Innehåll - Tänder

Visa innehåll som:
Gnissla och pressa tänder

Gnissla eller pressa ihop tänderna är ofta något du gör omedvetet när du sover.

Hål i mjölktänderna – karies hos barn

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Det går att minska risken för karies genom att borsta barnets tänder regelbundet och undvika att ge söta mellanmål.

Hål i tänderna – karies

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Du kan minska risken för karies genom att borsta tänderna varje dag.

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna kan till exempel bero på känsliga tandhalsar, sprickor eller hål i tänderna.

När barn biter

Att små barn biter sig själva eller andra är vanligt. Ofta beror det på att barnet ännu inte har lärt sig att uttrycka sig i ord, och bitandet blir ett sätt att ta kontakt och visa känslor. Små barn biter inte för att vara elaka eller besvärliga. De har ofta nära till känslor och kan vara impulsiva. Det är bra om du reagerar direkt, men lugnt.

Spottkörtelsten

En spottkörtel kan bilda en liten sten som hindrar saliven från att komma ut i munnen. Ofta lossnar den av sig själv, men ibland behöver den opereras bort.

Tandlossning

Tandlossning är en infektion i tandens fäste och som kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken. Du kan undvika det genom att hålla tänderna rena varje dag.

Tandsten

När bakterier på tänderna blandas med saliv kan det bildas en hård yta på tanden. Det kallas tandsten. Den sitter ofta mellan tänderna där det kan vara svårt att själv göra rent. Det bästa sättet att undvika tandsten är att regelbundet borsta tänderna och göra rent mellan tänderna.

Tandvärk

Tandvärk är ett tecken på en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Det är oftast en infektion i en tand som gör att det känns ont.

Visdomständer som ger problem

De tänder som sitter längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De inflammeras lätt och kan ge olika problem. Dessutom kan det vara svårt att hålla visdomständerna rena.

Mer på 1177.se

Tandvård

Vad händer egentligen vid en rotfyllning? Kan du få ont i tänderna efter en tandblekning? Läs mer om hur behandlingen går till, hur den känns och hur du mår efteråt.

Om du inte är nöjd med tandvården

Den mottagning där du har fått behandlingen ska utreda vad som har hänt om du har klagomål.

Till toppen av sidan