Sök vård för psykisk ohälsa i Kronoberg

Skriv ut (ca 9 sidor)
Kronoberg

Behandling via nätet i Kronoberg

Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Mår du psykiskt dåligt finns det alltid hjälp att få. Nedan ser du vart du kan vända dig för att få hjälp vid lätta, allvarliga och akuta psykiska problem. Lägg märke till att barn och ungdomar upp till 18 år ofta söker vård på andra ställen än vuxna.

Du kan alltid ringa 1177 för att få råd och stöd.

Visa mer

Lätta psykiska problem

Lätta psykiska problem

Lättare psykiska problem innebär till exempel sömnsvårigheter, ångest, lättare depressioner eller sorgereaktioner.

Barn och ungdomar

Du kan vända dig till elevhälsan på din skola eller till barn- och ungdomshälsan. Du kan kontakta ungdomsmottagningen  eller vårdcentralen för att få hjälp. Du kan ockå få samtalsstöd i Kronobergs kommuner.

Barn upp till 6 år kan få hjälp av en barnhälsovårdspsykolog som finns på barnavårdscentralen. 

Fäll ihop

Allvarliga psykiska problem

Allvarliga psykiska problem

Vid allvarliga psykiska problem vänder du dig till den psykiatriska vården.

Barn och ungdomar

Är du under 18 år vänder du dig till barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP) i Växjö eller Ljungby.

Läs mer om barn- och ungdomspsykiatrin (nationellt).

Vuxna

Är du 18 år eller äldre får du hjälp av vuxenpsykiatrin. Hit blir du remitterad av din vårdcentralsläkare.

Det finns även möjlighet att skicka in en egenremiss. Det innebär att man skriver och berättar om sitt tillstånd och varför man söker vård och lämnar in det till mottagningen. En del mottagningar har förtryckta blanketter till hjälp.

Till den specialiserade psykiatrin tillhör allmänpsykiatriska mottagningen i Växjö och Ljungby, psykosenheten i Växjö och Ljungby, äldrepsykiatriska mottagningen och beroendemottagningen.

Fäll ihop

Akuta psykiska problem

Akuta psykiska problem

Vid akuta psykiska problem kan du alltid ringa 112. 

Barn och ungdomar

Under dagtid kan du vända dig till barn- och ungdomspsykiatriska klinikens mottagning i Växjö, telefonnummer 0470 58 61 10. Öppet mellan 7.30-16.00. Kvällar och helger kan du ringa till 1177 för att komma i kontakt med sjuksköterska i beredskap.

Vuxna

Du kan vända dig till den akutpsykiatriska mottagningen i Växjö. Den är öppen dygnet runt och du kan få kontakt med sjuksköterska på telefon 0470 58 61 00.

Fäll ihop

Symtom och diagnoser

Kommunalt stöd

Kommunalt stöd

Du som har psykiska funktionsnedsättningar och/eller mer omfattande psykiska problem kan få hjälp av din hemkommun. Det kan till exempel handla om att få stöd för att klara av boende, ekonomi, sysslolöshet eller för att bryta allvarlig isolering.

Kommunen kan också ha så kallade personliga ombud. Du kan ha rätt till ett personligt ombud om du är över 18 år och har, eller kan förväntas få, omfattande psykiska funktionsnedsättningar som innebär behov av vård, stöd och service.

Kontakta din hemkommun för mer information. Klicka på länkarna nedan för att komma direkt till stöd för barn och unga.

Alvesta kommun

Ljungby kommun

Lessebo kommun

Markaryd kommun

Tingsryds kommun

Uppvidinge kommun

Växjö kommun

Älmhults kommun

Fäll ihop

Våra mottagningar

Våra mottagningar

Du hittar våra mottagningar och vårdformer genom tjänsten Hitta och jämför vård. Du kan till exempel välja BUP eller Psykiatri som sökord. Därefter väljer du den ort du bor på. Efter att ha tryckt på Sök får du upp förslag på mottagningar.

Fäll ihop

Fråga om råd

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan haft liknande funderingar. Under Fråga 1177.se kan du leta upp din fråga eller ställa en fråga själv, och du kan förstås vara anonym.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd när du ringer 1177. De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.

Du kan även vända dig till patient- och stödföreningar. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation.

Kronoberg

Sorgegrupper för barn och vuxna - när någon nära dör

När någon i familjen dör blir ingenting sig likt. Då kan det hjälpa att träffa andra som varit med om samma sak och vet vad det handlar om. Region Kronoberg och sjukhuskyrkan har sorgegrupper där både barn och föräldrar kan träffa andra. I grupperna pratar vi tillsammans om det som hänt, vad som blivit annorlunda och vad som hjälper i sorgen.

Vi har grupper för förskolebarn, skolbarn och ungdomar. Samtidigt som barnen träffas, träffar vuxna andra föräldrar i samma situation.

Anmälan

Ni kan när som helst anmäla er till en grupp. Vi startar nya grupper när det är tillräckligt många deltagare anmälda. Anmäl er hos lekterapin via telefon 0470-58 84 49 eller e-post: clv-lekterapi@kronoberg.se.

Fäll ihop

Behandling via internet

Behandling via internet

Region Kronoberg erbjuder kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet som en alternativ behandlingsform – till exempel vid depression och ångest. En professionell behandlare bedömer först om du är lämplig för den typen av behandling, för iKBT passar inte alla.

iKBT innebär att man får ta del av filmer, bilder, texter och animeringar via dator, surfplatta eller smartphone. Man loggar in på behandlingsplattformen via e-tjänster och kan arbeta med materialet var och när man vill. Man har regelbunden kontakt med sin behandlare för avstämning och stöd.

Möjlighet att få iKBT finns inom primärvården, vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomshälsan.

Är du vuxen och tror att iKBT kan vara något för dig: kontakta din vårdcentral. 
Gäller det barn och unga: kontakta barn- och ungdomshälsan. 

Fäll ihop
Skriv ut (ca 9 sidor)
Senast uppdaterad:
2018-09-03
Redaktör:

May Olsson

Granskare:

Rebecca Moding