Undersökningar under graviditeten

Glukosbelastning för dig som är gravid

Innehållet gäller Skåne

Glukosbelastning är en undersökning som tar reda på om kroppen kan reglera blodsockret på ett normalt sätt under graviditeten. Undersökningen görs för att upptäcka graviditetsdiabetes.

Din kropp behöver mer insulin när du är gravid. Ditt blodsockervärde kan bli för högt om insulinet inte räcker till. Då kan du få graviditetsdiabetes. Här finns mer information om graviditetsdiabetes:
Graviditetsdiabetes – höga blodsockervärden under graviditet

Du som gravid kan göra en glukosbelastning när du är gravid i vecka 28-29. Det är den vanligaste tidpunkten under graviditeten för att få graviditetsdiabetes.

Om du har en ökad risk för diabetes blir du erbjuden glukosbelastning när du är gravid i vecka 10-12, för att upptäcka om du har tecken till diabetes.

Varför ska jag göra en glukosbelastning?

Glukosbelastning görs för att upptäcka diabetes under graviditeten. Undersökningen tar reda på om kroppen kan reglera blodsockret på ett normalt sätt. Förhöjt blodsocker kan vara ett tecken på diabetes.

Undersökningen görs på en barnmorskemottagning. 

Förberedelser

Så förbereder du dig inför glukosbelastning:

  • Tre dagar före undersökningen ska du undvika intensiv fysisk aktivitet, till exempel hård träning. Du kan äta och dricka som vanligt.
  • Du ska inte ha ätit något efter klockan 22.00 dagen innan undersökningen. Du ska också avstå från att använda tobak. Du kan dricka vatten.
  • Undvik att stressa och att anstränga kroppen samma dag som undersökningen.

Om du har feber eller en infektion kan du inte göra undersökningen. Kontakta din barnmorska för att boka en ny tid för glukosbelastning.

Så går undersökningen till

Glukosbelastning görs på en barnmorskemottagning. Så här går undersökningen till:

  1. Du får lämna ett blodprov som heter P-glukos. Det tas genom ett stick i fingret. Blodprovet visar vad du har för blodsockervärde när provet tas.
  2. Du får dricka en sockerlösning och avsluta med lite vatten.
  3. Sedan får du vänta kvar på mottagningen i cirka två timmar. Under tiden som du väntar ska du ta det lugnt och du får inte äta eller dricka något.
  4. Du får lämna ett till blodprov när du väntat i två timmar. Det tas genom ett stick i fingret. Blodprovet mäter blodsockervärdet.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

Du ska vara vara delaktig i din vård. Därför är det viktigt att du förstår informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. 

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

 

Till toppen av sidan