KONTAKTA VÅRDEN PÅ NÄTET

Videomöte med vården

Genom ett videomöte med vården kan du få hjälp med vissa besvär. Vilka besvär du kan få hjälp med varierar mellan mottagningarna. Alla mottagningar erbjuder inte videomöte, videosamtal eller videobesök som det också kan heta.

Det finns många olika typer av videomöten

Sörmland

Videobesök i Sörmland

I Sörmland kan vissa vårdenheter erbjuda uppföljning av din vård via ett videobesök. Oftast handlar det om digitala återbesök. Om du är intresserad av att göra dina återbesök via videosamtal, prata med din vårdkontakt.

Om du till exempel besöker denna sida med dator utan kamera men vill göra ditt besök med mobil, kan du scanna eller spara QR-koden för att komma direkt till anslutningssidan.

Det här behöver du för att göra ett videobesök i Sörmland:

  • en dator, smartphone eller surfplatta som har kamera och mikrofon
  • internetuppkoppling
  • BankID
  • Om du ansluter via smartphone eller surfplatta behöver du också appen Compodium. Om du använder dator ansluter du till mötet direkt i din webbläsare.

Så här går det till:

  1. Kontakta din vårdkontakt för att få en bokad tid.
  2. Om du redan har en bokad tid, gå till sidan Ansluta till videobesök i Sörmland och klicka på rätt mottagning.
  3. Du skriver sedan in ditt personnummer och loggar in med ditt BankID.
  4. Vi träffas i ett videosamtal som inte kan avlyssnas av någon annan.

Vad kostar det?

Videobesök till läkare eller psykolog på vårdcentral kostar 100 kr. Videobesök till läkare eller psykolog på sjukhus eller privat regionansluten mottagning kostar 200 kr. Videobesök till övriga yrkeskategorier är avgiftsfritt. Om du uteblir från (inte kopplar upp dig till) ditt inbokade videobesök skickas en faktura på 300 kr, precis som vid ett vanligt vårdbesök.

Du kan få medicinsk rådgivning genom ett videosamtal och få hjälp med lättare besvär. Du kan få hjälp med vissa besvär, men inte alla. Det kan bero på att du behöver gå igenom en undersökning av något slag. Det kan till exempel vara en kroppsundersökning.

Vissa mottagningar kan skriva läkarintyg eller remisser.

Du kan också ha videomöten som en del i en behandling till exempel med en fysioterapeut eller en logoped.

Vårdpersonalen för en journal även vid videomöten

Vårdpersonalen för en patientjournal både när du söker vård och när du får vård. Det gäller också vid videosamtal. 

Vilka mottagningar erbjuder videomöten?

Videomöten finns både på mottagningar som drivs av privata företag och på mottagningar som drivs av ett landsting eller en region. Alla mottagningar erbjuder inte videosamtal.

Vad kostar ett videomöte?

Hur mycket ett videomöte med vården kostar varierar mellan de olika mottagningarna. 

Att tänka på inför ett videomöte

Tänk på att ha en stabil internetuppkoppling inför ditt videomöte. Det är också bra att koppla upp dig i god tid innan videosamtalet ska börja, så att du vet att allt fungerar som det ska.

Försäkra dig om att det är ljust runt omkring dig så att den du pratar med kan se dig.

Det är bra om du ställer in kameran så att den är i nivå med dina ögon. Då kan den du pratar med se dig rakt framifrån och kan se dig i ögonen.

Det är bra om du är i en ostörd miljö när du har ett videosamtal. Det är både för din egen skull och för att den du pratar med ska höra vad du säger. Det är också bra med tanke på sekretessen.

Det kan vara bra att använda ett headset, om du behöver anteckna.

Du som använder mobil eller surfplatta ska tänka på att hålla den stadigt. Bildkvaliten blir till exempel mycket sämre av att du går omkring.

Det är alltid bra att förbereda sig inför ett besök i vården, det gäller även vid ett videosamtal. Läs mer om hur du kan förbereda dig i texten Förbered ditt läkarbesök - tio tips.

Till toppen av sidan