Läs veckans frågor från stockholmarna

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna som sjuksköterskorna på 1177 fick förra veckan från stockholmarna.

Frågor om barn

Många barn är just nu förkylda med långdragen hosta. Vissa har även feberFörkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Det är svårt att undvika att barn blir förkylda. Men det finns sätt att minska risken att smittan sprids:

  • Tvätta dina egna och barnets händer ofta. Före och efter varje måltid.
  • Lär barnet nysa i armvecket, i stället för rakt ut.
  • Försök lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen, eftersom virus lättast fastnar där.

Andra frågor har handlat om utslag så som svinkoppor och höstblåsor. I vår prickguide  finns exempel på vanliga prickar och utslag. 

Frågor om springmask har också varit vanliga under den senaste veckan. Fortfarande är det receptfria läkemedlet slut i lager. För att minska risken för spridning kan man vara noga med att tvätta händerna, byta och tvätta underkläder och sängkläder ofta. Samt dammsuga utrymmen där maskäggen lätt kan spridas, såsom badrum och sovrum.

Gör ditt barns vårdärenden via nätet

Här på 1177.se kan du kontakta en mottagning för att till exempel förnya ditt barns recept eller boka tid åt ditt barn. Läs mer på 1177.se/loggainbarn.

Frågor om vuxna 

Många vuxna är förkylda och har feber. Ofta räcker det att vila och dricka lite extra. Du kan också lindra besvären med receptfria läkemedel såsom febernedsättande och nässprej.

Många vuxna har också ringt om magont, ibland i samband med magsjuka och ibland med mer diffusa symtom. 

Logga in på 1177.se för att förnya recept

Många ringer till 1177 för att beställa ny medicin men sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 kan inte hjälpa dig att förnya ditt recept. Du kan däremot logga in här och fråga om receptet kan förnyas. Om du loggar in kan du också boka tid till vårdcentralen eller få veta vart en remiss har skickats.

Om du behöver vård

Du sparar värdefull tid genom att kontakta rätt mottagning direkt. Om du behöver vård snabbt, men inte har en livshotande skada eller sjukdom, får du snabbast vård på en vårdcentral, en jourläkarmottagning eller på en närakut. Det gäller alla, även barn. Är du osäker på vart du ska åka, ring kortnummer 1177 så hjälper sjuksköterskorna dig, dygnet runt. 

Här guidar vi dig till Stockholms vårdcentraler, husläkarjourer, närakuter och akutsjukhus.

Text: Malin Erlingson

Till alla nyheter