BB-Gynavdelningen, Kvinnokliniken ViN

Vrinnevisjukhuset, Norrköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Besöksadress:
Vrinnevisjukhuset, Norrköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Norrköping
Postadress:
Kvinnokliniken i Östergötland, Vrinnevisjukhuset, 601 82 Norrköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Ingång via huvudentrén, gå mot uppgång F om du ska till avdelningen annars gå direkt till operation.

Välkommen till BB-Gynavdelningen.

BB-Gynavdelningen har 28 vårdplatser. Här vårdas:

-Nyblivna föräldrar med sitt nyfödda barn

-Hela länets planerade kejsarsnitt tas emot och vårdas på enheten

-Patienter som genomgått operation pga. godartade gynekologiska operationer

-Patienter som har en gynekologisk cancer

-Vid komplikationer av olika slag i tidig graviditet

- Kvinnor som drabbats av andra akuta gynekologiska åkommor.

Personalen arbetar i team. Teamen på enheten består av sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor, läkare, sjukgymnast, kurator och vårdadministratörer. Sjukgymnast, dietist och kurator finns också tillgängliga. På avdelningen träffar du även på studenter.


Enheten bedriver även en BB mottagning. Här sker återbesök för den nyblivna familjen. På BB mottagningen kan du även boka tid och få råd och stöd under hela amningsperioden.

Driftsform: Region

 • BB-vården kan se ut på två olika sätt utifrån en individuell bedömning hos mor och barn.

  BB-avdelning

  Då vårdbehov föreligger kvarstannar mor och barn på BB-avdelningen.

  BB-hemma

  Man har sett positiva effekter av BB-hemma vård beträffande amning, mer stressfri miljö samt minskad infektionsrisk för mor och barn.

  BB-hemma tillämpas på friska mammor med friska barn.
  Hemgång sker efter 6-24 timmar efter förlossningen. Mor och barn tillhör BB men är i hemmet. Kontakt med BB kan när som helst tas under dygnet för råd och stöd.

  Uppföljning och kontroller de närmsta dygnen sker på vår BB-mottagning.

  BB-mottagning

  telefon 010-1043119

  BB-mottagningen bemannas dagligen av barnmorska kl.07:30-15:30.

  På mottagningen sker uppföljning och återbesök då man gått på  tidig hemgång efter förlossningen liksom amningsrådgivning.

  Här kommer du till BB-mottagningen

   

  Hörseltest för nyfödda

  Vi erbjuder hörseltestning för alla nyfödda barn.

  Hörselnedsättningar har varit svåra att upptäcka tidigt. Vi använder oss av testmetoden OAE. Metoden är snabb och helt skonsam för barnen. Får vi ett bra testsvar kan vi med stor säkerhet utesluta en hörselnedsättning av betydelse. Endast hos 1-2 barn av 1000 nyfödda finner man en bestående, medfödd
  hörselnedsättning.

  Om vi är osäkra om hörseln ordnar vi snabbt med uppföljande undersökningar. I de allra flesta fall kan vi sedan ge lugnande besked om normal hörsel. För de barn där vi finner en hörselnedsättning har vi
  nått målet med undersökningen; att tidigt hitta hörselnedsättningar.

  Hjälpåtgärder kan sättas in snabbt, och barnen får så fina möjligheter till en god språkutveckling.

  Kallelse till hörseltest skickas hem.

   

 • Praktisk information

  På vår Gynekologiska avdelning har vi ett rum med fyra bäddplatser, fyra enkelrum samt ett tvåbäddsrum. Vanligtvis är vårdtiden efter operation kort, mellan en till två dagar då man ligger på flerbäddsrum. Patienter som genomgår större ingrepp med längre vårdtid, bor på enkelrum eller om det finns andra särskilda skäl. Att du kommer ur sängen och rör på dig flera gånger per dag samt intar dryck och mat är viktigt för ditt tillfrisknande. Att äta och dricka bra är också avgörande för att komma igång efter en operation. Vårt kök erbjuder en varierad meny av maträtter till lunch och middag och även olika former av specialkost. Frukost och mellanmål ingår också. Du får använda mobiltelefon på avdelningen, så kom ihåg din laddare! För allas trevnad önskar vi inga mobilsamtal efter kl 21.00. Har du inte mobiltelefon har vi en telefon som du kan låna för att ringa enstaka samtal. Anhörig får köpa egen mat, det finns ett kylskåp att förvara medhavd mat.

  Vad ska man ta med? Vi rekommenderar att du tar med legitimation, hygienartiklar, sköna kläder, tofflor samt dina mediciner.

   

  Operativ verksamhet

  Den operativa delen utgör en stor del av verksamheten. Kvinnor som av medicinska skäl är i behov av att få livmodern borttagen (hysterektomi) opereras på kliniken. Denna operation kan göras via bukväggen eller genom slidan. Vilken typ av operation eller teknik som är mest lämplig för dig, bedöms av en läkare på inskrivningsbesöket. Efter en hysterektomi stannar man oftast en natt på vår avdelning. 

  Operationer på äggstockarna (ex cysta) och äggledarna görs i första hand genom titthåls operation alternativt snitt genom bukväggen.Om operationen utförs genom titthålsteknik är det dagkirurgiska ingrepp, d.v.s. att du kommer på morgonen och går hem några timmar efter operationen.

  Olika typer av framfall, ex. när urinblåsa eller tarm buktar genom slidan och ansträngningsinkontinens behandlas vanligtvis som dagkirurgiska ingrepp. 

  Alla planerade ingrepp opererar man under kontorstid/dagtid. Under jourtid (vardagar efter 16:30–8:00 och helger) opererar vi akuta ingrepp som inte får vänta. Akuta ingrepp kan vara utomkvedshavandeskap, blödningar i magen av gynekologiska skäl och vridning av äggstocken.

  Ibland ställs ingrepp in. Då sjukhuset bedriver både planerad och akut sjukvård, kan det uppstå situationer när inplanerade ingrepp får stå tillbaka och skjutas upp på grund av akut sjuka patienter. Då detta inte går att förutse och att plats­situationen på vårdavdelningen snabbt kan förändras, ber vi dig ha förståelse för om vi ringer och flyttar fram tiden för ditt planerade ingrepp. 

  Läs mer om att operera bort livmodern(hysterektomi), framfall, cysta på äggstockarna

   

  Medicinsk och kirurgisk behandling av missfall eller abort

  I fall att person inte är lämpligt (eller inte vill) genomgå hemabort vårdas personen inneliggande.  Medicinsk behandling (tabletter som innehåller misoprostol) sköts av sjuksköterska/ barnmorska som konsulterar läkare vid behov. Kirurgisk abort eller kirurgisk behandling av uteblivet missfall utförs av läkare och vanligtvis som ett dagkirurgiskt ingrepp. 

  Läs mer om  missfall, abort 

   

  Gynekologisk cancer

  Här vårdas även patienter med gynekologisk cancer som har medicinska besvär i samband med sin diagnos. Canceroperationerna och behandling av cancer sker på Kvinnokliniken i Linköping men eftervården kan ske hos oss i Norrköping 

   Läs mer om livmodercancer, livmoderhalscancer samt äggstockscancer 

   

   

Gynekologiska besvär:

Vardagar mellan kl 07:00-14:00 är det till Gynekologiska mottagningen man ringer 010-1059170. Vardagar mellan kl. 17.00 - 07.30 samt helgdagar är det till avdelningen du kommer om du blir akut sjuk alternativt om komplikation tillstött under första nyföddhetstiden för kvinnan eller barnet.

Ring 1177 eller 010-1041916 till avdelningen, för rådgivning innan du kommer.

Att tänka på vid inläggning

Du kan ta med egna kläder om du vill men det finns också kläder att låna på avdelningen. Ta också med toalettartiklar och tofflor. Om du använder medicin eller läkemedel så ta med det.

Ta däremot inte med värdesaker eller stora summor kontanter, vi ansvarar inte för värdesaker.

Av hänsyn till våra allergiker är det inte tillåtet att använda parfym eller ha blommor på avdelningen.

Mobiltelefon är tillåtet på avdelningen.

Besöksregler

På Gynekologiska avdelningen är det tillåtet med en medföljande.

På BB-avdelningen är det endast en partner/stödperson som får vistas på BB. Partner/stödperson erbjuds även anhörigdygn och kan sova över på enheten. Måltider ingår ej.

Med hänsyn till personal som är allergiker och andra patienter ber vi dig att inte ta med detta till avdelningen: skaldjur, starka parfymer, starkt doftande blommor och jordnötter.

Till toppen av sidan