Vätskeersättning till barn

Du kan behöva ge vätskeersättning om ett barn förlorar mycket vätska, till exempel om barnet har diarré eller kräks. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning, och det bästa för kroppen för att återställa vätskebalansen. Den innehåller en väl avvägd blandning för att tarmen ska ta upp maximalt med vatten och ersätta den vätska som har försvunnit.

Barn som har diarré eller kräkningar, speciellt yngre barn, bör dricka för att inte få vätskebrist. Utöver detta kan barnet behöva få vätskeersättning. Oftast blir barnet piggare om vätskeförlusterna ersätts. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning som finns att köpa på apotek. Det är bra att alltid ha en förpackning vätskeersättning hemma.

Så använder du vätskeersättning

Vätskeersättning finns som pulver att blanda med vatten, eller som brustablett som löses upp i vatten. Till barn som är äldre än tre år rekommenderas brustabletter. Det är viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen för att det ska bli rätt dos.

Det går bra att ge vätskeersättning till barn som har diabetes.

Barnet bör dricka ofta och lite i taget. Mata till exempel med en tesked. Ett knep för att få i barnet lite vätska i taget är också att använda en särskild plastspruta som brukar användas för att ge medicin. Med den kan du spruta in lite i taget. Du sprutar in vätskan vid barnets kind, så att barnet inte får kväljningar och kräks. Sprutor i olika storlekar finns på apotek.

De smaksatta vätskeersättningarna innehåller mer socker än vätskeersättningar utan smak. För mycket socker under kort tid kan ge diarré eftersom socker drar till sig vatten. Du bör därför inte ge smaksatt vätskeersättning till barn som är under ett år, då det kan göra att kroppen förlorar mer vatten än salt. Barnet kan då få en riskfylld vätskebrist. Om du ger barn som är äldre än ett år smaksatt vätskeersättning bör du tänka på att alltför mycket under kort tid kan göra att hen får en sådan riskfylld vätskebrist.

Om barn som är äldre än ett år får smaksatt vätskeersättning bör du vara uppmärksam på hur barnet mår, och på hur ofta och hur mycket hen kissar och bajsar.

Det finns forskning som har visat att vätskeersättning innehållande en viss typ av probiotika gör att barn brukar bli friskare snabbare.

Så gör du med barn som ammas, får modersmjölksersättning eller tillskottsnäring

Barn som enbart äter bröstmjölk ska i första hand få små täta mål med bröstmjölk. Om barnet förlorar mycket vätska bör du även ge vätskeersättning. Barn som får modersmjölksersättning eller tillskottsnäring bör förutom det även få vätskeersättning.

Små barn är extra känsliga för vätskebrist. Var därför uppmärksam på hur ditt barn mår. Du kan alltid få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Blanda egen vätskeersättning

Om du inte har tillgång till affär eller apotek där du kan köpa vätskeersättning, kan du behöva blanda den själv. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt.

Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt. Använd exakta mått, inte vanliga skedar. Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar. Receptet gäller för alla åldrar, även vuxna. Men för barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från affär eller apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Recept:

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)
  • ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Koka upp vätskan och låt den svalna. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Senast uppdaterad:
2016-12-02
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Thomas Casswall, barnläkare, specialist i mag-och tarmsjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm