Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 9

(från 8 hela veckor + 0 dagar till 8 hela veckor + 6 dagar)

Embryo vecka 9. Illustration.

Embryot är nu runt två centimeter lång. Det börjar få ett ansikte med ögon och öron. Huvudet har fått en nacke. Anlagen till näsan börjar synas.

Fingrarna har växt ut längre. Det har tidigare varit simhud mellan fingrarna, men det börjar nu att försvinna. Tårna håller också på att utvecklas. Den svans som tidigare fanns i embryots ryggslut försvinner nu.

De inre delarna av könsorganen finns redan. Fostret har antingen äggstockar eller testiklar. Det yttre könsorganet ser nu i början likadant ut hos alla foster.

Var noga med munhygienen

Du som är gravid får känsligare tandkött. Det kan lätt blöda lite när du borstar tänderna. Det är hormoner som gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör.

Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Det är också vanligt att småäta under graviditeten. Därför är det viktigt att sköta munhygienen. Boka ett besök om hos tandläkaren om det var länge sedan du blev undersökt.

Det är vanligt att känna oro

Det är vanligt att tänka mycket på graviditeten och fostret i magen. En del oroar sig. Det kan vara oro för missfall, för hur barnet kommer att må, för ekonomi och för framtiden.
Läs mer om oro under graviditeten

De undersökningarna gör barnmorskan

På barnmorskemottagningen tar barnmorskan prover och gör undersökningar. Du kan ställa frågor och få svar på dina funderingar.
Läs mer om vad som händer på barnmorskemottagningen

Du som har haft ätstörningar kan behöva stöd

När du är gravid växer magen och kroppen förändras. Det kan kännas jobbigt. För dig som tidigare har haft ätstörningar finns en risk för återfall.
Läs mer om hur du kan förbereda dig

Till toppen av sidan