Utslag och hudförändringar hos barn – bildguide

Skriv ut (ca 8 sidor)
Foto på en förälder som håller ett litet barn som har ett märke som är ett så kallat storkbett i nacken.

Maximilian har ett märke i nacken som kallas storkbett.

Alla barn får någon gång utslag, prickar eller något slags förändring i huden. Det kan till exempel vara eksem, födelsemärken eller utslag som beror på infektioner. I den här bildguiden ges exempel på vanliga utslag eller sådana som det kan vara viktigt att ha koll på.

Skriv ut

Utslag är vanliga och oftast går de över av sig själv utan att du behöver söka vård. Huden är ett stort organ som kan reagera på mycket. Utslag kan uppstå av många olika anledningar. De kan till exempel bero på sjukdomar eller finnas redan från födseln.

Här får du en presentation av vanliga utslag, och utslag som det är bra att känna till. Vid en del sjukdomar är utslag ett symtom av flera, och därför är det bra att läsa mer för att förstå ditt barns besvär. Det finns länkar vid de flesta av exemplen. Klicka dig vidare och läs mer.

Utslag och hudförändringar kan se olika ut

Utslag av samma orsak kan se olika ut på olika barn. De kan också se olika ut vid olika tillfällen för samma barn

De är ofta lättare att se utslag på ljus hud än på mörk hud.

När ska jag söka vård?

Det som avgör om du ska söka vård är hur barnet mår i övrigt. Om barnet förutom utslagen även har feber eller mår dåligt på andra sätt, till exempel inte är lika pigg som vanligt, kan du behöva söka vård.

Särskilt under barnets första levnadsår är det vanligt med utslag och hudförändringar. Oftast är det ofarligt. Men om du är orolig eller har frågor kan du kontakta bvc för att få hjälp att reda ut vilken sorts utslag barnet har. Om du misstänker att barnet har en smittsam sjukdom ska du inte besöka bvc, utan i stället kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Bältros

Bältros

 • Foto på bältros

  Bältros. Foto: Growing People

 

 Bältros börjar oftast med en brännande smärta i ett område på huden. Efter ett par dagar blir det rosa eller lite rött på området där barnet har ont, och sedan bildas blåsor som brukar klia. Den rosa eller röda färgtonen syns tydligare i ljus hud än i mörk hud.
Blåsorna brukar ha formen av ett band eller bälte på ena sidan av kroppen. Ibland sätter sig blåsorna på och runt ögat. Ögat kan då bli rött, känsligt för ljus och kännas irriterat.
Det går att få bältros om man tidigare har haft vattkoppor.

Om barnet får bältros i ansiktet ska du söka vård direkt på en akutmottagning.
Om bältros sitter på andra delar av kroppen behöver ni inte söka vård. Men om blåsorna inte försvinner inom två veckor, om de blir infekterade eller om barnet har väldigt ont kan du söka vård på en vårdcentral.


Fäll ihop

Eldsmärke

Eldsmärke

Ett eldsmärke finns redan vid födseln och syns som en röd fläck i huden och storleken kan variera. Ett eldsmärke är en samling blodkärl i huden och kan sitta var som helst på kroppen. Ibland kan märket kännas om du styrker över det.

Det är inte känt varför ett eldsmärke uppstår.

Det är ofta lättare att se i ljus hud än i mörk hud.

Eldsmärke smittar inte.

Fäll ihop

Eksem

Eksem

 • Foto på atopiskt eksem

  Atopiskt eksem. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på atopiskt eksem på mörk hud

  Atopiskt eksem i armveck på barn. Foto: Niels Veien

 • Foto på atopiskt eksem på ljus hud

  Atopiskt eksem. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på atopiskt eksem på ljus hud

  Atopiskt eksem i armveck på barn. Foto: Niels Veien

Eksem kan se ut på många olika sätt. Det är vanligt att huden är mycket torr, knottrig och med rödprickiga utslag. Det kan också vara områden som är röda eller rosa. Det röda syns bättre på ljus hud än på mörk hud. Det är inte säkert att det röda syns alls på mörk hud. Det är vanligt att eksem kliar.

Eksem kan finnas var som helst på kroppen. Hos barn upp till ett år är det vanligt med eksem på kinderna, men en del får eksem över hela kroppen. Hos barn som är äldre än ett år är det mycket vanligare med eksem i armvecken, knävecken och på händerna.

Eksem smittar inte.

Eksem kallas också böjveckseksem och atopiskt eksem.

Fäll ihop

Femte sjukan

Femte sjukan

 • Foto på barn med femte sjukan

  Femte sjukan. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på barn med femte sjukan

  Femte sjukan. Foto: Niels Veien

Vid femte sjukan brukar det börja med att barnet får utslag på kinderna. Efter några dagar kan utslaget sprida sig till andra delar av kroppen, framför allt till utsidorna på armarna och benen. Utslagen kan forma ett snirklande mönster. Ibland kliar utslagen och de kan också kännas varma. De brukar försvinna efter ungefär en vecka.

 

 

Fäll ihop

Födelsemärke

Födelsemärke

 • Foto på födelsemärke på foten

  Födelsemärke på foten. Foto: Niels Veien.

  Mer information
  Foto på födelsemärke på foten

  Födelsemärke på foten. Foto: Niels Veien.

 • Foto på ett födelsemärke i ansiktet

  Födelsemärke. Foto: Mats Bjellerup

  Mer information
  Foto på födelsemärken

  Födelsemärken. Foto: Mats Bjellerup

Födelsemärken är bruna fläckar i huden. De kallas ibland leverfläckar eller pigmentfläckar. De kan vara upphöjda eller i nivå med huden. Alla människor får enstaka eller flera födelsemärken från ett par års ålder och därefter under hela uppväxten. En del har födelsemärken när de föds.

Du bör söka vård på en vårdcentral om ett födelsemärke ändrar form, blir ett sår eller börjar blöda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fäll ihop

Hemangiom, smultronmärke

Hemangiom, smultronmärke

 • Foto på ett smultronmärke som sitter på rumpan på ett barn

  Hemangiom. Foto: Juliana Wiklund

  Mer information
  Foto på ett smultronmärke som sitter på rumpan på ett barn

  Hemangiom. Foto: Juliana Wiklund

Hemangiom, även kallat smultronmärke, är en samling av blodkärl i eller under huden.

De är oftast klarröda men om de sitter under huden kan de bli blåaktiga. De kan vara släta eller upphöjda.

De blir ofta synliga några veckor efter barnet har fötts och kan sedan fortsätta att öka i storlek under det första året. Hemangiom kan sitta var som helst på kroppen. De är ofarliga och försvinner efter några år. De smittar inte.

Du bör kontakta barnavårdscentralen om barnet är äldre än sex veckor då hemangiom uppstår, eller om barnet har sex hemangiom eller fler.

Fäll ihop

Höstblåsor

Höstblåsor

 • Foto på höstblåsor runt munnen på ett barn.

  Höstblåsor. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset

  Mer information
  Foto på höstblåsor runt munnen på ett barn.

  Höstblåsor. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset

 • Foto på höstblåsor på fötter

  Höstblåsor. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på höstblåsor på fötter

  Höstblåsor. Foto: Niels Veien

Vid höstblåsor brukar barnet få blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kindernas insida, tungan och i gommen. Det kan bli små sår om blåsorna går sönder. Ibland får barnet också blåsor på handflatorna, fotsulorna, runt stjärten eller runt munnen.

Höstblåsor är en virusinfektion. Höstblåsor kallas också hand-fot-munsjuka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fäll ihop

Mollusker

Mollusker

Mollusker är ofarliga knottror på huden. De har oftast samma färg som den egna huden eller är lite rosa. De är två till fem millimeter stora och har en liten grop i mitten. För det mesta ger de inga besvär. Barn brukar få mollusker på magen, armarna, i ansiktet eller nacken. Det kan bildas allt ifrån en enstaka mollusk till väldigt många. Det brukar ta några månader för en mollusk att försvinna, men ofta får barnet nya mollusker efterhand. En del barn har sina mollusker längre än ett år.

Barn som har mollusker kan gå i förskola, familjedaghem eller skola som vanligt och vara med på aktiviteter som gymnastik och bad.

Fäll ihop

Mongolfläck

Mongolfläck

 • Foto på ett barn med en mongolfläck på benet.

  Mongolfläck. Foto: Åke Spång

En mongolfläck är ett blåfärgat hudområde. Det är ett slags födelsemärke som barnet föds med. En mongolfläck är slät och du känner inget när du stryker över den. Det är ganska vanligt hos barn med mörk hud, men förekommer även hos barn med ljus hud. Mongolfläckar sitter oftast i korsryggen och på skinkorna och bleknar ju äldre barnet blir. Du behöver inte söka vård om ditt barn har mongolfläckar.

 

 

Fäll ihop

Mässling

Mässling

 • Foto på mässling hos barn.

  Mässling. Foto: Growing People

Vid mässling börjar utslagen oftast i pannen och bakom öronen, och sprider sig sedan till resten av kroppen. Utslagen är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som gör att barnet har feber och utslag. Ofta är barnet hängigt, trött och orkar inte leka.

Mässling är mycket ovanlig i Sverige eftersom de flesta barn vaccineras. Mässling är betydligt vanligare utomlands.

Om du misstänker att ditt barn har mässling ska du inte åka till vårdmottagningen direkt, utan ringa innan. Du kan ringa en vårdcentral. Du kan också ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

 

 

Fäll ihop

Nässelutslag

Nässelutslag

 • Foto på nässelutslag på barnben.

  Nässelutslag. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på nässelutslag på barnben.

  Nässelutslag. Foto: Niels Veien

 • Foto på nässelutslag på ryggen

  Nässelutslag på ryggen. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på nässelutslag på ryggen

  Nässelutslag på ryggen. Foto: Niels Veien

Nässelutslag kan ha olika utseende. Ibland syns utslagen bara som röda fläckar men de kan också vara vita upphöjda utslag med rosa eller röda områden runtomkring. Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. De kan flytta på sig och snabbt ändra både utseende och plats. Nässelutslag brukar klia.

Oftast går besvären över av sig själv.

Barn kan få nässelutslag när de är förkylda eller har någon annan infektion. Men nässelutslag är också vanligt hos barn som mår helt bra.

Om nässelutslagen snabbt breder ut sig samtidigt som barnet också exempelvis har svårt att andas eller kräks, kan det vara tecken på en allvarlig allergisk reaktion. Då ska du ringa 112.

 

 

Fäll ihop

Pityriasis rosea, medaljongsjuka

Pityriasis rosea, medaljongsjuka

 • Foto på utslag vid medaljongsjuka

  Pityriasis rosea, medaljongsjuka. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på utslag vid medaljongsjuka

  Pityriasis rosea, medaljongsjuka. Foto: Niels Veien

 • Foto på utslag vid medaljongsjuka på mörk hud

  Pityriasis rosea, medaljongsjuka. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på utslag vid medaljongsjuka på mörk hud

  Pityriasis rosea, medaljongsjuka. Foto: Niels Veien

Vid pityriasis rosea, medaljongsjuka får barnet ofta ett enda utslag någonstans på magen, bröstkorgen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter en till två veckor har barnet ofta fått många mindre likadana utslag på samma ställe. Utslagen är rosa och fjällar. Fjällningen känns när du stryker över utslagen. På mörk hud blir utslagen ibland mer brunröda. Utslagen kan klia, och då kan en svag kortisonkräm från apoteket hjälpa mot klådan.

Utslagen finns kvar i flera veckor men sedan försvinner de av sig själva.

 

 

 

 

 

 

Fäll ihop

Ringorm

Ringorm

 • Foto på ringorm.

  Ringorm. Foto: Mats Bjellerup

Vid ringorm får barnet runda eller ovala utslag. Utslaget kan klia men ibland har barnet inga besvär. På ljus hud är utslaget oftast rött, på mörk hud kan det se brunaktigt ut. Utslagen är ofta småknottriga och fjällar. Fjällningen känns när du stryker över utslagen. Storleken kan variera från någon millimeter till flera centimeter. När utslagen är större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform.

Om du misstänker att ditt barn har ringorm ska du kontakta en vårdcentral, eftersom det smittar.

Fäll ihop

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber

 • Två foton. Det ena visar hur huden kan se ut vid scharlakansfeber. Det andra visar hur tungan kan se ut.

  Scharlakansfeber. Foto: Fotogruppen på Södersjukhuset

 

Vid scharlakansfeber har barnet feber och röda småprickiga utslag i huden. Utslagen börjar i armhålorna och ljumskarna, och sprider sig sedan till magen och ryggen. De kan sprida sig till armar och ben och slutligen täcka större delen av kroppen. Utslagen är ofta lättare att se på ljus hud än på mörk hud.

Utslagen är knappnålsstora. De är knottriga och när du stryker med handen över huden påminner de om fint sandpapper. I början har barnet en beläggning på tungan. Efter någon dag blir tungan i stället glänsande röd med svullna små upphöjningar. Det brukar kallas för smultrontunga.

Om du misstänker att ditt barn har scharlakansfeber ska du söka vård på en vårdcentral, eftersom barnet behöver behandlas med antibiotika. 

Fäll ihop

Storkbett

Storkbett

 • Foto på ett litet barn med ett storkbett i nacken.

  Storkbett. Foto: Juliana Wiklund

Så kallade storkbett är röda, platta märken som består av en samling små, ytliga blodkärl. De känns inte. Storkbett finns när barnets föds. De sitter i pannan, på ögonlocken och/eller i nacken. Om de sitter i pannan försvinner de under barnets första levnadsår. I nacken kan de finnas kvar i flera år.

Du behöver inte söka vård om ditt barn har storkbett.

 

 

 

Fäll ihop

Svinkoppor - impetigo

Svinkoppor - impetigo

 • Foto på svinkoppor runt munnen

  Svinkoppor, impetigo. Foto: Niels Veien

  Mer information
  Foto på svinkoppor runt munnen

  Svinkoppor, impetigo. Foto: Niels Veien

Vid svinkoppor, eller impetigo som det också kallas, är det första tecknet ofta en prick, en sårskorpa eller ett sår som det kommer vätska från. Utslagen blir ofta större eller sprider sig till huden runtomkring och ibland till andra ställen på kroppen. Det är vanligast att få svinkoppor i ansiktet, till exempel runt munnen, näsvingarna eller bakom ett öra. Men det kan också börja någon annanstans på kroppen, till exempel fingrarna, armarna eller överkroppen.

Svinkoppor smittar lätt och barn som går i förskolan eller i familjedaghem bör vara hemma tills såren ser helt torra ut, och därmed är läkta. Barn som går i skolan bör inte vara med på aktiviteter som gymnastik, bad eller matlagning.

Du bör söka vård på en vårdcentral om du misstänker att ditt barn har svinkoppor och hen samtidigt har feber.

Läs mer om svinkoppor och vad du kan göra själv.

Fäll ihop

Toxiskt utslag

Toxiskt utslag

 • Foto på hormonprickar i ansiktet på ett litet barn

  Toxiskt utslag. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset

  Mer information
  Foto på hormonprickar i ansiktet på ett litet barn

  Toxiskt utslag. Foto: Fotogruppen Södersjukhuset

Barn kan få toxiskt utslag, även kallat hormonprickar eller hormonplitor. De är vanligast hos nyfödda. Huden är rödflammig och det röda kan komma och gå under dagen. Det kan synas i perioder och flytta sig. Barnet får också små röda prickar, som är lite gula i toppen. De ser ut som små finnar. När du stryker med handen känns det knottrigt. Det röda syns inte lika tydligt på mörk hud.

Utslagen kommer oftast när barnet är en till fyra dagar gammal. Utslagen finns framför allt på magen och bröstkorgen. Ibland får barnet även utslag på armarna, låren och i ansiktet.

Trots namnet har de inget med något toxiskt eller med hormoner att göra. Utslagen är ofarliga och försvinner av sig själv inom några dagar till veckor.

På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum.

Fäll ihop

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber

 • Röda utslag på ryggen på en bebis

  Tredagarsfeber. Foto: Emmali Anseus

  Mer information
  Röda utslag på ryggen på en bebis

  Utslagen brukar börja på magen, ryggen och halsen. Ibland sprider de sig till ansiktet, armarna och benen.

Virusprickar och virusutslag är olika namn på utslag som uppstår av virusinfektioner i kroppen. Virusprickar kan se ut på många olika sätt men sitter ofta symmetriskt spritt över kroppen.

Ett exempel på virusprickar är utslagen vid tredagarsfeber. Vid tredagarsfeber kan barn få utslag på magen som sedan sprider sig vidare på kroppen. Utslagen känns inte. De kommer ofta efter att barnet har haft hög feber i några dagar. Febern brukar försvinna ungefär samtidigt som utslagen kommer. Utslagen är ljusröda och kan vara svårare att se på mörk hud än på ljus hud. Utslagen kliar inte och försvinner på några dagar, ibland fortare.

Fäll ihop

Vattkoppor

Vattkoppor

 • Foto på utslag vid vattkoppor.

  Vattkoppor. Foto: Kerstin Hörnsten

  Mer information
  Foto på utslag vid vattkoppor.

  Vattkoppor. Foto: Kerstin Hörnsten

Vid vattkoppor brukar barnet få röda utslag på överkroppen, som sedan sprider sig till framför allt ansiktet, armarna och benen. Efter någon dag utvecklas utslagen till vätskefyllda blåsor som ofta kliar. Blåsorna finns ofta även i hårbotten och i underlivet. De spricker efter hand och lämnar kvar små skorpor som så småningom ramlar bort. Ofta går det att se både röda prickar, blåsor och sårskorpor samtidigt.

Vattkoppor smittar och barnet behöver vara hemma från förskolan eller skolan tills hen är feberfri och mår bra.

Eftersom vattkoppor är så smittsamt ska ni inte åka till en vårdmottagning, utan i stället ringa om ni behöver råd. Du kan ringa en vårdcentral. Du kan också ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop

Vårtor

Vårtor

 • Foto på vårtor på fingar

  Vårtor

Vårtor är vanligast på händer eller fötter. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland finns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

Hand- och fotvårtor är ofarliga och behöver inte behandlas. De försvinner av sig själv. Om barnet gärna vill bli av med sina vårtor kan ni behandla med receptfria medel från apoteket. Det tar oftast lång tid att bli av med vårtorna även om ni behandlar.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 8 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-06-08
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Natalia Ballardini, barnläkare, specialist i allergisjukdomar, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm

Fotograf:

Se respektive bild.