket oavsett om mottagningen drivs av Region Stockholm eller av ett privat företag som har avtal med regionen. Frikort gäller.

Du som patient har rätt till kostnadsfri fotsjukvård om du är 85 eller äldre och har remiss till fotsjukvård.

Till toppen av sidan