Läs veckans frågor från stockholmarna

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna som sjuksköterskorna på 1177 fick förra veckan från stockholmarna.

Frågor om barn

Många frågor har handlat om barn som har kräkningar och diarré. De är de vanligaste symtomen när barn har magsjuka. Symtomen kommer ofta snabbt ett par dagar efter att barnet har smittats. Kräkningarna upphör ofta inom ett eller ett par dygn. Diarréerna kan pågå längre, ibland upp till en vecka.

Barn ska vara hemma när de kräks eller har diarré. De kan gå tillbaka till förskola eller familjedaghem när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under minst två dygn. Barn som går i skolan ska stanna hemma i ett till två dygn efter att de har blivit friska.

Andra har även ringt om feber i samband med förkylningEn förkylning går oftast över av sig själv, utan att barnet behöver vård. Om förkylningen inte blir bättre inom en vecka kan barnet ha fått en infektion, som behöver behandling.

Gör ditt barns vårdärenden via nätet

Här på 1177.se kan du kontakta en mottagning för att till exempel förnya ditt barns recept eller boka tid åt ditt barn. Läs mer på 1177.se/loggainbarn.

Frågor om vuxna 

Många frågor från vuxna har handlat om vaccination mot influensa. Andra frågor har handlat om feber och hostaOftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra hostan vid till exempel en förkylning.  

  • Se till att du dricker ordentligt. Dryck gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget. Har du rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer.

  • Hostar du mycket på natten kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

  • Om du är täppt i näsan blir luftvägarna extra torra och irriterade eftersom du måste andas genom munnen. Då kan det hjälpa att ta nässprej innan du ska gå och lägga dig. Använd inte vanlig nässprej i mer än tio dagar i sträck.

  • Undvik att vara i rökiga miljöer eftersom rök ofta gör hostan värre. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Logga in på 1177.se för att förnya recept

Många ringer till 1177 för att beställa ny medicin men sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 kan inte hjälpa dig att förnya ditt recept. Du kan däremot logga in här och fråga om receptet kan förnyas. Om du loggar in kan du också boka tid till vårdcentralen eller få veta vart en remiss har skickats.

Om du behöver vård

Du sparar värdefull tid genom att kontakta rätt mottagning direkt. Om du behöver vård snabbt, men inte har en livshotande skada eller sjukdom, får du snabbast vård på en vårdcentral, en jourläkarmottagning eller på en närakut. Det gäller alla, även barn. Är du osäker på vart du ska åka, ring kortnummer 1177 så hjälper sjuksköterskorna dig, dygnet runt. 

Här guidar vi dig till Stockholms vårdcentraler, husläkarjourer, närakuter och akutsjukhus.

Text: Caroline Olsson

Till alla nyheter