Sjukdomar & besvär

Hormoner

Hormoner behövs för att kroppen ska fungera bra. Här kan du läsa om vilka symtom du kan få om du har för mycket eller för lite hormon. Det finns också information om när och var du ska söka vård.

Innehåll - Hormoner

Visa innehåll som:
 • Addisons sjukdom

  Symtom vid Addisons sjukdom är bland annat trötthet, illamående och yrsel. Sjukdomen beror på att binjurarna inte kan bilda de livsviktiga hormonerna kortisol och aldosteron.

 • Klimakteriebesvär

  Klimakteriet upplevs på olika sätt från person till person. De flesta känner någon sorts obehag i samband med klimakteriet. Det kan vara lätta eller svårare besvär.

 • Obesitas

  Övervikt innebär att man väger så mycket att det kan påverka hälsan negativt. Kraftig övervikt kallas för obesitas eller fetma. Här kan du läsa mer.

 • PMS och PMDS

  Du som har PMS kan till exempel bli orolig, irriterad eller nedstämd perioden innan du får mens. Du kan också få ömma bröst och känna dig svullen i kroppen. Det finns mycket du kan göra för att må bättre om du har PMS.

 • Sköldkörteln

  Läs om olika sjukdomar du kan få i sköldkörteln.

Mer på 1177.se

Så fungerar hormonsystemet

Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen. Bland annat hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vatten och salter. Hormonerna bildas i särskilda körtlar och celler i kroppen.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan