Läs andras frågor

Kan jag kombinera paracetamol och ibuprofen till barn?

Fråga

Min dotter är fyra år och har hög feber som inte går ner. Det känns inte som att paracetamol gör någon nytta. Kan jag kombinera med ibuprofen? 

Svar

Det viktigt att tänka på att feber har en viktig funktion i kroppens försvar mot infektioner. Feber behöver alltså inte vara något dåligt eller allvarligt.

Oftast behövs inte några febernedsättande läkemedel alls. Men om barnet mår märkbart dåligt av febern kan du ge något febernedsättande som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Det kan vara till exempel läkemedel som Alvedon och Ipren.

Här är några exempel på symtom:

  • barnet har ont i kroppen
  • hen dricker mindre än vanligt
  • barnet sover dåligt
  • hen har svårt att komma till ro på kvällen.

Det kan till exempel vara besvärligt att ha feber och samtidigt ha ont i öronen.

För de flesta fungerar det med smärtlindring med läkemedel som innehåller paracetamol. För andra kan läkemedel som innehåller ibuprofen fungera bättre. Däremot ska du inte kombinera dessa två sorters läkemedel.

Läs mer om feber hos barn.

Kombinera inte paracetamol och ibuprofen

Man bör inte kombinera paracetamol och ibuprofen till barn, utan att först rådgöra med vården. Anledningen är att det lätt kan bli fel med doseringen när du använder två olika läkemedel med liknande effekt. Risken för biverkningar ökar och det kan finnas risk att behandlingen döljer sjukdomar som kräver annan behandling.

Om inte enbart paracetamol hjälper

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning eller om inte paracetamol hjälper. Du kan då få hjälp med att se till så att du verkligen ger högsta rekommenderade dos. Om du gör det och barnet ändå mår dåligt kan du få råd om vad ni ska göra, om ni behöver söka vård eller om det finns annan receptfri behandling som ni kan ge. 

Till toppen av sidan