(från 9 hela veckor + 0 dagar till 9 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 10. Illustration.

Nu har de flesta av kroppens organ bildats. I fortsättningen kommer de både växa till och börja fungera.

Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fyra gram. Huvudet är lika stort som resten av kroppen.

Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid kan du märka av olika förändringar. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst. Humöret kan också förändras.

Läs mer om vanliga besvär

Det är vanligt att må illa

Särskilt i början av graviditeten är det vanligt att må illa. Många är illamående vissa stunder under dagen, men en del mår illa hela tiden.
Läs mer om vad du kan göra

Alkohol, nikotin och andra droger kan skada fostret

Låt bli att dricka alkohol när du är gravid. Sluta med nikotin. Låt bli att röka, snusa, tugga tobak, röka vattenpipa eller att vejpa e-cigaretter. Du bör också låta bli att använda droger.

Ju mindre fostret i magen utsätts för skadliga ämnen, desto bättre. Prata med barnmorskan om du behöver hjälp eller har funderingar.

Läs mer om alkohol och graviditet

Läs mer om nikotin och graviditet

Läs mer beroende av droger

Det är bra att röra på sig 

Du som har tränat innan du blev gravid kan fortsätta träna så länge det känns bra. För dig som inte har tränat innan graviditeten kan det vara bra att börja. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Till toppen av sidan