Bett, stick och växter

Fästingbett

Fästingar är små spindeldjur som framför allt finns i skog och i högt gräs. De biter sig fast i huden för att suga blod. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE.

Den här texten finns även på lätt svenska samt översatt till flera språk.

Några råd om fästingar.

Symtom

Det är vanligt att det kliar och blir lite rött på bettstället i några dagar efter fästingbettet. Det brukar gå över av sig själv inom några dagar.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir bitna av en fästing behöver inte söka vård. Du kan själv ta bort en fästing som har bitit sig fast.

Kontakta en vårdcentral  om du har en rodnad som kommer en till fyra veckor efter ett fästingbett. Ibland räcker det att du chattar eller videosamtalar med en läkare för att få vård.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär:  

  • Du har feber, huvudvärk och är tröttare än vanligt efter ett fästingbett.
  • Du har ont i muskler och leder en tid efter ett fästingbett. 

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar. 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård. 

Om det är bråttom 

Ring genast 112 om: 

  • Du har huvudvärk, är stel i nacken och känner dig väldigt sjuk.
  • Du blir förlamad i ansiktet eller annan del av kroppen. 
Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Så tar du bort en fästing

Glöm inte att titta i hårbotten efter fästingar.

Det är viktigt att ta bort en fästing så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre fästingen biter sig fast. Du ska inte smörja eller badda något på fästingen innan du tar bort den.

Så här tar du bort en fästing:

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek och i en del butiker.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
  • Försök att få med hela fästingen. Om det blir en del kvar kan du låta det vara.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Kontrollera huden efter ett fästingbett

Du som har fått ett fästingbett bör kontrollera huden under några veckor efter bettet. Om det kommer en rodnad i huden efter en vecka kan det vara ett tecken på borrelia, särskilt om rodnaden växer.

Så kan du skydda dig mot fästingbett

Mörka och täckande kläder skyddar mot fästingar.

Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Du kan skydda dig bra genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

Kontrollera kroppen

Leta gärna efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Du kan till exempel ta för vana att leta efter fästingar varje kväll. Fästingar vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan de biter sig fast, så då kan du ibland hitta dem innan dess.

Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen. Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur.

Vad är en fästing?

Fästingar är små spindeldjur som främst finns i skog och i högt gräs. De kan bli aktiva redan tidigt på våren, när det börjar bli cirka fem grader varmt. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november.

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Först från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Larven ser ut som en fästing men är mindre, ungefär en halv millimeter lång. Nymfen är cirka en millimeter och den vuxna fästingen är 3 till 4 millimeter lång.

Sjukdomar som sprids av fästingar

Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. I Sverige är borrelia och TBE vanligast.

Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Risken att bli smittad är liten om du tar bort fästingen direkt.

TBE orsakas av ett virus och förekommer framför allt i vissa riskområden. Du kan vaccinera dig mot TBE.

Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur. Människor kan också smittas men får mycket sällan några symtom.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Barn ska ha möjlighet att vara delaktiga 

Det finns ingen åldersgräns för när ett barn kan ha inflytande över sin vård. Barnets möjlighet att vara delaktig hänger ihop med barnets mognad.

Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig i sin vård. För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att du som vuxen och barnet förstår den information ni får av vårdpersonalen.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig

Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård som du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Aktuella artiklar

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Ibland sprider sig sjukdomen till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.

TBE - fästingburen hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Infektion och inflammation

Vad är en infektion och vad är en inflammation? Det kan du läsa om här.

Till toppen av sidan