Glukosbelastning för dig som är gravid
Innehållet gäller SkåneGlukosbelastning är en undersökning som tar reda på om kroppen kan reglera blodsockret på ett normalt sätt under graviditeten. Undersökningen görs för att upptäcka graviditetsdiabetes.
Din kropp behöver mer insulin när du är gravid. Ditt blodsockervärde kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Då kan du få graviditetsdiabetes.
Du som är gravid kan göra en glukosbelastning när du är gravid i vecka 28–29. Det är den vanligaste tidpunkten under graviditeten för att få graviditetsdiabetes.
Om du har en högre risk för diabetes blir du erbjuden glukosbelastning redan när du är gravid i vecka 10–12, för att upptäcka om du har tecken på diabetes.
Varför ska jag göra en glukosbelastning?
Glukosbelastning görs för att upptäcka diabetes under graviditeten. Undersökningen tar reda på om kroppen kan reglera blodsockret på ett vanligt sätt. Ett förhöjt blodsocker kan vara tecken på diabetes.
Du gör undersökningen på en barnmorskemottagning.
Förberedelser
Så förbereder du dig inför glukosbelastning:
- Tre dagar innan undersökningen ska du undvika intensiv fysisk aktivitet, till exempel hård träning. Du kan äta och dricka som vanligt.
- Du ska inte äta något efter klockan 22.00 kvällen innan undersökningen. Avstå också från tobak. Du kan dricka vatten.
- Undvik att stressa och att anstränga kroppen samma dag som undersökningen.
Om du har feber eller en infektion kan du inte göra undersökningen. Kontakta din barnmorska för att boka en ny tid.
Så går undersökningen till
Du gör undersökningen på en barnmorskemottagning.
Så här går undersökningen till:
- Du lämnar först ett blodprov som heter P-glukos. Blodprovet tas genom ett stick i fingret. Blodprovet visar vad du har för blodsockervärde.
- Du dricker en sockerlösning och avslutar med att dricka lite vatten.
- Sedan väntar du på mottagningen i cirka två timmar. Under tiden ska du ta det lugnt och du får inte äta eller dricka något.
- Du får lämna ett blodprov till när du har väntat i två timmar. Blodprovet tas genom ett stick i fingret. Blodprovet mäter blodsockervärdet.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
Du ska vara vara delaktig i din vård. Därför är det viktigt att du förstår informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.