Vid autism hos barn och vuxna finns det svårigheter inom två områden:
- Begränsningar i socialt samspel och kommunikation
- Upprepande beteenden och begränsningar i intressen och aktiviteter.
Du som är vårdnadshavare eller närstående till ett barn med autism upptäcker ofta redan under det första levnadsåret att barnet inte svarar på kontaktförsök som småbarn brukar göra. Det förekommer också ofta att barn med autism saknar intresse att vara tillsammans med jämnåriga och att leka med varandra.
Barn med autism talar ofta senare
Vid autism är det vanligt att lära sig prata sent. Ibland kan barn med autism också stanna eller backa i sin utveckling efter att ha kommit igång med att säga några ord. Personer med autism härmar ofta hela eller delar av meningar de har hört tidigare. Ett sådant härmande kallas också för ekotal.
De flesta barn med autism lär sig att tala, men att ha autism och en svår intellektuell funktionsnedsättning påverkar barnets förmåga att tala. En del barn kan ha svårt att förstå och tolka språkets djupare mening, även om de kan uttrycka sig bra. Det som andra personer säger uppfattas ofta bokstavligt. Det är vanligt att ha svårt att förstå humor och ironi.
Den som har autism pratar ofta med en annan språkmelodi än personer utan autism. Språkmelodin kan uppfattas som entonig.
Att tolka ansiktsuttryck och gester kan vara svårt
Vid autism är det vanligt med svårigheter att inleda och upprätthålla samtal med andra. Det brukar också vara svårt att förstå ansiktsuttryck, gester och tonfall i möten med andra människor. Personer som har autism kan ofta inte heller hålla ögonkontakt.
Upprepande beteende är vanligt vid autism
Vid autism är förändringar och nya situationer svåra. En vardag med rutiner och struktur gör livet däremot lättare för personer med autism. Det kan bero på att den som har autism har svårt att föreställa sig vad som ska hända vid förändringar och därför blir rädd och orolig. Att behöva ändra rutiner kan orsaka utbrott av ilska eller förtvivlan. Det är vanligt att den som har autism vill göra saker på ett bestämt sätt.
Personer med autism kan ha beteenden som omgivningen kan uppleva som enformiga. Sättet att bete sig kallas också för stereotypt. Beteendet innebär att göra samma sak om och om igen. Det kan vara rörelser som exempelvis att vifta med händerna, vagga kroppen fram och tillbaka eller gå på tårna. Upprepningarna har ofta en lugnande effekt på den som har autism.
Rörliga saker kan vara extra spännande
Det är vanligt att barn med autism är mycket intresserade av saker med rörliga delar. Det kan till exempel vara tvättmaskinens snurrande trumma eller leksaksbilens snurrande hjul. Att öppna och stänga dörrar om och om igen kan också vara intressant.
Barn som har autism kan ofta tycka om att rada upp leksaker men har svårare för spontana sätt att leka, som exempelvis rollekar. Barn med autism vill ofta leka ensamt och kan visa mindre intresse för jämnåriga.
Flera symtom krävs för att få en diagnos
Diagnosen autism innebär att barnet har svårigheter inom de två symtomgrupperna som finns beskrivna i början av kapitlet. Det är vanligt att omgivningen lägger märke till symtom och att vården ställer diagnosen före tre års ålder, men autism kan också upptäckas senare. Det kan ske exempelvis i samband med ökande krav från omgivningen. Sådana krav kan uppstå vid skolstart, skolbyten eller andra stora förändringar i livet eller inom familjen. Symtomen kan också märkas först i vuxenåldern.
Barnet kan reagera annorlunda på sinnesintryck
Vid autism är det även vanligt att reagera annorlunda på sinnesintryck. Barn eller vuxna med autism kan reagera på ett oväntat sätt på lukt, smak, konsistens, ljud, ljus eller beröring. Intrycken kan utlösa ett starkt obehag, exempelvis upplevelsen av att kläderna skaver. Andra kan tycka det är spännande att lukta intensivt på något.
Starka reaktioner på smak och lukt gör ofta att personer med autism har speciella matvanor eller vill bara äta viss sorts mat.
Många med autism kan ha svårigheter att tolka det hen hör, medan det ofta är lättare att uppfatta det som går att se.
Varje situation upplevs som unik
Personer som har autism har annorlunda sätt att lära sig saker, tänka och bearbeta information. Många barn och vuxna med autism kan ha svårigheter att ta in och sortera intryck. De kan uppleva varje situation som unik och har svårt att koppla ihop det som händer här och nu med minnen och tidigare erfarenheter.
Ett barn kan exempelvis klä på sig själv hemma med sina närstående men kan ha svårt att göra samma sak i andra miljöer och med andra människor. Det kan också vara andra färdigheter som barnet klarar i en miljö men inte i en annan.
Vanligt med autism och andra tillstånd samtidigt
Personer med autism har väldigt ofta också andra svårigheter eller tillstånd.
Det är vanligt att en eller flera av följande tillstånd eller besvär förekommer tillsammans med autism: