Råd för äldre och personer inom riskgrupper
Om du är äldre eller tillhör en riskgrupp, men har god aptit och inte har gått ner i vikt senaste tiden gäller ungefär samma kostråd som för andra vuxna.
Om du däremot har liten aptit eller har gått ner i vikt sista tiden kan du tillhöra en riskgrupp för att också drabbas av undernäring.
Råd vid risk för undernäring
Undernäring är ett allvarligt tillstånd som kan öka risken att drabbas av infektion och som gör att återhämtning går långsammare.
Det är svårt att återhämta sig från undernäring - därför är det bra att försöka förebygga och vara uppmärksam på de första tecknen.
Liten aptit
Om du inte orkar äta lika stora portioner längre så är det bra att i stället äta många små, näringsrika måltider utspridda över dygnet. Ju mindre mängd mat du orkar äta vid varje tillfälle, desto fler små bra måltider och mellanmål behövs för att få i dig tillräckligt med energi och näring.
När man äter oftare är det extra viktigt att ta hand om tänderna. Skölj gärna munnen med vatten efter varje måltid och använd munskölj med fluorlösning utöver den vanliga tandborstningen.
Äta på ett nytt sätt
Vare sig du tidigare har haft bra eller mindra bra matvanor kan du behöva ändra dem när du blir äldre och aptiten minskar. Det är viktigt att fortsätta att äta mat även om det är motigt ibland. Många äldre upplever att de behöver en mindre mängd mat, men det stämmer inte - näringsbehovet är lika stort och i vissa fall större än tidigare.
Tveka inte på att be om hjälp med att handla och laga mat om du själv inte orkar. Det finns även enkla och goda färdigrätter i matbutikerna som bara behöver värmas.
De tre viktigaste sakerna att tänka på vid liten aptit:
- Ät mat! Om du inte orkar äta lika stora måltider som tidigare så fördela maten över dagen med flera små bra måltider.
- Ät näringsrikt! Se till att dina måltider innehåller mat från olika livsmedelsgrupper, särskilt protein. Se tallriksmodellen för personer med nedsatt aptit. Är du över 75 år rekommenderas du att ta tillskott av D-vitamin.
- Rör på dig - utifrån din egen förmåga och utmana dig gärna lite. Har du varit sjuk så kan du börja röra dig försiktigt så snart du orkar.
För mer information om bra mat för äldre och vid minskad aptit se:
Livsmedelsverket - kostråd för äldre
Livsmedelsverket - Matvanekollen, snabbtest