Vård och stöd för barn

Malinamottagning

Innehållet gäller Stockholms län

Malinamottagningar är psykologmottagningar som tar emot familjer med barn 0–5 år som behöver stöd av psykolog. Även ni som väntar barn kan få stöd i det kommande föräldraskapet. Ni kan få remiss dit efter en första bedömning på till exempel BVC eller barnmorskemottagning.

På Malinamottagningen arbetar psykologer som tar emot föräldrar och barn 0-5 år, för kortare insatser. Till exempel om du som nybliven förälder känner stark oro eller osäkerhet. Eller om ditt barn är ängsligt och om det blir mycket konflikter. Du får hjälp i ditt föräldraskap och i att stötta ditt barn.

Blivande föräldrar kan också få stöd på Malinamottagningen. Det kan tillexempel vara vid stark oro eller om det finns tidigare erfarenheter som försvårar i det blivande föräldraskapet.

Hur och var söker jag till en Malinamottagning?

Det finns sex Malinamottagningar fördelade i sex områden i länet. Du och ditt barn tillhör den Malinamottagning där du är inskriven på barnmorskemottagning eller barnets barnavårdscentral.

Både du som blivande förälder och ditt barn behöver en bedömning för att få stöd och hjälp på en Malinamottagning. En bedömning kan ske på följande sätt:

  1. Kontakta din barnmorskemottagning om du som är gravid eller din partner känner oro eller har behov av stöd inför kommande föräldraskap. Barnmorskan bedömer om ni kan få stöd på en Malinamottagning. Barnmorskan skickar en remiss till den mottagning som ansvarar för det område som ni tillhör
  2. Kontakta din BVC när du som förälder behöver stöd kring ditt barn. Om sjuksköterskan bedömer att barnet behöver mer stöd än vad BVC kan erbjuda kan hen hänvisa er till en Malinamottagning. Ni kan också få en hänvisning till en Malinamottagning från vårdcentralen eller en Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (Bumm). Ni får en hänvisning för barnet till Malinamottagningen i det område som ditt BVC tillhör.
  3. Kontakta en Malinamottagning direkt i det område där din BVC finns. Det är Malinamottagningen som bedömer om mottagningen kan erbjuda stöd och hjälp för er.

Enligt patientlagen har du alltid rätt att välja en annan mottagning för barnet än den du blir hänvisad till.

Rätt vård för dina behov

Malinamottagningar är en första ingång till stöd om du upplever svårigheter i föräldraskapet. Det kan vara att du bekymrar dig för hur ditt barn mår eller fungerar i vardagen eller känner en oro inför föräldraskapet. Stödinsatserna är korta och avgränsade. De flesta kan få tillräckligt stöd på mottagningen. En del kan behöva remiss till den specialiserade vården.

Om du som blivande förälder har behov av annan psykiatrisk vård än vad som är kopplad till ditt föräldraskap ska du kontakta din vårdcentral. Där kan du få stöd och behandling eller remiss vidare till specialiserad vård.

På samma sätt är det för ditt barn. Om det finns behov av stöd och behandling som inte kan erbjudas på en Malinamottagning, får ni en remiss till barn- och ungdomspsykiatrin. 

Här finns Malinamottagningarna

Malinamottagningen Bromma Gustavslundsvägen 141

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning i Bromma, Ekerö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm

Kontaktuppgifter

Malinamottagningen Danderyd Vendevägen 90

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning i Danderyd, Lidingö, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Östermalm, Österåker

Kontaktuppgifter

Malinamottagningen Solna Hotellgatan 3

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning i Solna, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sigtuna, Järfälla, Sollentuna, Sundbyberg, Upplands Väsby, Upplands-Bro

Kontaktuppgifter

Malinamottagningen Södermalm Alsnögatan 7

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning på Södermalm, Haninge, Nacka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö

Kontaktuppgifter

Malinamottagningen Enskede Åstorpsringen 6

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning i Farsta, Skarpnäck, Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Älvsjö, Skärholmen

Kontaktuppgifter

Malinamottagningen Huddinge Patron Pehrs väg 6

För dig som har din BVC eller barnmorskemottagning i Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Södertälje

Kontaktuppgifter

Bor du inte i Stockholm län, men söker vård här?

Bor du någon annanstans i Sverige betalar du samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län. 

Några saker skiljer sig däremot:

Du måste betala din resa till och från vården själv (en så kallad sjukresa), även om du skulle fått den betald i ditt län. 
Vårdgarantin gäller endast i din egen region.

Till toppen av sidan