Kontakta vården på nätet

Videosamtal med vården

Genom ett videosamtal med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Sörmland

Videobesök i Sörmland

I Sörmland erbjuder många mottagningar vård via videobesök. Om du är intresserad av att göra dina besök via videosamtal, prata med din vårdkontakt.

Här finner du länkar till alla mottagningars inloggningssidor.

Det här behöver du för att göra ett videosamtal med vården i Sörmland:

 • En dator, smartphone eller surfplatta som har kamera och mikrofon.
 • Internetuppkoppling.
 • Giltig e-legitimation, till exempel BankID eller Freja eID Plus.
 • Du ansluter med din vanliga webbläsare. Du behöver inte installera någon app. Tjänsten fungerar i Google Chrome, Microsoft Edge eller Safari. Observera dock att du inte kan dela dokument om du använder Safari.
  Du kan inte använda Internet Explorer.

Så här går det till:

 1. Kontakta din vårdkontakt för att få en bokad tid.
 2. Om du redan har en bokad tid, gå till sidan Ansluta till videosamtal i Sörmland och klicka på rätt mottagning.
 3. Du skriver sedan in ditt personnummer och loggar in med e-legitimation, till exempel mobilt BankID eller Freja eID Plus.
 4. Vi träffas i ett säkert videosamtal.

Ansluta till videosamtal som gäst

Det finns möjlighet att logga in sig till ett videosamtal som gäst. En gäst kan till exempel vara en anhörig, en tolk eller en representant från en annan vårdgivare eller myndighet. För att din gäst ska kunna logga in krävs att mottagningen har anmält gästen till ditt besök i förväg. När din gäst ansluter väljer hen att logga in med SMS engångskod. Koden skickas till gästens mobil. Om du behöver ha med någon som gäst vid ditt videosamtal, kontakta mottagningen du ska besöka i god tid.

Vad kostar det?

Videosamtal med läkare eller psykolog på vårdcentral kostar 100 kr. Videosamtal med läkare eller psykolog på sjukhus eller privat regionansluten mottagning kostar 200 kr. Videosamtal med övriga yrkeskategorier är avgiftsfritt. Om du uteblir från (inte kopplar upp dig till) ditt inbokade videosamtal skickas en faktura på 300 kr, precis som vid ett vanligt vårdbesök.

Om du bjuds in till videosamtal som anhörig till en patient som vårdas på sjukhus så är besöket kostnadsfritt.

För att ha ett videosamtal behöver du ha tillgång till en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Du behöver även ha en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera dig.

Det finns många olika typer av videosamtal

Vissa besvär kan du få hjälp med genom ett videosamtal, men inte alla. Det är bra att vara förberedd på att vårdpersonalen gör bedömningen att du behöver komma in på ett fysiskt vårdbesök. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag, till exempel en kroppsundersökning. Det finns också vissa läkemedel som inte kan skrivas ut eller förnyas genom ett videosamtal.

Du kan ibland få läkarintyg eller remisser genom ett videosamtal men inte alltid.

Du kan ha videosamtal som en del i en behandling med till exempel en fysioterapeut eller en logoped. Du kan även bli erbjuden att videosamtala med en psykolog eller psykoterapeut.

Vårdpersonalen för en journal även vid videosamtal

Vårdpersonalen för anteckningar i en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vad kostar ett videosamtal?

Hur mycket ett videosamtal med vården kostar varierar mellan olika mottagningar. 

Att tänka på inför ett videosamtal

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. 

 • Se till att ha en vara på en plats med bra internetuppkoppling.
 • Koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.
 • Se till att du befinner dig i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.
 • Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.
 • Ställ kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan titta dig i ögonen.
 • Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.
 • Försök att hålla dig stilla. Bildkvalitén blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.
 • Använd mobilens lampa för att det ska synas bättre om du ska filma någonting som är trångt och mörkt, till exempel inne i ett öra.

Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Läs mer på 1177.se

Så loggar du in på 1177.se

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Förbered ditt vårdbesök

Genom att förbereda dig kan du vara delaktig i din vård och tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar dig bäst

Till toppen av sidan