Graviditet

Mellanmål, frukt och grönsaker vid graviditetsdiabetes

Mellanmål, frukt och grönsaker vid graviditetsdiabetes - svenska lättlästInnehållet gäller Jönköpings län

Det är lagom att äta frukost, lunch och middag och ett eller två mellanmål varje dag. Mellanmål med lågt innehåll av kolhydrater hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivå. Då blir du mindre hungrig innan nästa måltid. Dessutom blir du mindre sugen på godis.

Knäckebröd med rädisor och grönsaker på en tallrik.

Håll koll på ditt blodsockervärde

Du har stor nytta av att veta ungefär hur mycket kolhydrater som finns i olika livsmedel och maträtter. Det underlättar för att hålla ditt blodsockervärde under 8 mmol/l efter måltid.

Sammanlagt bör du äta minst 175 gram kolhydrater varje dag. Det mesta får du från tre huvudmål: frukost, lunch och middag. Utöver det kan du äta två till fyra mellanmål.

  • Varje huvudmål bör innehålla 30–45 gram kolhydrater.
  • Varje mellanmål bör innehålla 15–30 gram kolhydrater.

Längre ner på denna sida finns också listor över kolhydratinnehållet i frukt och grönsaker.

Tips!
I appen T1D hittar du Enkla-listan, där du enkelt kan räkna ut mängden kolhydrater i det du äter. 

Förslag på mellanmål

Välj ett av följande förslag:

  • ½–1 deciliter nötter och frön
  • en frukt, till exempel äpple eller päron.
  • en halv banan
  • 1–2 deciliter kvarg, keso, naturell yoghurt eller fil. Toppa med bär, nötter och frön eller 1 deciliter müsli. Välj då en müsli som har Nyckelhålet på förpackningen.
  • Ägg, omelett eller äggröra.
  • Makrill i tomatsås.
  • Ägg och sill.
  • Grönsaker, till exempel avokado, oliver, edamamebönor eller bitar av grönsaker med dipp.

 

Smörgås med pålägg; välj typ av bröd:

  • En skiva grovt bröd
  • 1–3 skivor knäckebröd
  • 1–3 riskakor eller majskakor

 

Förslag på pålägg med lite kolhydrater:

  • ost med låg fetthalt (mager ost)
  • rökt kalkon, leverpastej, kokt ägg
  • hummus eller bönröra
  • skagenröra eller skinkröra
  • jordnötssmör
  • keso och en skiva päron.

 

Recept på chiapudding

  • Blanda 1 deciliter mjölk eller vegetabilisk dryck med 2 matskedar chiafrön.
  • Rör om och låt stå i kylen minst en timme, gärna längre.
  • Smaksätt med bär, kanel eller vaniljpulver och servera med bär, nötter eller frön.

 

Recept på over night oats

  • Blanda 1 deciliter havregryn med 1 deciliter mjölk eller vegetabilisk dryck.
  • Rör om och ställ i kylen i 8–10 timmar, till exempel över natten.
  • Servera med bär, nötter eller frön.

Frukt och grönsaker

Både frukt och grönsaker innehåller mycket som är nyttigt: fibrer, vitaminer och mineraler. Men frukt innehåller också socker. Mängden socker varierar mellan olika frukter.

För frukt och grönsaker är det lagom med en portion på 15–20 gram kolhydrater lagom. Här ser du hur mycket det motsvarar för olika frukter:

Frukt

Portion

Ananas fyra skivor
Apelsin en normalstor
Aprikos 2 färska eller 5 torkade
Banan en halv
Blåbär 3-4 deciliter
Clementin 2-3 stycken
Dadel 4 torkade
Hallon 7-8 deceliter
Jordgubbar 3-4 deciliter
Kiwi 2-3 stycken
Mango en halv (125 gram)
Melon 2 skivor (300 gram)
Russin en halv deciliter
Sharon/kakifrukt en normalstor
Vindruvor 10-15 stycken
Äpple, päron ett normalstort

Grönsaker

Här ser du hur stor mängd kolhydrater det finns i olika slags grönsaker:

Sort

Mängs

Kolhydrater

Aubergine 70 gram 2 gram
Avokado 100 gram (en avokado) 2 gram
Blomkål 25 gram (en stjälk) 1 gram
Broccoli 25 gram (en stjälk) 1 gram
Gurka 50 gram (1 deciliter) 1 gram
Majs 70 gram (en deciliter 10 gram
Morot 65 gram (en medelstor) 5 gram
Palsernacka 65 gram ( en medelstor) 5-10 gram
Potatis 60 gram (stor som ett ägg)  10 gram
Pumpa 70 gram/portion 3 gram
Rödbeta, färsk 50-100 gram 5-10 gram
Rödbeta, inlagd i skivor 10 gram (en skiva) 1,5 gram
Rödlök 100 gram 5 gram
Sallat 25 gram (en deciliter) 0 gram
Tomat 80 gram (en medelstor) 2 gram
Vitkål 35 gram (en deciliter) 2 gram
Ärtor 60 gram (en deciliter) 5 gram
Till toppen av sidan