Att få recept och att köpa läkemedel

Läkemedelslistor

Innehållet gäller Sörmland

Koll på medicinerna - vilken lista ska jag titta på?

Läkemedelslistor

Det är viktigt att hålla koll på vilka läkemedel du tar och varför, hur de fungerar, om de passar ihop och att de hanteras på rätt sätt. Det är inte alltid så lätt att som patient veta var man får den bästa överblicken över sina mediciner. Det finns två olika listor: den lista över mediciner, läkemedelslistan, som man får av sin behandlare och listan ”Mina sparade recept” som man får på apotek. Läkemedelscentrum förklarar skillnaden mellan de båda listorna. Är du osäker, ta för vana att stämma av dina läkemedel med din läkare.

Läkemedelslista från din läkare

Medicinlista eller läkemedelslista är den lista över läkemedel som du alltid ska be att få i samband med ditt besök hos läkare eller sjuksköterska. På denna lista kan du se vilka läkemedel som är aktuella för dig, i vilka doser de ska tas, vid vilka klockslag de ska tas och varför du ska ta medicinen.

Mina sparade recept - läkemedelslista från apotek

Mina sparade recept är en lista som du kan få på apotek. Listan från apotek ska du använda som hjälp för att veta vilka recept som är giltiga och hur mycket som finns kvar att hämta ut från apotek.

Tänk på följande:

  • Läkemedel som du inte längre ska ta, kan finnas kvar på listan Mina sparade recept
  • Dosering kanske inte stämmer om läkaren ändrat doseringen sedan receptet skrevs ut
  • Två läkemedel med samma verksamma ämne men med olika preparatnamn kan stå med, vilket kan medföra risk för dubbelmedicinering
  • Läkemedel som du fortfarande ska ta kan saknas för att receptet har tagit slut
Till toppen av sidan