Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Livsstil och hälsa under graviditeten

Droger och graviditet

Droger kan skada fostret på flera olika sätt. Risken för missfall eller andra komplikationer under graviditeten ökar också om du tar droger. Avstå från alla typer av droger när du är gravid. Om du har svårt att sluta så finns det hjälp att få.

Även om du bara tar lite droger ibland, så är det viktigt att sluta. Det kan kännas svårt att sluta med droger, men det går. Det viktigaste är att du själv vill och att du bestämmer dig för det.

Fokusera på att det väntade barnet ska må så bra som möjligt, och hur du skulle vilja leva. Det kan stärka din motivation att tänka framåt och planera inför det liv som du vill ge dig själv och ditt barn.

Läs mer om beroende av droger eller läkemedel här.

En gravid kvinna tittar på en ultraljudsbild av barnet i magen.
Så här kan en ultraljudsbild av barnet i magen se ut.

Vad räknas som droger?

En drog är något som ger ett rus men som är skadligt att använda och kan göra att du blir beroende. Läs mer om olika typer av droger och hur de påverkar kroppen.

Droger kallas också för narkotika. En drog klassas som narkotika om den bland annat kan göra att man blir beroende. 

Det utvecklas ofta nya droger som bland annat säljs på internet. Vanligtvis dröjer det ett tag innan nya droger blir narkotikaklassade. Det är viktigt att vara försiktig med sådana nya medel eftersom de kan vara skadliga.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten om narkotika.

Läkemedel som kan påverka graviditeten

Även vissa läkemedel är narkotikaklassade, till exempel morfin och bensodiazepiner. Om de används på fel sätt kan det vara skadligt för fostret. Det är viktigt att du berättar för läkaren att du är gravid om du tar sådana läkemedel. Hen kan behöva justera dosen eller byta ut läkemedlet.

Att ta ett läkemedel på fel sätt kan bland annat innebära följande:

  • att ta läkemedlet oftare än vad läkaren har förskrivit
  • att ta ett läkemedel utan förskrivning.

Berätta för barnmorskan

Berätta också för barnmorskan om du tar något läkemedel. Läs mer om läkemedel vid graviditet och amning.

Skadligt för graviditeten

Drogerna du tar kan orsaka komplikationer under graviditeten och förlossningen. Till exempel kan följande saker hända:

  • Du kan få blödningar.
  • Moderkakan kan lossna.
  • Barnet kan födas för tidigt.
  • Du kan få missfall eller barnet kan dö i magen.

Skadligt för fostret

Alla droger du tar som gravid når fostret genom moderkakan. Därför utsätts fostret alltid för risk att skadas när du tar droger.

Hur fostret påverkas beror bland annat på hur ofta du tar droger, hur mycket droger du tar och när under graviditeten du tar droger. Till exempel kan barnets hjärta skadas. Drogerna kan också leda till att barnet inte växer som det ska.

Barnets hjärna kan skadas

Droger påverkar nervcellerna och kan störa utvecklingen av fostrets hjärna. Det kan leda till att barnet får kognitiva problem. Då kan hen få svårt med en eller flera av följande saker:

  • att utveckla språket
  • att lära sig och minnas saker
  • att fokusera
  • att hejda sina impulser.

Beteendet kan också påverkas genom att barnet blir aggressivt.

En del föds med abstinens

Barn som utsätts för vissa droger under graviditeten kan födas med abstinens. Abstinens innebär att kroppen har vant sig vid drogen och att barnet mår dåligt utan den. Ett nyfött barn med abstinens kan vara lättretligt och gråta mycket, ha skakningar och svettningar, sova dåligt, få hjärtklappning och ha svårt att suga i sig maten.

Barn med abstinens får behandling på ett sjukhus i några veckor tills de mår bättre.

Droger som ger abstinens

Du kan få abstinens av flera olika droger. Ett exempel är opiater som är starkt beroendeframkallande. Hos Beroendecentrum Stockholm kan du läsa om olika typer av droger och vilka symtom abstinensen kan ge.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en barnmorskemottagning om du är gravid och behöver hjälp att sluta ta droger. Du kan också få hjälp om du har tagit droger i början av graviditeten och behöver hjälp med en plan framåt.

Barnmorskan hjälper dig att få rätt vård. Du kan också själv kontakta en beroendemottagning.

Det går också bra att till exempel prata med en läkare på vårdcentralen. Du som är 23 år och yngre kan även ta kontakt med en ungdomsmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Vilken hjälp kan jag få?

Barnmorskan på barnmorskemottagningen har till uppgift att ge dig stöd och information om allt som rör graviditeten. Hen är van vid att hantera sådana här frågor och kan se till att du får den hjälp du behöver.

På en del barnmorskemottagningar kan du få fylla i ett frågeformulär som heter DUDIT om du har använt droger. Det är en bra grund för att du ska få rätt hjälp.

Vårdpersonalen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Du kan alltid berätta om ditt beroende och be om hjälp trots att många droger är olagliga.

Specialistmödravård

Du som är gravid och använder droger erbjuds specialistmödravård. Det är olika hur specialistmödravården fungerar på olika platser. På en del ställen jobbar ett team som till exempel kan bestå av en barnmorska, en gynekolog eller förlossningsläkare, en kurator och en psykolog.

Beroendemottagning

Du kan också få stöd och behandling på en beroendemottagning. En del gravida behöver bo på sjukhus en period för att få hjälp att vänja sig av med drogerna.

Stöd när barnet är fött

En del behöver fortsatt stöd för att undvika droger när barnet är fött. Du får fortsatt stöd från personalen på specialistmödravården. Om det behövs kan du även få stöd från socialtjänsten.

Vad kan jag göra själv?

Droger kan skapa både ett fysiskt och ett psykiskt behov. Ofta behövs professionellt stöd och ibland även läkemedel för att sluta ta droger. Men en del ändrar sina vanor själva och lyckas sluta utan någon särskild behandling. Det beror på din situation och vilka droger du tar.

Här är några saker som kan hjälpa dig att sluta använda droger:

  • Fundera över varför du tar droger. Uppfyller de något särskilt behov hos dig? Kan du göra något annat för att må bättre i stället?
  • Tänk ut en plan för vad du kan göra om du får ett starkt sug efter droger. Till exempel ringa till en vän eller ta en promenad. Skriv gärna ner alternativen.
  • Tänk över i vilka situationer och i vilket umgänge du brukar ta droger. Sök dig i stället till människor som känns trygga och som du mår bra med utan att ta droger. Det är viktigt med positiva sammanhang där du kan knyta an till människor genom intressen och aktiviteter som inte har med droger att göra.
  • Prata med dina vänner, din familj eller andra som bryr sig om dig. Det kan vara till hjälp att dina närstående vet om din situation så att de kan stötta dig.
  • Tänk ut en målbild över hur du vill att ditt och ditt barns liv ska se ut. Dela upp i mindre mål och gör en sak i taget för att skapa det livet.

Viktigast att tänka framåt

Om du har tagit droger under graviditeten kanske du mår dåligt över det. Kanske visste du inte att du var gravid. Det är vanligt att känna skam och skuld.

Sannolikheten för att fostret har skadats är liten om du har tagit en mindre mängd droger vid något enstaka tillfälle. Det viktiga är att du undviker droger under resten av graviditeten. 

Tänk framåt och fokusera på att inte utsätta fostret för mer droger. Det finns god hjälp att få om du behöver det.

Stöd från andra verksamheter

Det finns ideella föreningar som erbjuder stöd, gemenskap och ibland även behandlingsprogram för att bli av med ett beroende. Det kan vara en god hjälp att gå med i sådan förening för att komma ur dina drogvanor. Här är några exempel på föreningar du kan kontakta:

Behandling

Det finns många olika behandlingar att välja mellan om du behöver hjälp att sluta med droger. I samråd med vårdpersonalen väljer du vilken eller vilka behandlingar som passar dig.

Här är exempel på vanliga behandlingar:

  • KBT, kognitiv beteendeterapi
  • motiverande samtal
  • nätverksterapi eller parterapi, där även dina närstående är delaktiga
  • MATRIX-programmet, för personer beroende av centralstimulerande droger. Fokus ligger på gruppstöd och att involvera de närstående
  • återfallsprevention.

Behandling med läkemedel

Du kan behöva behandling med läkemedel för att kroppen ska vänja sig av med vissa droger. För att sluta med opioider finns ett speciellt behandlingsprogram.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken barnmorskemottagning, vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Läs mer på 1177.se

Nikotin och graviditet

Fostret utsätts för det skadliga ämnet nikotin om du röker eller snusar när du är gravid. Det innebär risker för fostret och för graviditeten. Så fort du slutar med nikotin minskar riskerna. Alla kan sluta använda nikotin. Du kan få hjälp om det är svårt. Men undvik nikotinplåster, nikotintuggummi och e-cigaretter.

Alkohol och graviditet

Fostret utsätts för skadliga ämnen om du dricker alkohol när du är gravid. Därför bör du avstå helt från alkohol under graviditeten. Det kan vara svårt att sluta om du är beroende, men det finns hjälp att få.

Beroende av droger eller läkemedel

Att använda droger kan göra att du blir beroende. Det gäller också vissa läkemedel om de används på fel sätt. Ett beroende kan göra att du får besvär och skador av olika slag. Sök hjälp om du eller någon närstående har svårt att sluta med en drog eller ett läkemedel. Det finns bra stöd att få.

Till toppen av sidan