Aktuellt i Sörmland

Barnakuten flyttar till akutmottagningen

Innehållet gäller Sörmland

Från den 13 maj delar barnakuten lokaler med akutmottagningen på Mälarsjukhuset.

– Vi gör den här förändringen för att få en samlad och ännu bättre vård för akut sjuka barn. Genom att dela lokaler med akutmottagningen skapar vi bättre samarbeten samt får ökad kompetens mellan olika vårdområden, säger Diana Bornstein, verksamhetschef på Barn-och ungdomskliniken Sörmland.

Sammanslagningen mellan de två verksamheterna innebär även en högre akutvårdskompetens, minskat antal hyrpersonal och bredare kompetens inom barnvård.

– Vi ser stora fördelar med att barnakuten delar lokaler med akutmottagningen. För våra små patienter blir det färre förflyttningar då vi har all läkarkompetens samlad på ett och samma ställe. Det minskar stressen hos barnen och deras anhöriga som slipper hänvisas till olika delar av sjukhuset, säger Diana Borstein.

En väg in – även i framtiden

Det enkla budskapet lyder en väg in vilket medför enklare och mer effektiva vårdflöden. Detta tänk är implementerat i flera vårdverksamheter på regionens sjukhus. Även vid ny- och ombyggnationer är patientens resa genom vården en av de viktigaste grunderna.

– Det här blir ett genrep inför att akutmottagningen och barnakuten flyttar till den nya vårdbyggnaden under 2026. Vårt nya arbetssätt med en samlad vård och kompetenser är en av anledningarna till att våra verksamheter kommer ligga bredvid varandra även då, säger Tommy Ahlström, verksamhetschef på akutkliniken, Mälarsjukhuset.

Till toppen av sidan