Amning och flaskmatning

Mata med nappflaska

Innehållet gäller Jönköpings län

Matningstillfället är en fantastisk möjlighet att umgås med sitt barn och att både ge och få närhet. Barn har ett stort behov av närhet. Här kan du läsa om hur du matar ditt barn med nappflaska.

Att mata barn

Du bör försöka att efterlikna amningssituationen så mycket som möjligt genom att alltid hålla barnet i famnen när du matar och vara tillgänglig för ögonkontakt. Genom att hålla barnet hud mot hud får både barnet och den som matar fysisk och känslomässig närhet.

De första månaderna bör det bara i undantagsfall vara någon annan än mamman eller pappan som matar barnet för att ge bästa möjliga förutsättning att knyta an.

Barnet mår bra av mycket kroppskontakt och upplever värme, trygghet och tröst i famnen. Det är viktigt att både den som matar och barnet har det bekvämt under matningsstunden.

Mat på flaska

Modersmjölksersättning finns att köpa i alla matvaruaffärer. Det finns olika märken, men det ska vara modersmjölksersättning för spädbarn från första levnadsveckan. Det finns också färdigblandad ersättning i tetrapack. Det kan vara bra att ha på resan eller ha hemma, för säkerhets skull.

När barnet växer och behöver byta till en annan sorts modersmjölksersättning kan du gärna rådgöra med barnhälsovården.

Nappflaskor och nappar finns att köpa i matvaruaffärer, på apotek och i barnvagnsaffärer. Du behöver flera stycken. Napparna ska ha ett litet hål avsett för modersmjölksersättning. Det ska droppa sakta när du håller flaskan upp och ner.

Rena händer och nappflaska

Ett barn föds utan bakterieflora och barnets immunförsvar är outvecklat. Tvätta alltid händerna innan du tillagar modersmjölksersättning! Var noga med att napp, flaska och kastrull är rena.

Använd kallt vatten ur kranen, och låt vattnet rinna en stund så att det inte har stått stilla i ledningen. Om du tar vatten från egen brunn bör du kontrollera vattnets kvalitet. Det gör genom att kontakta din kommun som ger dig instruktioner för hur du gör. Vattnet som används ska inte stå framme i mer än 30 minuter.

I en odiskad flaska kan bakterier växa. Skölj bort rester med kallt vatten på en gång efter att barnet har ätit, eftersom det annars lätt växer bakterier i resterna. Diska flaskan med diskmedel i varmvatten. Använd en diskborste som kommer åt i hela flaskan. Det går att diska flaskan i diskmaskinen, men nappen bör alltid diskas för hand så att den inte förstörs.

Tillagning

Modersmjölksersättningen ska alltid doseras efter anvisningen på paketet. Doserar du fel finns risk för undernäring, förstoppning eller i värsta fall överbelastning av njurarna.

Ersättning och tillskottsnäring som står framme bör ätas inom en timme. Eventuella rester av modersmjölksersättningen kastas.

Så här gör du:

  1. Värm vattnet och blanda enligt instruktionerna på förpackningen.
  2. Häll strukna mått av pulvret i nappflaskan och häll därefter i det uppvärmda vattnet.
  3. Skruva på nappen och skaka flaskan tills pulvret löst sig.
  4. Modersmjölksersättningen kan också värmas i mikrovågsugn. Låt svalna till rätt ättemperatur. Du kan prova temperaturen genom att droppa på insidan av sin egen handled.

Om du använder vatten som först kokas kan du sätta ett lock på behållaren och ha i kylskåpet, för att ta fram när det är dags att göra bröstmjölksersättningen eller tillskottsnäringen.

När och hur mycket mat ska barnet ha?

Låt barnet bestämma när och hur mycket det vill äta. Vissa dagar kommer barnet att vara mer hungrigt, precis som man själv kan vara mer hungrig ibland. När barnet är hungrigt rör det på händer och kropp, vrider huvudet åt sidan och letar efter mat.

På modersmjölksersättningens förpackning står riktlinjer om hur mycket barn i olika åldrar kan äta, men det är just riktlinjer och ska inte följas exakt. Barn är olika. Vill inte barnet äta så mycket men ändå är friskt, går upp i vikt och kissar normalt så räcker mängden mat.

Samma sak gäller tvärtom, neka inte barnet mat om det vill ha. Det är vanligt att flaskmatade barn äter fem till åtta gånger per dygn. Men det går också bra att dela upp måltiderna på flera tillfällen med mindre mängd, om barnet vill ha det så.

Mat på utflykten

För bästa kvalitet bör modersmjölksersättningen tillagas direkt innan du ger den till barnet. Det går bra att förbereda flera flaskor i förväg. Kokt, kylskåpskallt vatten blandas med pulver i väl rengjorda flaskor som kokats. Flaskorna kan förvaras med lock i kylskåp i sex till åtta timmar. Vid matningstillfället värms flaskan i mikrovågsugn till rätt ättemperatur. Skaka om flaskan och kontrollera ättemperaturen.

Färdigblandad modersmjölksersättning ska inte förvaras i termos. Om temperaturen hålls runt 37 grader ökar risken för att bakterier växer. Däremot kan du ha kokt vatten på termos och rätt mängd pulver i en nappflaska och blanda direkt inför en måltid.

Tänk på att

  • aldrig lämna ett barn ensamt med nappflaskan, även om det är stort nog att dricka själv.
  • många barn har ett större sugbehov än vad ättiden vid nappflaskan ger. Det är bra att ha en napp till tröst.
  • ett flaskmatat barn vanligtvis bajsar en gång per dygn.
  • du alltid kan vända dig till din barnhälsovårdssjuksköterska om du har frågor.

Mer på 1177 Vårdguiden

Bröstmjölksersättning och tillskottsnäring

Bröstmjölksersättning kan helt eller delvis ersätta bröstmjölk under barnets första halvår. Ersättningarna är gjorda för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och innehåller all näring barnet behöver. Från sex månader kan barnet börja dricka tillskottsnäring istället, som ett komplement till vanlig mat.

Barnets mat upp till ett år

När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.

Till toppen av sidan