För dig som har en närstående med problem

När någon nära dig vårdas på rättspsykiatrisk klinik

Innehållet gäller Kronoberg

När en person har begått ett brott och var psykisk sjuk när brottet begicks kan den personen få rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Det finns många barn och ungdomar som har en förälder eller annan anhörig som vårdas inom rättspsykiatrin. Det är aldrig ditt fel att någon nära dig vårdas på rättspsykiatrisk klinik. Du har rätt att må bra och få någon att prata med om du behöver det. Det finns hjälp att få, du är inte ensam.

Webbsidor

Rättspsykiatriska kliniken – Information till barn och unga om Rättspsykiatriska kliniken, hur ett besök går till, hur det är att vårdas här med mera.

När en vuxen i familjen inte mår bra – En webbsida där hälso- och sjukvården har samlat olika sätt som barn kan få hjälp på när en vuxen i familjen inte mår bra.

Tufft läge i livet? – En app från Växjö kommun om tuffa situationer i livet för barn och ungdomar.

Våga berätta – Information för barn som har en hemlighet som gör barnet ledsen och orolig. Information om att barnet inte ska behöva vara ensam med det, att barnet har rätt att få den hjälp hen behöver för att må bra.

BUFFF - Information för barn som har mamma, pappa, förälder, familjemedlem eller syskon i fängelse, häkte eller frivård.

Livlinan – En organisation som ger bra information och tips om hur man som barn påverkas och hur man kan klara av att ha personer i sin närhet med psykisk ohälsa.

UMO – Information om en närstående är psykiskt sjuk. UMO är en webbplats för unga mellan 13 och 25 år. På UMO kan unga hitta svar på frågor om våld, att må dåligt, hälsa och vart man kan få hjälp.

Om familjen – Information på UMO om olika situationer som kan uppstå i en familj och som inkluderar hot, våld, övergrepp och ”hedersrelaterat” våld och förtryck.

Vad är det med våra föräldrar? – En handbok för barn och ungdomar som tar upp funderingar och frågor man kan ställa sig när en förälder drabbas av psykisk ohälsa.

Grubbel – Information för unga mellan 15-25 år om hur man kanske kan göra vardagen lite enklare om man har en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. En mötesplats för unga med liknande erfarenheter.

Kuling - En mötesplats och en informationssida för barn som har en förälder med psykisk ohälsa. Här kan barn få information om psykiska sjukdomar och chatta med andra.

Maskrosbarn - En barnrättsorganisation som stödjer barn som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. 

BRISBarnets rätt i samhället är en organisation som finns till för barn och ungdomar som vill ha någon att prata med om det jobbiga som händer i ens liv. Det går att ringa och mejla till BRIS samt att chatta med BRIS och andra barn och ungdomar i liknande situationer. 

Anhörigjouren – länkar till olika organisationer som kan ge stöd.

Jag vill veta – allt om dina rättigheter vid brott – En hemsida som förklarar t.ex. våld i familjen och andra brott som man som barn kan uppleva. Vänder sig till barn 4-7, 8-13 samt ungdomar 14-18.

 

Filmer

Att leva med psykisk ohälsa En film om Sophies mamma Anette som har diagnoserna bipolär, tvångssyndrom, borderline och ADHD. Som mamma kunde hon inte alltid finnas där för Sophie.

Fredriks pappa har en psykisk sjukdom är en film som förklarar hur det kan vara att som barn ha en pappa med psykisk sjukdom.

Tinas bror Daniel har en ADHD-diagnos: En film om hur det är att ha ett syskon som har ADHD. 

Amandas pappa har ångest: En film om hur det är att ha en pappa med ångest. 

Sofias mamma lider av depression: En film om hur det är att ha en förälder som lider av depression. 

Johans mamma missbrukar alkohol: En film om hur det är att ha en mamma som dricker för mycket alkohol.

Alis pappa lider av PTSD: En film om hur det kan vara när ens pappa mår dåligt av krig och katastrof i sitt hemland innan familjen flydde till Sverige.

Till toppen av sidan