Beroende och skadligt bruk

Alkohol och narkotika, skadligt bruk och beroende

Alkohol och narkotika är exempel på olika droger som du kan bli beroende av. Många former av narkotika är olagliga att använda, tillverka eller sälja. En del former av narkotika kan vara lagliga, men ändå skadliga om du använder dem på fel sätt. Det kan till exempel vara vissa läkemedel eller preparat som du kan handla på nätet.

Om du är beroende använder du alkohol eller narkotika så mycket att kroppen vänjer sig vid att vara påverkad. Då blir det blir svårt att klara sig utan. Att vara alkoholberoende innebär att du inte längre kan styra över ditt drickande.

Risken för att bli beroende är större om du använder drogen ofta eller mycket. 

Om du har blivit beroende leder det ofta till både medicinska och sociala problem. De flesta som dricker för mycket eller använder narkotika är medvetna om problemet. Ändå kan det vara svårt att berätta om det för andra. Då gäller det att försöka prata med någon som du har förtroende för.

Östergötland

Sök vård och stöd i Östergötland

Barn och unga

När det gäller alkohol och droger kan du som ung och du som förälder eller anhörig vända dig till någon av de särskilda mottagningar som finns för unga:

Hit kan du som ung, förälder eller anhörig också vända dig med alkohol- och drogproblem eller andra problem:

Vuxna

Du som är vuxen kan vända dig till din vårdcentral eller socialtjänsten i din kommun. Du kan också kontakta en beroendemottagning i Östergötland.

Akut hjälp

Om läget är akut ska du söka hjälp direkt. Akutmottagningar

Telefonjourer och patient- och närståendeföreningar

Ibland kan det vara skönt att bara få prata med någon. Det finns telefonjourer som du kan ringa för att få rådgivning, både för barn, unga och vuxna.

Du kan också få stöd från andra som har liknande erfarenheter genom att ta kontakt med en patient- eller närståendeförening.

Mer på 1177 Vårdguiden

Här kan du läsa mer om att söka psykiatrisk vård i Östergötland.

Till toppen av sidan