Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Ortopedtekniska hjälpmedel

Ortoser och skor

Innehållet gäller Örebro län

Ortos är ett samlingsnamn för hjälpmedel som används som ett yttre stöd på en kroppsdel. Syftet kan vara att motverka felställningar eller kompensera för muskelsvaghet. Det finns ortoser som används för att hålla en kroppsdel stilla för att fraktur ska läka. Vissa ortoser ska användas i vila och andra för att ha på sig när man är i rörelse.

En kvinna sitter och stickar med en stödjande ortos på ena handen.
En ortos kan hjälpa till att lindra smärta, förbättra rörligheten och stabilisera leder. Ortosen kan hjälpa dig om du har en kroppsdel som behöver stöd för att du har ont eller om dina muskler är svaga.

Frakturortos

En frakturortos får du när skelettet har fått en fraktur, det vill säga en spricka eller helt gått av. Skelettet läker om det bara får ligga still i rätt läge. Syftet med en frakturortos är att hålla skelettet stilla och i rätt läge tills det är läkt.

Ortos för arm

Kompressionsmaterial

Är du behandlad för bröstcancer så finns en risk att utveckla lymfödem. Vid lymfödem uppstår en svullnad i arm och hand, eller så kan du få en annorlunda känsla i armen – den kan kännas tung, stel eller stram. Man kan även få lymfödem på bålen.

Kompression hjälper vid lymfödem

En viktig del i behandlingen är att använda kompression till den svullna kroppsdelen. Det kan vara en ärm, handske, behå eller tröja, beroende på var ditt ödem sitter. En kompressionsärm förhindrar att armen svullnar mer när du rör dig och stödjer huden så att den kan återta sin elasticitet när svullnaden försvinner. 

Ortos för fot och ben

Ortopedteknik kan tillhandahålla olika ortoser beroende på behovet. Nedan beskrivs olika oledade ortoser. Skoinlägg, behandlingsskor och ortopedtekniska ändringar på skor hör också till vårt sortiment.

AFO - Ankel-Fot-Ortos

AFO viloortos/nattskena

För att förebygga förkortningar i muskler och senor använder man en behandlingsortos. Den ska oftast användas endast i vila och är inte avsedd att ha på sig när man går eller är i rörelse.

AFO vid droppfot

Droppfot innebär en svaghet i de muskler som lyfter foten. För att kunna lyfta och få med sig foten används en AFO som kalls droppfotsortos. Denna måste användas i en stadig sko. Man placerar ortosen i skon och sätter på sig skon och ortosen samtidigt. Ortosen spänns fast runt underbenet.

Walker vid fotproblem pga exempelvis diabetes

En walkerortos avlastar foten för bättre läkning av sår eller en fraktur i foten. Vissa modeller har luftceller som ska pumpas upp till ett visst lufttryck så att foten stabiliseras. Denna typ av ortos ska alltid sitta på när du belastar foten, dvs. står, går eller är aktiv på annat sätt, men ta gärna av den vid vila för att lufta foten.

Övrigt om Ankel-Fot-Ortoser, AFO

Ortoserna varierar i både utseende och material. De används för att stabilisera fot och fotled eller begränsa rörlighet. Om ortosen är gjord för bruk i skor måste skor användas när man går. Ortosen sätts på foten och spänns fast innan skon tas på.

Ortos för knä

Knäortos är ett yttre stöd som kan användas i syfte att stabilisera eller omfördela belastning i knäleden vid skada eller funktionsnedsättning. En knäortos kan även användas efter knäskada eller operation.

Ortos för rygg och bröstkorg

Korsetter och gördlar

Skolioskorsett används för att hindra ökning av en eller flera skolioskrökar på ryggen hos växande individer när skoliosen fortfarande går att påverka. Korsetterna är gjorda av hård plast. Det finns två typer av skolioskorsetter, en som används 23 timmar/dygn och en som enbart används nattetid.

Stödjande korsett ger stöd och stadga för bålen i sittande och stående vid tillstånd där det finns muskelsvagheter och obalans i musklerna. Korsetten är gjord av plast. Stödjande korsetter används främst till barn med neuromuskulära sjukdomar men kan även användas av vuxna. 

Pectus carinatumkorsett används för att motverka tillväxten av Pectus Carinatum (s.k. fågelbröst) på växande individer då skelettet fortfarande är formbart. Korsetten består av en platta i plast med skenor och ska användas stora delar av dygnet för att den ska kunna ge effekt.

Gördel är tillverkad av mjukt elastiskt material och har som syfte att lindra smärta och ge en ökad stabilitet av ländryggen. 

Tygkorsett ger mer stadga än den elastiska gördeln. Det vanligaste är att man får en gördel som stöd, det räcker oftast.

Ortos för hela kroppen

Ståskal

Ett ståskal är ett hjälpmedel för den som inte har möjlighet att stå själv. Det gör så att man kan stå upprätt genom stöd för benen och bålen. Att stå är bra för balans, huvud- och armkontroll. Det kan därför vara en god hjälp speciellt för barn som utvecklar handmotoriken och för den sociala kontakten med kamrater och omgivning. Att stå är också bra för skelett, cirkulation, andning, synintryck och kommunikation. Ståskalet består av ett hårt plastskal som kan vara individuellt tillverkat.

Skor och skoinlägg

Skor provas ut till personer som av olika medicinska skäl inte kan använda konfektionstillverkade skor. Skorna kan delas upp i tre grupper:

  • Behandlingsskor, som används vid svårläkta fotsår eller risk för fotsår. Skorna har en stel rullsula som hindrar överdrivna rörelser i foten. Skorna är rymliga för att få plats med såromläggningsmaterial eller svullna fötter och används ofta i kombination med skoinlägg.
  • Ortopediska skor, som används vid t.ex. stora felställningar eller svullnad i fötterna.
  • Ortosskor, som ger extra utrymme vid ortosanvändning.

Syftet med ett skoinlägg är att vara ett stöd för foten. Skoinlägg kallas även fotortos eller fotbädd. Läs mer här om skoinlägg.

Ortopedtekniska åtgärder på skor

För att anpassa skorna efter dina behov kan man göra skoändringar. Det kan hjälpa dig som till exempel har problem med benlängdsskillnad, ovanlig fotform eller har problem med att foten tippar utåt eller inåt.

En skoändring kan innebära att skosulan förändras, till exempel genom förhöjning, utbyggd klack eller rullsula. Det kan också innebära att det så kallade ovanlädret förändras, till exempel genom att bredda skon eller förlänga kardborreband om skon har det. Att bredda skon kallas också för utlästning. 

Enklare skoändringar och tillbehör (klackhöjning under 1 cm, lästning, hälkilar av kork eller silikon etc.) anses som egenvård. Det utförs respektive köps hos privat skomakare, klackbar eller hos vissa skobutiker. Åtgärder på skor till följd av vardagsslitage åtgärdas inte av Ortopedteknik, detta gäller även skor förskrivna av Ortopedteknik.

Råd inför skoändringar

Skon som ska ändras ska passa så bra som möjligt på foten från början. Om sulan ska ändras är det bra om det finns en förstärkning mellan hälen och tålederna. Skosulan ska också vara något tjockare, minst 8 mm. 

Om skon ska breddas är det viktigt att skon är tillverkad av skinn. Det är bra om skon är utan sömmar över framfot och tåleder. Skon kan normalt inte göras längre med hjälp av utlästning. Utlästning kan skada vattenskyddande membran som Goretex och Sympatex.

Kontakta Ortopedteknik, Universitetssjukhuset Örebro

För att få komma till Ortopedteknik måste du först få en bedömning från din läkare, sjukgymnast eller annan vårdgivare. Undantag gäller dock för skoinlägg där du kan lämna in en Egen vårdbegäran.

Kontaktuppgifter till Ortopedteknik, dit remiss skickas.

 

Till toppen av sidan