Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 14

(från 13 hela veckor + 0 dagar till 13 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 14. Illustration.

Fostret har blivit 7–8 centimeter långt, mätt från huvud till stjärt. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är tunn och genomskinlig. Den är täckt av små tunna hårstrån som kallas ullhår, eller lanugo.

Nu kan fostret röra sig i fostervattnet. Det har också börjat svälja. Kroppsdelarna är tydliga.

Livmodern är nu ungefär lika stor som en grapefrukt.

För en del gravida börjar tröttheten släppa lite och de börjar nu bli piggare.

Pigment under graviditeten

Många gravida får en mörk rand över magen, från bröstet ner mot slidan. Randen kallas Linea nigra. En del får mörkare hud runt bröstvårtorna. Randen beror på att du får mer pigment när du är gravid, vilket i sin tur beror på hormoner. Randen brukar blekna bort när barnet är fött.

Du kan även få pigmentfläckar i huden när du är gravid, till exempel i ansiktet. Det kan kallas kloasma. För att undvika fläckar bör du vara försiktig med att sola. Du kan smörja in dig med solskyddskräm och ha något på huvudet som ger skugga.

Det är vanligt med ökad sexlust

När du är gravid kommer det mer blod genom blodkärlen i slidan. Du får också mer flytningar. Det kan göra slidan mer känslig för stimulans. Några får mer sexlust, andra får mindre.
Läs mer om sex under graviditeten  

Lär dig mer om barn och kemikalier

Många kemikalier kan passera till fostret via moderkakan. Därför är det bra om du som är gravid inte utsätter dig för kemiska ämnen i onödan.
Läs mer om hur du undviker skadliga ämnen

Det är bra att röra på sig 

För dig som tränat före graviditeten går det bra att fortsätta med samma träning så länge det känns bra. För dig som inte tränat innan graviditeten kan det vara bra att börja. En del aktiviteter passar bättre och en del bör du undvika.
Läs mer om fysisk träning under graviditeten

Vanliga besvär när du är gravid

När du är gravid förändras kroppen. Du kan märka av förändringarna på olika sätt. Det är vanligt att du får besvär som trötthet, förstoppning och ömma bröst.
Läs mer om vanliga besvär

Till toppen av sidan