Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Före och efter operation

Information till dig som ska opereras i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Det är viktigt att du som ska opereras förbereder dig på rätt sätt. Det gäller inför alla operationer, men är extra viktigt om du ska vara sövd under operationen. Rätt förberedelser förebygger också komplikationer och gör att du får förutsättningar att återhämta dig på ett bra sätt efter att du opererats.

Det är viktigt att du som ska opereras förbereder dig på rätt sätt. Det gäller inför alla operationer, men är extra viktigt om du ska vara sövd under operationen. Rätt förberedelser förebygger också komplikationer och gör att du får förutsättningar att återhämta dig på ett bra sätt efter att du opererats. Operationen kan behöva ställas in om förberedelserna inte varit tillräckliga och kan innebära en risk för dig.

Om du blir sjuk eller förkyld, får hudbesvär eller skadar dig på annat sätt ska du ringa till mottagningen du blivit kallad till så snart som möjligt. Det gäller även om du fått andra större förhinder. Om sjukdomen eller skadan innebär en risk i samband med operationen ställs operationstiden in.

När barn ska opereras

Den här texten vänder sig till dig som är vuxen. Här kan du läsa om när barn ska opereras

Om operationen inte blir av

Ibland kan det vara nödvändigt att flytta dag eller tid för en operation på grund av omständigheter inom vården som inte går att förutsäga, till exempel akuta operationer. Om din operationstid ändras så ringer vi till dig och berättar det.

Om du inte kommer till din planerade operation, och inte har meddelat det senast 72 timmar i förväg, måste du betala för uteblivet besök. Då gäller inte heller frikort.

Att tänka på inför operationen

Om du har frågor inför operationen är du välkommen att kontakta mottagningen som du blivit kallad till.

  • Läs igenom din kallelse noggrant och var noga med förberedelserna som beskrivs i den. Det kan finnas information som gäller för just dig och den operation som du ska genomgå.
  • Om du har fått remiss för blodprov, EKG eller andra undersökningar så ta dem senast en vecka före operationen.
  • Om du har fått en hälsodeklaration så ska du svara på den så snart som möjligt.
  • Avsätt hela dagen till sjukhusbesöket så att du inte har andra tider att passa. 

Mat och dryck

Det är mycket viktigt att du följer reglerna för vad och när du får äta och dricka före din operation om du har fått information om att du ska fasta. Det finns annars stor risk att du drabbas av allvarliga komplikationer eller att operationen måste ställas in.

Läs om hur du får äta och dricka:

Tvätt inför operation

Det är viktigt att du tvättar dig inför din operation för att undvika infektioner. Du får information av din mottagning om du ska tvätta dig med ett bakteriedödande (klorhexidin) hudrengöringsmedel eller om det räcker med vanlig tvål och schampo.

Läs om hur du ska tvätta dig:

Läkemedel

När du ska opereras tar du med dina läkemedel och en läkemedelslista. Helst ska läkemedlet förvaras i sin originalförpackning. 

Du ska ta de eventuella läkemedel du normalt använder, om du inte har fått annan information. Om du exempelvis tar blodförtunnande läkemedel, eller läkemedel på grund av diabetes, behöver du kontrollera om det finns särskild information om det i din kallelse.

Inflammationsdämpande läkemedel ska du inte ta dagen före operationen.

Kontakta din mottagning om du har frågor om hur du ska ta dina läkemedel inför operationen.

Levnadsvanor i samband med operation

Dina levnadsvanor före och efter en operation kan påverka risken för olika komplikationer, och hur fort du återhämtar dig. Det är viktigt att du gör ett uppehåll om du röker eller dricker alkohol. Det är bra om du rör på dig, och att du får i dig den näring du behöver.

Hälsodeklaration inför operation

Inför din operation kan du behöva fylla i en hälsodeklaration. Då får du information om det från operatören.

På operationsdagen

I din kallelse till operationen framgår vilken plats du ska ta dig till och hur du ska anmäla dig.

  • Ta med dig legitimation.
  • Ha med dig rena och rymliga kläder som passar att ha om du får förband eller blir gipsad.  
  • Använd glasögon istället för linser på operationsdagen.
  • Ha inte smink, smycken, parfymerade produkter, lösögonfransar eller lösnaglar på dig.
  • Ta gärna med något att sysselsätta dig med om du behöver vänta i samband med operationen, exempelvis ljudbok eller korsord.

Bedövning och narkos

Vilken typ av bedövning du får beror bland annat på vilken typ av operation du ska genomgå. Här kan du läsa om olika bedövningar:

Efter operationen

När operationen är genomförd får du komma till uppvakningsavdelningen där du får övervakning och hjälp om du behöver smärtlindring.  Där får du den omvårdnad som du behöver. Tala om ifall du har ont, mår illa eller har andra behov.

Hur länge du behöver stanna på uppvakningsavdelningen beror på vilken operation som du har genomgått, och vilken bedövning du har fått. Det avgör också om du ska läggas in på en avdelning efter operationen, eller om du ska åka hem.

Besök

Besök på uppvakningsavdelningarna är inte tillåtet. Om anhöriga ska hämta dig så får de vänta i allmänna utrymmen på sjukhuset.

Om du blir inlagd efter din operation så kan dina anhöriga kontakta Region Jönköpings läns kontaktcenter för att få veta var du finns:

Tänk på att samordna kontakten för att minska antalet samtal.

När det är dags att åka hem

När du får åka hem beror på vilken operation du genomgått och hur ditt hälsotillstånd är.

Innan du åker hem får du träffa den läkare som utförd operationen.

Du får information och råd som rör din operation. Det kan till exempel handla om hur du sköter såret, vad du gör om du får ont och vad som gäller kring recept på läkemedel, återbesök, rehabilitering och sjukskrivning. Då har du också möjlighet att ställa frågor.

Hemresa

Du får inte köra bil hem efter operationen om du fått lugnande medicin eller varit sövd. Många läkemedel påverkar din förmåga att köra. Det är bra om du har någon som hämtar dig, men du kan också använda kollektivtrafik om du kan och orkar.

Du kan få sjukresa med serviceresefordon hem om ditt hälsotillstånd kräver det. Vårdpersonalen bedömer att ditt medicinska tillstånd och bokar sjukresan. Läs mer om sjukresor i Jönköpings län.

Besvär och komplikationer

Om du får besvär efter operationen ska du höra av dig till vården. Det kan handla om att du till exempel:

  • får feber
  • blir svullen eller får rodnad runt operationssåret
  • blöder
  • får en smärta som ökar
  • läcker ur operationssåret.

I samband med operationen får du veta vart du ska höra av dig om du få besvär efter operationen. Om vårdenheten är stängd, exempelvis på kvällstid eller under helger, ringer du 1177 där du kan få råd och bli hänvisad rätt.

Det är vanligt att det gör ont efter en operation. Därför får du läkemedel som gör att smärtan minskar. Läs mer om att ha ont efter operation.

Prover i biobank

Vid en del operationer tar man vissa prover som rutinmässigt sparas i en biobank. Det görs för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt, och bidrar till utveckling och kvalitet i vården. Läs mer om biobank:

Till toppen av sidan