Blodprov

Regelbunden testning för prostatacancer i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

Har du manligt personnummer och är född 1962 eller 1966? Då kan du bli erbjuden att testa dig för prostatacancer. Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med testningen innan du bestämmer dig för om du vill testa dig eller inte.

Du får lämna ett blodprov som kallas PSA-prov

Ett PSA-prov är ett vanligt blodprov som tas i armen. Provet mäter ditt PSA-värde. PSA-värdet visar hur stor risken är att få prostatacancer.

Blodprov: PSA

Vem blir erbjuden att testa sig?

I ett första steg blir 500 slumpmässigt utvalda personer erbjudna att testa sig. Det är personer med manligt personnummer som är födda 1962 eller 1966.

Om du inte har blivit erbjuden att testa dig

Har du ändrat ditt personnummer?

Det är bara de med manligt personnummer som får automatiskt utskickad information. Har du ändrat ditt personnummer, är född 1962 eller 1966 och har en prostata är du välkommen att kontakta OPT sjukvårdsregionaltkansli RCC Mellansverige för att få ett brev hem med erbjudande om testning.

Så går det till

  1. Du får ett brev med posten. I brevet finns ett erbjudande om att testa sig. Provtagningen är gratis.
  2. Läs om fördelar och nackdelar med att testa sig.
  3. Lämna ett blodprov inom en månad om du vill testa dig. Du kan testa dig på vårdcentraler och provtagningscentraler på sjukhusen i Sörmland. På vissa ställen behöver du boka tid, till andra ställen kan du komma på drop in.

    Lista på vårdcentraler och provtagningscentraler på sjukhus i Sörmland

    Om du inte vill testa dig behöver du inte göra något.
  4. Ta med och lämna brevet som du fick med posten till vårdpersonalen. Visa också din legitimation, till exempel ditt ID-kort, körkort eller pass.
  5. Du får lämna ett blodprov.
  6. Du får provsvaret med brev inom några veckor. I provsvaret står det om du behöver bli mer undersökt.

Fördelar och nackdelar med att testa sig

Du bestämmer själv om du vill testa dig eller inte. Socialstyrelsen bedömer att det både finns fördelar och nackdelar. Därför erbjuds inte regelbunden testning i hela Sverige. I stället får du själv läsa om fördelarna och nackdelarna och sedan bestämma hur du vill göra.

Läs mer om fördelar och nackdelar

När får jag provsvaret?

Du får ett brev hem med provsvaret inom några veckor. I brevet står ditt PSA-värde. PSA-värdet visar hur stor risken är att få prostatacancer.

Kontakta OPT sjukvårdsregionaltkansli RCC Mellansverige om du inte har fått provsvaret inom fyra veckor.

Om ditt PSA-värde är lågt

Det är bra att ha ett lågt PSA-värde. Om ditt PSA-värde är lågt behöver du inte göra något mer.

Ett lågt PSA-värde är högst 2,9 mikrogram per liter (µg/l).

Om ditt PSA-värde är högre än vanligt

Om PSA-värdet är högre än vanligt kan det ha flera orsaker. Till exempel en godartad (ofarlig) prostataförstoring, en inflammation i prostatan eller prostatacancer.

Ett högre PSA-värde är minst 3 mikrogram per liter (µg/l).

Läs mer om hur provsvaret tolkas här.

Vad händer sedan?

Om ditt PSA-värde är högre än vanligt blir du erbjuden undersökning med magnetkamera.

Beroende på vad undersökningen visar kan du få erbjudande om att ta ett vävnadsprov från din prostata. Om vävnadsprovet visar att det finns cancer i din prostata får du erbjudande om att träffa en läkare för att diskutera en plan framåt. En del typer av prostatacancer behöver behandlas, andra behöver följas upp med regelbundna kontroller.

Utredning och undersökningar för prostatacancer

Om du inte har blivit erbjuden att testa dig

Före 50 års ålder är prostatacancer sällsynt. Efter 75 års ålder är det ovanligt att en liten prostatacancer som upptäcks med enbart PSA-prov hinner bli allvarlig.

Därför erbjuds generellt inte symtomfria män utan risk för ärftlighet som är under 50 år och över 74 år att testa sig regelbundet för prostatacancer. Just nu införs testning av prostatacancer i Sörmland med ett mindre urval av åldersgruppen.

Sök vård om du har symtom på prostatacancer

Har du symtom på prostatacancer? I så fall ska du söka vård på din vårdcentral.

Läs mer om symtom på prostatacancer här

Har du frågor?

Kontakta OPT sjukvårdsregionaltkansli RCC Mellansverigepå telefonnummer: 018-617 07 20 eller e-post: opt@rccmellan.se. Se webbplats OPT sjukvårdsregionaltkansli RCC Mellansverige för aktuella telefontider.  

Till toppen av sidan