Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 8

(från 7 hela veckor + 0 dagar till 7 hela veckor + 6 dagar)

Embryo vecka 8. Illustration.

Embryot är ungefär en och en halv centimeter lång i slutet av veckan. Än så länge mäts längden som en rak linje från huvudet till stjärten.

Nu kan embryot göra enkla rörelser. Armen har fått en armbåge. På händerna börjar fingrarna växa. Det är simhud mellan fingrarna. Tårna börjar utvecklas.

Ögonen håller på att få ögonlock. Än så länge sitter ögonen långt ut på sidan av huvudet. I munnen bildas gommen, tungan och anlag för tänder.

En liten del av tarmen ligger i navelsträngen strax utanför magen. Det beror på att tarmarna växer så snabbt att de inte får plats inne i kroppen än.

Nu växer livmodern och blir lika stor som en apelsin, men den går ännu inte att känna utifrån. Det kan kännas som mensvärk när den växer och tar plats. Många kan behöva kissa oftare än vanligt. En orsak kan vara att livmodern trycker mot urinblåsan.

Det är vanligt att det kommer lite blod

Det kan bero på många olika saker om det kommer lite blod under graviditeten. En blödning behöver inte betyda att något är fel.
Då bör du söka vård

Sexlusten kan förändras under graviditeten

En del kan få mer lust och känna mer njutning av sex, andra kan känna sig mindre intresserade. Att prata om känslor och behov kan vara bra.
Läs mer om sex under graviditeten

Ibland blir det missfall

De flesta missfall sker före graviditetsvecka 12. Kroppen ställer vanligtvis om sig snabbt och det är möjligt att bli gravid redan ett par veckor efter ett missfall.
Läs mer om missfall

Lär dig mer om fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.
All fosterdiagnostik är frivillig

Till toppen av sidan