Om graviditeten

Befruktning

När ett ägg och en spermie förenas börjar ett embryo att bildas. Det kallas för befruktning. Embryot växer sedan till ett foster som sedan växer till en ny människa. I den här texten beskriver vi befruktning genom slidsamlag.

Vill du veta mer om de behandlingsmetoder som finns för att få hjälp till graviditet kan du läsa mer om ofrivillig barnlöshet.

Om ägg och ägglossning

Äggen finns i äggstockarna som finns inne i magen. När ett ägg är moget lossnar det från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Det lossnar ungefär ett ägg i månaden. I äggledaren kan ägget bli befruktat av en spermie. Spermier kan överleva i äggledarna i cirka fem dygn. De kan vänta in ett ägg. När ett ägg har lämnat äggstocken behöver det bli befruktat inom ungefär ett dygn, sedan är det för sent.

Läs mer om ägglossning i texten som handlar om mens.

Om spermier och utlösning

Spermierna bildas i testiklarna. Det bildas nya spermier hela tiden. Vid en utlösning kommer det sperma ut ur penisen. Sperma kallas också för sädesvätska eller sats. Det är en blandning av spermier och olika vätskor. Vätskorna kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln.

Själva spermierna utgör egentligen bara en liten del av sperman. Trots det finns det många miljoner spermier i en utlösning. Men det är bara några tusen som når äggledarna.

När penisen får utlösning simmar spermierna in i slidan, genom livmodern och ut i äggledarna. De simmar några millimeter per minut.

Läs mer om spermierna i texten om det manliga könsorganet.

Cellerna delar sig

Det är bara en enda spermie som kan komma in och befrukta ägget. När spermien är inne i ägget ändras ytan på ägget. Då kan ingen mer spermie komma in.

Cellerna i det befruktade ägget börjar genast dela sig och bli fler. Det blir en liten klump med celler. Cellklumpen fortsätter genom äggledaren till livmodern. Där fastnar cellklumpen i livmoderns slemhinna cirka 6 – 7 dagar efter befruktningen.

Både ägg och spermien innehåller arvsanlag. Det är spermiens arvsanlag som avgör barnets biologiska kön.

När blir det flera barn?

Ibland händer det att det befruktade ägget delar sig så att det bildas två embryon. Då blir det enäggstvillingar. Det händer också att ägget delar sig i tre och det blir enäggstrillingar, men det är mycket ovanligt.

Det händer också att två ägg mognar och lossnar samtidigt. Då kan det bli tvåäggstvillingar, om båda blir befruktade. Det kan bli trillingar, fyrlingar och så vidare om ännu fler ägg befruktas samtidigt.

Läs mer om tvillingar.

Moderkaka och embryo

En del av cellklumpen växer fast i livmoderns vägg. Den delen av cellklumpen utvecklas till en moderkaka. Det är moderkakan som kommer att ge barnet näring i livmodern. Den andra delen av cellklumpen kallas för embryo. Det är de cellerna som ska bli ett barn.

Graviditeten

Efter befruktningen fastnar embryot i livmodern och börjar utvecklas till ett foster. Då börjar graviditeten. Fostret kommer sedan att utvecklas till ett barn. Graviditeten kan avslutas med en förlossning, ett missfall, eller en abort.

Här kan du läsa mer om graviditeten vecka för vecka.

Graviditetstest

Moderkakan börjar att bilda ett hormon som kallas HCG. Hormonet ska se till att inte det blivande fostret stöts bort. Hormonet finns bland annat i kisset och i blodet. Det gör att ett test kan visa om det finns en graviditet.

Läs mer om graviditetstest.

När är det störst chans till befruktning?

Det är störst chans till befruktning om du har slidsamlag en viss period. Perioden börjar vid ägglossning och slutar en dag efter ägglossningen.

Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Därför brukar man rekommendera slidsamlag två till tre gånger i veckan för de som försöker få till en graviditet. Spermierna kan leva upp till fem dygn och vänta på ägget när det kommer. Mer än åtta av tio som har regelbundna samlag för att få till en graviditet lyckas inom tolv månader.

Ofrivillig barnlöshet

Ibland blir det ingen graviditet när man genom samlag försöker att befrukta ett ägg med spermier. När man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.

Då kan det finnas hjälp och behandling. Läs mer om ofrivillig barnlöshet.

Ålder och befruktning

Man är bara fertil under en viss tid i livet. Fertil betyder förmåga att fortplanta sig, att det går att få till en befruktning.

Spermier och fertilitet

Spermier börjar produceras i puberteten. Sedan bildas det nya spermier hela livet. Man kan ha sämre kvalité på spermierna när man blir äldre, men det behöver inte vara så.

Ägg och fertilitet

Äggen finns i äggstockarna redan när man föds. Sedan kommer ägglossningen när man får mens i puberteten. Då är man fertil. Förmågan att få barn minskar när du blir äldre. Från 35 år minskar fertiliteten kraftigt. Efter 40-42 år blir det oftast mycket svårt att få barn.

Men fertiliteten är individuell. Vissa kan bli gravida utan svårighet i 40-årsåldern, andra kan ha svårt redan i 25-årsåldern. Efter klimakteriet har ägglossningarna upphört.

Befruktning på olika sätt

Det vanligaste är att befruktningen sker genom slidsamlag.

Befruktning kan också ske genom insemination. Då sprutas spermier in i livmodern eller slidan med hjälp av till exempel en spruta och en plastslang.

Befruktning kan också ske med hjälp av IVF, provrörsbefruktning. Då tar en läkare ut mogna ägg från äggstocken. Sedan befruktas ägget av spermier utanför kroppen. Därefter sätter läkaren in det befruktade ägget eller äggen i livmodern.

Läs mer på 1177.se

Graviditetstest

När du är gravid bildas ett hormon som heter hCG i kroppen. Ett graviditetstest mäter hur mycket hCG det finns i urin. Testet kan ge ett snabbt svar om graviditet.

Missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Om graviditeten

Hur går befruktningen till? När har man gått över tiden? Och vad händer egentligen i livmodern vecka för vecka? Läs mer om graviditeten här.

Bra mat när du är gravid

När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter. Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.

Sex under graviditeten

Det är inte farligt att ha sex eller att onanera om graviditeten är normal.

Blödning under graviditet

Det är vanligt att få en blödning ur slidan, särskilt under första halvan av graviditeten. En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror blödningen på något annat. Här kan du läsa mer om olika orsaker. Du får också vägledning när du bör söka vård och inte. Exempelvis bör du omgående söka vård om du blöder under andra halvan av graviditeten.

Till toppen av sidan