Mätningar

Nattlig andningsregistrering i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Nattlig andningsregistrering är en undersökning som visar om du har besvär med snarkningar och andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné. Undersökningen görs under natten med utrustning som du får låna med hem.

Förberedelser

Förbered dig så här inför andningsregistreringen:

  • Drick inte kaffe, te eller andra drycker med koffein under eftermiddagen om du ska göra undersökningen på natten.
  • Ta inte sömntabletter eller lugnande medicin. Om du däremot brukar ta sömntabletter och lugnande medicin varje dag, ska du fortsätta ta dem som vanligt.
  • Drick inte alkohol dagen före eller samma dag som du ska göra andningsregistreringen.
  • Ta bort eventuellt nagellack, lösnaglar och annan kosmetika från fingrarna om du har sådant på, eftersom det annars stör mätningen.

Så går det till

Du får först låna hem utrustningen från sjukhuset. Du får också information om hur utrustningen fungerar.

På kvällen innan du ska sova fäster du utrustningen på dig själv. Under natten mäts bland annat din andning, andningsrörelser och syrgasmättnad.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det bra om du försöker sova minst sex timmar. Det behöver inte vara sex timmar i följd, men du ska behålla utrustningen på hela natten. Planera så att du kan sova i lugn och ro.

Efter undersökningen

Efter undersökningen ska du fylla i frågeformuläret som följde med utrustningen.

Sedan ska du lämna tillbaka utrustningen enligt den tid som ni kom överens om på sjukhuset. Det är mycket viktigt att du lämnar tillbaka utrustningen i tid, så någon annan kan använda den efter dig.

Om du inte kan lämna tillbaka utrustningen själv kan du be någon att göra det åt dig.

Till toppen av sidan