När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19?
När du kan vaccinera dig och hur det går till beror på i vilken region du bor i. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig. Välj din region högst upp på sidan.
Det är gratis och frivilligt att vaccinera sig mot covid-19.
I texten Vaccination mot covid-19 kan du läsa mer om hur själva vaccinationen går till, hur du kan må efteråt och vilka som rekommenderas att inte vaccinera sig.
När kan jag vaccinera mig?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i vilken ordning personer ska erbjudas vaccination. Det kallas att vaccinationen görs i olika faser.
Läs mer om de rekommenderade prioriteringarna på Folkhälsomyndighetens webbplats.
När du kan vaccinera dig beror bland annat på hur många doser vaccin regionerna får och när de får doserna. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du bor.
Vaccination mot covid-19 i Region Halland
Region Halland följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.
Fas 1
I fas 1 vaccineras:
- du som bor på särskilt boende för äldre.
- du som har hemsjukvård.
- du som har hemtjänst (eller trygghetslarm) och du som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård.
- du som arbetar patientnära inom äldrevård och äldreomsorg.
- viss personal som arbetar patientnära inom Region Halland.
Här kan du som har hemtjänst och du som är över 18 år och bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård boka tid för vaccination.
Fas 2
Fas 2 startade vecka 7.
I fas 2 vaccineras:
- du som är 65 år och äldre (född 1956 eller tidigare). Här kan du som är född 1956 eller tidigare boka tid för vaccination.
- du som får dialys eller har genomgått en benmärgs- eller organtransplantation och du som bor tillsammans med någon som har det. Här kan du boka tid för vaccination.
- du som är vuxen och bor i en bostad med särskild service enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Du erbjuds vaccination i hemmet.
- du som är vuxen och får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Gäller även vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Här kan du boka tid för vaccination.
- du som arbetar nära patienter och brukare inom vård, tandvård, omsorg, inklusive LSS och SFB (för personer över 18 år). Vaccination startar igen vecka 16. Brev skickas från Region Halland till personal inom kommunal och regional regi och till verksamheter med avtal. Du som tillhör någon av dessa grupper men arbetar privat och inte nås av brev från Region Halland - läs på Region Hallands webbplats om hur du kan boka tid.
Vaccinationen sker i de flesta fall på vårdcentralerna.
Fas 3
Preliminär start vecka 17.
I fas 3 vaccineras:
- du som är 60-64 år som tillhör en riskgrupp och du som är 60–64 år. Du får ett brev från Region Halland med information om hur du bokar tid för vaccination, var du kan vaccinera dig och vad du behöver tänka på innan och efter vaccinationen.
Tidsbokningen öppnar stegvis. Du som är född:- 1957 eller tidigare kan boka från 14 april
- 1958 eller tidigare kan boka från 15 april
- 1959 eller tidigare kan boka från 16 april
- 1960 eller tidigare kan boka från 17 april
- 1961 eller tidigare kan boka från 18 april
- du som är 18–59 år som tillhör en riskgrupp, exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom. Du kan inte boka tid ännu.
- du som av vissa anledningar har svårt att följa råd om smittskyddande åtgärder. Du kan inte boka tid ännu.
Vaccinationen sker i de flesta fall på vårdcentralerna eller på någon av de fyra vaccinationscentralerna, som finns i Kungsbacka (Tingbergshallen), Varberg (Arena Varberg), Falkenberg (gamla biblioteket) och Halmstad (Halmstad Arena).
Fas 4
Preliminär start vecka 20.
Under fas 4 vaccineras:
- övriga vuxna personer 18-59 år som inte tillhör en riskgrupp.
Vaccinationen sker i de flesta fall på vårdcentralerna eller på någon av de fyra vaccinationscentralerna, som finns i Kungsbacka (Tingbergshallen), Varberg (Arena Varberg), Falkenberg (gamla biblioteket) och Halmstad (Halmstad Arena).
När det är dags för fas 4 ges information på flera olika sätt. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.
Hur gör jag för att boka tid?
Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.
Vaccinationen sker i turordning. Här kan du se vilka grupper som erbjuds boka vaccination just nu
Vi ber dig att inte kontakta vården eller ringa 1177 på telefon för frågor om bokning av vaccination.
Viktigt att omboka
Det är viktigt att du bokar om din tid om du är sjuk eller inte kan den tiden. Du ska inte vaccinera dig om du har symtom på covid-19 då ska du lämna prov.
Var sker vaccinationen?
Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.
Att tänka på inför vaccinationen
Du behöver ta med dig legitimation när du ska vaccinera dig.
Det är bra att ha på sig kläder som gör det enkelt att komma åt överarmen vid en vaccination. Till exempel en kortärmad tröja.
Undvik trängsel i samband med vaccinationen. Kom till vaccinationen vid utsatt tid och inte långt i förväg.
Planera inte in några aktiviteter under det närmaste dygnet efter vaccinationen. Det är vanligt att få biverkningar, om du får det behöver du stanna hemma. Läs mer om biverkningar i Vaccination mot covid-19.
Det är vanligt att känna oro och att vara rädd för sprutor. Men det finns mycket som du kan göra själv för att minska känslan av obehag inför vaccineringen. Läs mer i texten Spruträdsla.
Resor i samband med vaccinationen
Välj region högst upp på den här sidan för att se vad som gäller för dig.
Du som har hemtjänst, LSS-insatser eller personlig assistans och inte kan ta dig till vårdcentralen
Om du har hemtjänst, LSS-insatser eller personlig assistans och inte kan ta dig till vårdcentralen när du ska vaccineras har du rätt att resa utan kostnad med sjukresa till och från vårdcentralen. Boka din resa via beställningscentralen, Resam för sjukresor, tfn 0771-91 00 90.
Vad gäller om jag är folkbokförd i en annan region?
Du kan vaccinera dig i en annan region eller på en annan plats än där du är folkbokförd. Det kan till exempel vara om du arbetar eller studerar på annan ort eller bor någon annanstans på sommaren.
För att få ett fullgott skydd behöver du ofta två vaccindoser med några veckors intervall mellan doserna. Det är bra om du i möjligaste mån kan vaccinera dig på samma plats vid båda vaccinationstillfällena. Det för att underlätta hälso- och sjukvårdens hantering och säkerställa att rätt vaccin finns på plats när du ska få den andra dosen.
Lämna aldrig ut dina uppgifter till okända
Risk för bedrägerier
Det finns risk för bedrägerier i samband med vaccinationen mot covid-19. Region Halland ber ALDRIG att du ska logga in med bank-id eller din bankdosa via telefon för att bekräfta din bokning av vaccinationstid.
Vaccination mot covid-19 är gratis i Sverige och Region Halland kräver därför ingen betalning av dig. Vid vaccination i hemmet är det alltid legitimerad personal från kommunen som kommer för att vaccinera och du får veta i förväg när vaccinationen ska ske.
1177 Vårdguiden på telefon ber dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.
Fortsätt att följa de allmänna råden
Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden, även när du är vaccinerad. Följ råden så länge de gäller.
Läs mer om vaccin mot covid-19
Frågor och svar på 1177.se om vaccinationerna mot covid-19.
Folkhälsomyndighetens samlade information om vaccinationer mot covid-19.
Läkemedelsverket samlade information om covid-19. Du kan bland annat läsa mer om de olika vaccin som används.
Läkemedelsupplysningen drivs av Läkemedelsverket. Dit kan du ringa och få svar på allmänna frågor om vacciner.