Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Att välja vårdmottagning

Att söka psykiatrisk vård i Sörmland

Innehållet gäller Sörmland

Lättare psykiska problem

Lättare psykiska problem kan till exempel vara om man under en tid har svårt att sova eller känner sig orolig och nedstämd. Det kan också vara lättare depressioner, ångest eller sorgereaktioner.

Om det gäller barn upp till och med 6 år kan barnavårdcentralen erbjuda hjälp och stöd. I Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping finns samtalsmottagningar för barn och unga, som du kan vända dig till om du är mellan 6 och 17 år. Om du är ungdom mellan 13 och 23 år kan du få hjälp och stöd genom din ungdomsmottagning, och om du går i skolan kan du vända dig till Elevhälsan på din skola.

Oavsett ålder kan du vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Din läkare kan sedan remittera dig vidare till psykiatrin om det behövs.

Allvarliga psykiska problem

Vid allvarligare psykiska problem vänder du dig till den psykiatriska vården. Om du är under 18 år vänder du dig till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Om du är 18 år eller äldre vänder du dig till vuxenpsykiatrin. Du kan själv beställa tid på din mottagning eller komma dit med remiss.

Akuta psykiska problem

Om läget är akut ska du söka hjälp omedelbart. Ring 112 eller uppsök direkt närmaste akutmottagning eller psykiatriska akutmottagning. Om du är under 18 år kan du under dagtid vända dig direkt till din lokala barn- och ungdomspsykiatriska mottagning, BUP.

Vid akuta sociala problem kan du vända dig till socialjouren i din kommun.

Hjälp och stöd från din kommun

På alla skolor, från lågstadiet till gymnasiet, har man tillgång till elevhälsa som du kan vända dig till för att få råd, hjälp och stöd. De som arbetar där kan till exempel vara skolsköterska, skolläkare, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagog. Ofta har skolsköterskan ett mottagningsrum på skolan dit man kan vända sig. Du kan också vända dig till din lärare, skolans rektor och kommunens eller skolans webbsida för hjälp att komma i kontakt med elevhälsan.

Kommunens sociala verksamhet kan ge stöd till personer och familjer med problem som att man behandlas illa, inte kan ta hand om sig själv, har någon form av missbruk, blir slagen eller inte har pengar för att överleva. Du kan också få råd om du är orolig över att någon annan inte mår bra eller har det svårt.

Alla kommuner erbjuder stöd till dem som behöver, men utbudet och organisationen kan se olika ut. Du kan läsa mer om vilket stöd som finns att få på din kommuns webbplats.

Patient- och anhörigföreningar

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon. Det finns många patient- och anhörigföreningar som du kan ta kontakt med för att få rådgivning, både för barn, unga och vuxna. Här finner du en lista med patient- och anhörigföreningar som kan ge dig råd och stöd vid olika typer av besvär.

Du kan även klicka på någon av de artiklar som finns länkade i högermarginalen. I många av dem finns länkar till organisationer som kan hjälpa och stödja den som har olika besvär eller diagnoser.

Fråga om råd

Undrar du över något? Under psykisk hälsa och psykiska sjukdomar och besvär finns mängder av egenvårdsråd och information om olika sjukdomar och behandlingar. För barn och ungdomar finns mer information om psykisk hälsa och mycket annat på Ungdomsmottagningen på nätet, umo.se.

Dygnet runt kan du ringa 1177 och prata med en sjuksköterska för att få råd. Det finns också en lista över telefonjourer som erbjuder olika former av stöd och rådgivning.

Till toppen av sidan