Universitetssjukhuset i Linköping

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag06.30–19.30
Tisdag06.30–19.30
Onsdag06.30–19.30
Torsdag06.30–19.30
Fredag06.30–19.30
Lördag08.00–19.30
Söndag08.00–19.30

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
581 85 Linköping
Webbplats:
https://www.regionostergotland.se/ro/det-har-gor-vi/halsa-och-vard/vara-sjukhus/universitetssjukhuset-i-linkoping

Publicerad: 2022-11-23

Just nu pågår om- och nybyggnationer på Universitetssjukhuset i Linköping. Det innebär att det kan förekomma buller, störningar och att det kan vara svårt att ta sig fram på vissa ställen.

Tänk på att vara ute i god tid till ditt besök. Var noga med att läsa på din kallelse vart du ska, din mottagning kan ha flyttat till nya lokaler på sjukhuset.

Läs mer om sjukhusets om- och tillbyggnad.

Med 300 vårdplatser har Universitetssjukhuset i Linköping (US) dagligen en stor mängd patienter med olika vårdbehov. Här finns också cirka 5 500 medarbetare, alla med unika kompetenser som samverkar för att skapa en trygg och effektiv vård.


Sjukvården på US är av hög kvalitet med ett antal nationella spjutspetsar inom den högspecialiserade vården. Sjukhuset erbjuder diagnostik, konsultation och behandling inom alla medicinska specialiteter utom organtransplantation. Flera av sjukhusets kliniker redovisar resultat i absolut internationell toppklass.

Driftsform: Region

Välkommen till Universitetssjukhuset i Linköping! Här hittar du information om den service som finns på sjukhuset för dig som patient, anhörig eller besökare.

 • Anmälan och betalning till besök på sjukhuset kan ske på olika sätt beroende på vilken mottagning eller klinik du ska till. Se informationen i din kallelse.

  För vissa besök kan du själv anmäla dig och betala avgiften i en självbetjäningsterminal. Du kan använda självbetjäningen med ditt personnummer. På universitetssjukhuset finns självbetjäningsterminaler i norra entrén, södra entrén och entrén till O-huset (ingång 34).

 • Apotek Hjärtat finns både i norra och södra entrén på plan 10 (entréplanet).

  Observera att apoteket i södra entrén håller stängt till och med den 5 april. Apoteket i  norra entrén är öppet som vanlig.

  Öppettider:
  Måndag-fredag 08.00-19.30
  Lördag-söndag 10.00-18.00

  Telefon: 0771-405 405

   

 • Många sjukhusavdelningar har fria besökstider till patienterna. Ibland kan antalet besökande behöva begränsas, exempelvis på grund av smittrisk eller för att skapa en lugn miljö för patienterna.

  En del vårdavdelningar har bestämda besökstider. Hur besökstiderna ser ut beror på vilken slags vård som bedrivs på avdelningen.

  Om du vill veta besökstiderna till en viss sjukhusavdelning kan du söka upp avdelningens sida här på 1177.se. Saknas information om besökstider på avdelningens sida, kan du ta kontakt med avdelningen via telefonnumret som alltid finns angivet på sidan.

 • Ronald McDonald hus i Linköping erbjuder familjer boende under den tid ett barn eller en förälder vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping. Det finns 18 familjerum på Ronald McDonald hus. Huset erbjuder även andra anhöriga ett boende i mån av plats. Huset ligger intill sjukhusområdet.

 • Från resecentrum i Linköping går flera tätortsbussar till sjukhuset. Universitetssjukhuset förkortas US i turlistor, på busskyltar och hållplatsskyltar. Restiden med buss från resecentrum är cirka 10 minuter.

  På sjukhuset kan du se aktuella bussavgångar på tv-skärmar i södra och i norra entrén. Du kan köpa enkelbiljetter för tätortstrafik i försäljningsautomater, så kallade Quickomater, som finns i södra entrén på sjukhuset. Betalningen sker med betalkort.

  Läs mer på Östgötatrafikens webbplats >>>

 • Pressbyrån
  Norra entrén, plan 10 (entréplan)

  Öppettider:
  Måndag-fredag 07.00-19.30
  Lördag-söndag 10.00-18.00
  Andra tider kan gälla under helgdagar

   

  7-eleven
  Plan 9 i sjukhusets huvudbyggnad

  Öppettider:
  Måndag-fredag 08.00-19.00
  Lördag 09.00-17.00
  Söndag 10.00-17.00

 • Linds konditori
  Fika, smörgåsar, soppor och dagens lunch
  Norra entrén och O-huset, ingång 34

  Öppettider Linds i Norra entrén
  Måndag-fredag 08.00-18.00 (Dagens lunch 11.00-14.00)
  Lördag-söndag 11.00-17.00

  Öppettider Linds i O-huset
  Måndag-fredag 08.00-16.30 (Dagens lunch 11.00-14.00)
  Lördag-söndag 13.00-14.00

  Se veckans lunchmeny >>

   

  Restaurang Blåklinten
  Lunchservering
  Ingång 13, plan 11 (entréplanet)

  Öppettider:
  Måndag-fredag 11.00-14.00

  Se veckans meny >>>

   

  7-eleven
  Plan 9 i sjukhusets huvudbyggnad

  Öppettider:
  Måndag-fredag 08.00-19.00
  Lördag 09.00-17.00
  Söndag 10.00-17.00

   

 • I receptionerna i södra entrén och i norra entrén får du hjälp med vägbeskrivning och information om var du ska anmäla dig och betala för ditt besök. Du kan också få upplysningar om bland annat avgifter, högkostnadsskydd, frikort, besökstider och service på sjukhuset. Personalen hjälper vid behov till med beställning av sjukresa med färdtjänst.

  Anmälan och betalning för vissa besök sker vid receptionerna i södra och norra entrén. Se information i din kallelse.

  Öppettider:
  Måndag-fredag 07.00-16.30

  Telefonnummer:
  Du når receptionerna genom Region Östergötlands växel på 010-103 00 00.

 • Det finns ett fritt trådlöst gästnät (wifi) för patienter och besökare på sjukhuset. Anslut mot nätverket *Region-guest på din telefon, läsplatta eller dator. Därefter öppnas en webbläsare och du kommer automatiskt till en sida där du godkänner regionens internetvillkor och kan ansluta till internet.

 • Du som kommer med färdtjänst eller sjukresa till sjukhuset kan förbeställa en kostnadsfri tjänst där en ledsagare följer dig till rätt vårdenhet.

  Tjänsten finns dagtid på vardagar och ska helst beställas en dag i förväg på telefonnummer 010-103 66 80. Beställningstelefonen är öppen klockan 08.00-14.00. När du beställer berättar du vilken vårdenhet besöket gäller och vilka hjälpmedel som eventuellt kan behövas. Sedan möter ledsagaren upp i någon av sjukhusets entréer på överenskommen tid.

  Alla som arbetar som ledsagare har någon funktionsnedsättning. Förutom svenska talar några även arabiska, persiska, kurdiska, tyska och engelska. Tjänsten erbjuds i samarbete med Funktionsrätt Östergötland, som har avtal med Region Östergötland. Läs mer om Ledsagarservice >>

 • På sjukhuset går omsorgen om våra patienter alltid i första hand. Därför ber vi dig att respektera de ordningsregler som finns för bland annat öppettider, besök, mobiltelefoni med mera. Sjukhusområdet är helt rökfritt.

  Ordningsregler för Universitetsjukhuset i Linköping

 • På sjukhusområdet i Linköping finns två parkeringar för patienter och besökare:

  • Markparkering vid södra entrén
  • Parkeringshus US norra vid norra entrén.

  Samtliga parkeringsplatser är avgiftsbelagda:
  14 kronor/timme klockan 08.00-22.00
  1 krona/timme mellan 22.00–08.00.
  Max 85 kronor per dygn och tillfälle.

  Båda besöksparkeringarna vid sjukhuset har bommar. Du betalar avgiften på väg tillbaka till bilen i betalautomater på parkeringsområdet och i parkeringshuset. Du betalar endast för den tid du står parkerad och behöver inte oroa dig för att parkeringstiden ska gå ut. Du kan betala med mynt eller kort. Parkeringarna är öppna dygnet runt.

  Parkeringshuset US norra sköts av Dukaten AB.

  På sjukhusområdet finns reserverade platser för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Platserna ligger nära sjukhusbyggnadernas ingångar och är uppmärkta med skyltar och vägmärken. Här parkerar du gratis. Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns även i parkeringshuset US norra men dessa platser är avgiftsbelagda.

  Karta med parkeringsplatser Universitetssjukhuset i Linköping

  Karta med cykelparkeringar Universitetssjukhuset i Linköping

  Information om kontrollavgifter

 • Vid södra och norra entrén finns av- och påstigningszoner där du får stå 10 minuter om du ska hämta eller lämna någon på sjukhuset. I receptionerna finns rullstolar att låna för den som har rörelsesvårigheter.

 • På universitetsjukhuset finns Rödakorsvärdar som kan hjälpa dig som patient eller besökare tillrätta i sjukhuset. Värdarna kan hjälpa till med praktiska saker som en anhörig eller vän skulle ha gjort. Ett sjukhusbesök kan kännas ovant och skrämmande, en obekant plats som är lätt att tappa bort sig i, därför finns Rödakorsvärdar på många sjukhus i Sverige.

 • På sjukhuset finns företrädare för olika trossamfund som erbjuder andlig vård som ett komplement till övriga vårdgivare. Den andliga vården finns till för patienter, närstående och personal oavsett om man har en tro eller inte. Stödet kan bestå av samtal, krishantering och ceremonier som exempelvis bön, riter vid avsked, dop. Alla medarbetare inom andlig vård har tystnadsplikt och för inga journaler.

  Personalen på avdelningen kan hjälpa till med kontakter inom andlig vård. Du kan också själv vända dig direkt till Sjukhuskyrkan, som även kan förmedla kontakter till företrädare inom andra samfund och religioner.

  Kontakt sjukhuskyrkan:
  Sjukhuskyrkans samtalsrum ligger i sjukhusets huvudbyggnad, på plan 09 en trappa ner från norra entrén, och vid ingång 47, på plan 13. 
  Telefon: 010-103 00 00 

 • För vissa besök kan du själv anmäla dig och betala avgiften i en självbetjäningsterminal. Självbetjäning fungerar om du har ett boknings-id (en femsiffrig kod)  längst ned i din kallelse. På universitetssjukhuset finns självbetjäningsterminaler i norra entrén, södra entrén och entrén till O-huset (ingång 34).

 • Automater med kalla drycker och enklare förtäring finns i 
  - Södra entrén plan 9, vid kirurgiska mottagningen.
  - Norra entrén, till höger om receptionen.
  - Entrén Tinnerbäckshuset, där finns även en automat för varma drycker.
  - Lila och gula väntrummen på akuten. I gula väntrummet finns även en automat med varma drycker.

Till toppen av sidan