GRAVIDITETSBESVÄR OCH SJUKDOMAR

Mellanmål, frukt och grönsaker vid graviditetsdiabetes

Innehållet gäller Jönköpings län

Att äta regelbundet är bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika sötsug. Syftet med mellanmål är inte att bli mätt, utan att undvika hunger innan nästa måltid. Tre huvudmål och ett till två mellanmål är en bra måltidsfördelning om du har graviditetsdiabetes. Du bör äta minst 130 gram kolhydrater per dag.

Mellanmål med smörgås

Förslag på mellanmål

Förslag på mellanmål med en mindre mängd kolhydrater

  • 1-2 näve nötter och frön.
  • En frukt (om du väljer banan är det bra om du bara äter en halv).
  • 1-2 deciliter kvarg, keso, naturell yoghurt eller fil med någon av dessa alternativ:
    - bär och nötter eller frön 
    - bär och 1 deciliter nyckelhålsmärkt müsli 
    - en frukt och ½ deciliter nyckelhålsmärkt müsli.
  • Chiapudding: 
    2 matskedar chiafrön, 1 deciliter mjölk/vegetabilisk dryck och valfri smaksättning som kanel, vaniljpulver och bär.
  • Over night oats: 
    1 deciliter havregryn, 1 deciliter mjölk eller vegetabilisk dryck med bär och nötter.
  • En grov smörgås med dubbla pålägg.
  • 1-3 knäckebrödskivor med dubbla pålägg.
  • 1-3 naturella kakor av majs, ris, dinkel, linser eller kikärtor med pålägg, till exempel: 
    - mager ost och kalkon
    - leverpastej och ägg
    - hummus, ärt- eller bönröra 
    - gubbröra, skagenröra eller skinkröra
    - jordnötssmör, keso och en skiva päron.
  • Ägg, omelett eller äggröra.
  • Makrill i tomatsås.
  • Ägg och sill.
  • Avokado.
  • Oliver.
  • Grönsaksstavar med dipp.
  • Edamamebönor med salt eller soja.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är hälsosamt att äta för att de innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Men frukt innehåller socker, till skillnad från grönsaker. Ett bra riktmärke är att äta en frukt per tillfälle. När det gäller vissa frukter (som till exempel banan) bör du begränsa mängden och bara äta en halv frukt åt gången. Andra frukter kan du äta fler av vid samma tillfälle (exempelvis två-tre clementiner eller kiwi). 

För frukt och grönsaker kan 15-20 kolhydrater per portion vara en lämplig mängd. 

Här kan du jämföra hur mycket kolhydrater olika frukter och grönsaker innehåller, per styck eller per portion:

Frukt

Sort

Vikt/mängd

Kolhydrater 

Ananas 45 gram/skiva 5 gram
Apelsin 125 gram/styck 15 gram
Aprikos, färsk 125-150 gram/styck 10 gram
Aprikoser, torkade 7 gram/styck 3,5 gram
Banan 100-150 gram/styck 20-30 gram
Blåbär 60 gram/deciliter 5 gram
Clementin 75-125 gram/styck 5-10 gram
Dadlar 8 gram/styck 5 gram
Hallon 50 gram/deciliter 2 gram
Jordgubbar 50 gram/deciliter 5 gram
Kiwi 50-100 gram/styck 5-10 gram
Mango 250 gram/styck 35 gram
Melon 150 gram/skiva 10 gram
Russin 60 gram/deciliter 40 gram
Sharon/kaki 85-100 gram/styck 15 gram
Vindruvor 10-15 druvor 15 gram
Äpplen/päron 125-200 g/styck 15-20 gram

Grönsaker

Sort

Vikt/mängd

Kolhydrater 

Aubergine 70 gram/portion 2 gram
Avokado 100 gram/styck 2 gram
Blomkål 25 gram/stjälk 1 gram
Broccoli 25 gram/stjälk 1 gram
Gurka 50 gram/deciliter 1 gram
Majs 70 gram/deciliter 10 gram
Morot 65 gram/styck (medelstor) 5 gram
Palsternacka 65 gram/styck (medelstor) 5-10 gram
Potatis 60 gram/styck (äggstorlek) 10 gram
Pumpa 70 gram/portion 3 gram
Rödbeta, färsk 50-100 gram/styck 5-10 gram
Rödbeta, inlagd i skivor 10 gram/skiva 1,5 gram
Rödlök 100-200 gram/styck 5-10 gram
Sallat 25 gram/deciliter 0 gram
Tomat 80-100 gram/styck 2 gram
Vitkål 35 gram/deciliter 2 gram
Ärtor 60 gram/deciliter 5 gram

App för att hålla koll på ditt blodsockervärde

Att jämföra kolhydratsinnehåll i olika livsmedel och maträtter kan hjälpa dig att enklare hålla ditt blodsockervärde under 8 mmol/l efter måltid. Ladda gärna ner appen T1D och använd ”Enkla-listan”. Din kost bör innehålla minst 130 gram kolhydrater per dag. 10-40 gram kolhydrater per måltid kan vara ett bra riktmärke.

Till toppen av sidan