Läs veckans frågor från stockholmarna

Här kan du läsa de vanligaste frågorna till sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden på telefon den senaste veckan.

Frågor om barn

Många föräldrar har ringt och frågat om:

Kräkningar och diarré. Magsjuka i familjen kan vara jobbigt men går ofta över av sig själv. Ge ditt barn extra dryck och låt barnet äta sådant som det tycker om när hen känner sig lite piggare. Barnet kan gå tillbaka till förskola när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under minst två dygn. Om barnet går i skolan ska hen stanna hemma i ett till två dygn efter att det blivit friskt.

Feber och förkylningssymtom, som snuva och hosta. Tänk på att ge barnet extra dryck. Du kan också lindra febern med receptfria läkemdel anpassade för barnets ålder. 

Gör ditt barns vårdärenden via nätet

Här på 1177.se kan du kontakta en mottagning för att till exempel förnya ditt barns recept eller boka tid åt ditt barn. Läs mer på 1177.se/loggainbarn.

Frågor om vuxna 

De vuxna har frågat om:

Kräkningar och diarré som misstänks vara magsjuka. De allra flesta som har magsjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över efter några dagar. Drick små mängder vätska, och ofta. Se även till att få i dig lite lättare mat när du börjar må bättre, till exempel kokt fisk eller nyponsoppa. 

Feber, ofta i samband med värk i kroppen och huvudvärk, vilket är exempel på influensaliknande symtom. Tänk på att dricka extra och lindra symtom med receptfria läkemedel. 

Andra vanliga frågor

  • Många har ringt och bett om hjälp med telefonnummer till sin vårdcentral. Du hittar kontaktuppgifter till samtliga vårdcentraler här.

Logga in på 1177.se för att förnya recept

Fortfarande är det många som ringer till sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden för att beställa ny medicin, men sjuksköterskorna kan inte hjälpa dig att förnya ditt recept.

Däremot kan du logga in här och fråga din behandlande läkare om receptet kan förnyas. 

Om du behöver vård

Du sparar värdefull tid genom att kontakta rätt mottagning direkt. Om du behöver vård snabbt, men inte har en livshotande skada eller sjukdom, får du snabbast vård på en vårdcentral, husläkarjour eller på en närakut. Det gäller alla, även barn. Är du osäker på vart du ska åka, ring kortnummer 1177 så hjälper sjuksköterskorna dig, dygnet runt. 

Här guidar vi dig till Stockholms vårdcentraler, husläkarjourer, närakuter och akutsjukhus.

Text: Caroline Olsson

Till alla nyheter