ATT VÄLJA VÅRDMOTTAGNING

Sök vård på rätt mottagning

Det finns många olika slags mottagningar där du kan söka vård. Om du vet mer om vilka olika mottagningar som finns blir det lättare för dig att söka vård där du får bäst hjälp. Den här texten beskriver olika slags vårdmottagningar. Den beskriver också vilken mottagning som passar bäst beroende på vad du har för besvär eller behov.

Undersökning av örat med otoskop. Fotografi.

Vilka mottagningar som finns och vad de kallas kan vara olika på olika ställen i landet. I tjänsten Hitta vård finns kontaktuppgifter till vårdmottagningar i hela landet.

Ibland behöver du inte söka vård

Det är inte alla sjukdomar och besvär som kräver sjukvård. Ibland kan du behandla dig själv hemma. Här på 1177.se kan du söka och läsa mer om många sjukdomar och symtom och vad du kan göra själv.

Du kan alltid ringa 1177

Om du är osäker på var och när du ska söka vård, ring telefonnummer 1177. Då hjälper en sjuksköterska till med att bedöma dina besvär. Du kan också få rådgivning och information om var du ska söka hjälp.

Du kan ringa telefonnummer 1177 dygnet runt.

Vårdcentralen

En vårdcentral kallas ibland husläkarmottagning, familjeläkarmottagning, hälsocentral, hälsovårdscentral, distriktsläkarmottagning eller liknande.

Det är nästan alltid på vårdcentralen du ska söka vård när du är sjuk eller har något besvär. Ofta har vårdcentralen en egen sjukvårdsrådgivning som du kan ringa till.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

 • Akuta sjukdomar, skador och besvär.
 • Kontroll av kroniska sjukdomar.
 • Fysioterapi och rehabilitering.

På vårdcentralen kan du även få hjälp med att förebygga sjukdom. Du kan till exempel få hjälp med:

 • Vaccinationer.
 • Kostrådgivning och hjälp med att gå ner i vikt.
 • Fysisk aktivitet på recept.
 • Att sluta röka eller dricka alkohol.

Om det behövs får du en remiss till en specialistmottagning.

Öppettider och kontakt

En vårdcentral har öppet på dagtid under vardagar. Om det är bråttom kan du söka direkt, till exempel om du har ett sår som blöder. Annars är det oftast bäst att ringa först.

Hos många vårdcentraler kan du boka tid genom att logga in. Ibland finns det en öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att boka tid.

Det brukar även gå att få rådgivning på telefon eller genom att logga in. I vissa fall kan vårdcentralen ordna med hembesök.

Här hittar du vårdcentraler.

Kronoberg

Jouröppen mottagning

En del vårdcentraler har en jouröppen mottagning för att ta emot akuta besvär även på kvällar, helger och i vissa fall nätter. Oftast måste du ringa först och boka tid. På en del håll i landet finns jourverksamheten på särskilda jourmottagningar, närakuter eller på sjukhusets akutmottagning.

Du söker till den jouröppna mottagningen om du har besvär som inte kan vänta. Gäller det livshotande tillstånd ska du istället åka till en akutmottagning på sjukhus eller ringa 112.

Här kan du söka efter jouröppna mottagningar.

Akutmottagning

Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka på en akutmottagning. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt.

Ring 112

Ring telefonnummer 112 vid en nödsituation. Om det behövs kommer en ambulans som kör till akutmottagningen.

Att själv ta sig till akutmottagningen

Ibland kan det gå snabbare att själv ta sig till akutmottagningen. Alla sjukhus har tydlig skyltning till akutmottagningen.

När ska jag inte åka till akutmottagningen?

Åk inte till akutmottagningen med lättare besvär. Akutmottagningen måste prioritera allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Om du har lättare besvär får du oftast vänta länge. Du kan också bli hänvisad till en jourmottagning eller vårdcentral. Är du osäker på hur allvarligt ditt sjukdomstillstånd är, ring telefonnummer 1177 för att rådgöra med sjuksköterska.

Du väljer själv var du vill söka vård

Du kan själv välja mottagning för öppenvård. Öppenvård är all vård där du inte blir inlagd. Du kan alltså söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet.

När du söker vård i en annan region är det dina medicinska behov som avgör när du får vård. Du ska få öppenvård på samma villkor som alla de som är folkbokförda i den regionen. Du som kommer från en annan region omfattas inte av vårdgarantin i den region du väljer.

Du får själv betala resor och uppehälle när du väljer vård i en annan region.

När du behöver specialiserad öppenvård kan du ibland behöva remiss.

Här kan du läsa mer om dina rättigheter. 

Barnmorskemottagning

En barnmorskemottagning kan också kallas mödravårdscentral, MVC eller kvinnohälsovård. Där kan du få hjälp med till exempel:  

 • Rådgivning eller recept på preventivmedel.
 • Besök och kontroller under en graviditet.
 • Testning för olika könssjukdomar.
 • Gynekologisk cellprovtagning.

Mottagningen ligger ofta vid eller i närheten av vårdcentralen, eller i en familjecentral.

Här kan du hitta barnmorskemottagningar.

Barnavårdscentral

Barnavårdscentralen är till för alla barn upp till 6 år. Du går dit med barnet för till exempel:

 • Hälsokontroller.
 • Vaccinationer.
 • Samtal om barns behov och utveckling.
 • Stöd och information om bland annat amning, mat, sömn, föräldrarollen och barnsäkerhet.

Oftast får du och barnet komma på en bokad tid. En del barnvårdscentraler har öppen mottagning vissa tider. Då kan du komma utan att beställa tid.

Barnavårdscentralen ligger ofta i närheten av vårdcentralen, eller i en familjecentral. Ibland kallas barnavårdscentralen för bvc.

Om ditt barn är sjukt ska du istället söka vård på en vårdcentral, eller en akutmottagning om det är allvarligt.

Här kan du hitta barnavårdscentraler.

Förlossningsavdelning

När du ska föda barn får du komma till en förlossningsavdelning. De har öppet dygnet runt. På barnmorskemottagningen brukar de informera om vilken förlossningsavdelning du bör åka till. När det är dags att föda ringer du till förlossningsavdelningen och pratar om när du ska åka in.

Förlossningsavdelning brukar finnas på ett sjukhus. När barnet är fött flyttar en del över till BB, en sjukhusavdelning för nyfödda. En del åker hem.

Här kan du söka efter förlossningavdelningar.

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup

Barn- och ungdomspsykiatrin, bup, är till för barn och unga upp till 18 år som mår psykiskt dåligt och behöver stöd eller vård. På de flesta ställen kan du kontakta bup direkt, men i vissa regioner behövs en remiss.

Det enklaste sättet att kontakta bup är oftast att ringa. Ibland kan du fylla i ett kontaktformulär på mottagningens hemsida. I vissa regioner kan du kontakta bup genom att logga in. Hos många mottagningar kan du få rådgivning på telefon.

Barn och unga som behöver psykiatriskt stöd eller vård kan också få hjälp på vårdcentralen. På en del ställen finns en barn- och ungdomsmedicinsk mottagning där du kan söka i första hand.

Här kan du söka fram bup-mottagningar.

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen finns för dig som är ung. Exakt vilka åldrar som är välkomna kan vara olika på olika mottagningar. På ungdomsmottagningen kan du få råd och samtal. Till exempel om du mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd. När det gäller frågor om sex kan du få hjälp med till exempel preventivmedel, graviditetstest, könssjukdomar eller samtal och rådgivning.

Ungdomsmottagningen kan också kallas för ungdomshälsan.

Om du har lättare psykiska besvär kan du börja med att ta kontakt med en vårdcentral. Om du har svårare besvär kan du söka vård direkt på en psykiatrisk mottagning.

Läs mer på umo.se ungdomsmottagningen på nätet.

Här hittar du ungdomsmottagningar.

Specialistvård

En specialistmottagning är anpassad för vård inom särskilda områden, till exempel hud, ögon, gynekologi eller öron-näsa-hals.

I vissa fall kan du kontakta mottagningarna direkt. I andra fall behöver du en remiss från en läkare på vårdcentralen. Du kan också skriva en egenanmälan, läs mer under remiss.

Du kan söka efter specialistmottagningar i Hitta vård.

Psykiatrisk mottagning

Om du har lättare psykiska besvär kan du börja med att ta kontakt med en vårdcentral. Om du har svårare besvär kan du söka vård direkt på en psykiatrisk mottagning.

Läs mer på om psykisk hälsa.

Psykiatrisk akutmottagning

Om du mår mycket psykiskt dåligt och behöver hjälp omgående ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112. 

Här hittar du psykiatriska akutmottagningar.

Barnläkarmottagning

De som arbetar på en barnläkarmottagning är specialister på barn och barnsjukdomar. Om ditt barn är sjukt eller har besvär bör du först kontakta en vårdcentral. Om det behövs kan ditt barn remitteras till en barnläkarmottagning. Du kan också kontakta en barnläkarmottagning direkt, till exempel om barnet har en kronisk sjukdom.

En barnläkarmottagning kan också kallas barnmottagning eller barn- och ungdomsmottagning.

Alla regioner har inte barnläkarmottagningar. Då är barnsjukvården organiserad på något annat sätt. Kontakta i så fall en vårdcentral.

På en del ställen är barnläkarmottagningen bara för barn i vissa åldrar.

Här hittar du barnläkarmottagningar.

Tandvårdsmottagning

Om du har besvär med tänderna kan du söka vård på en tandvårdsmottagning. Läs mer om tänder och tandvård.

Här kan du hitta tandvård.

Hur mycket kostar det?

Det är olika hur mycket det kostar att få vård på olika mottagningar. Här kan du läsa mer om patientavgifter.

Till toppen av sidan