Skydd mot graviditet

P-piller

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen, och kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Två kartor med p-piller. Fotografi.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-piller.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Du får även väga dig och tala om hur lång du är.

Olika preventivmedel kostar olika mycket. I en del regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år. Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Fråga vad som gäller i regionen där du bor.

En del förpackningar innehåller sockerpiller

Det finns två olika förpackningar för p-piller. En förpackning med p-piller kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder.

Några av tabletterna är utan hormoner om du har en karta med 28 tabletter. De kallas för sockerpiller. Under de dagar som du äter sockerpiller eller inte tar några piller alls får du en så kallad bortfallsblödning som är som en mens. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.

Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

Hur använder jag p-piller?

Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

Du tar en tablett vid samma tid varje dag i minst tre veckor. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även p-piller-appar att ladda ner i mobilen.

Så här gör du om du inte vill ha mens

Du kan slippa mens eller bara skjuta fram tidpunkten när du får mens helt genom att äta ihop kartor.

Det varierar mellan olika slags p-piller hur du ska göra. Läs i bipacksedeln vad som gäller för ditt p-piller, eller fråga den som skrev ut dina p-piller.

Det är vanligt att få mellanblödningar om du äter ihop kartor när du precis har börjat med p-piller. Det är helt ofarligt. Fortsätt som vanligt. Kom ihåg att du alltid måste äta en hel karta med p-piller innan du kan göra uppehåll.

Om du får en blödning

De flesta som skjuter på mensen får en blödning efter ett tag. Gör ett uppehåll på fyra dagar om du får en blödning. Därefter börjar du på en ny karta. Du kan sedan fortsätta ta dina p-piller igen så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång. Då gör du på samma sätt.

Så här gör du om du vill ha mens

Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra till sju dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan innan du börjar på en ny karta.

Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under kartans sista dagar. Hur många dagar det är beror på vilka p-piller du äter.

När passar p-piller?

P-piller passar bra om du kommer ihåg att ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. P-piller gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och att du får mindre mensvärk.

Du kan flytta på mensen med dina p-piller, till exempel om du ska åka bort.

När passar inte p-piller?

P-piller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag.

Preventivmedel som innehåller hormonet östrogen kan öka risken lite för att få en blodpropp. Du ska inte äta p-piller om du är kraftigt överviktig, har en förälder eller syskon som har fått en blodpropp eller om du själv har haft en blodpropp tidigare. Du får inte heller p-piller om du är över 35 år och röker. Då kan mellanpiller eller minipiller vara ett bättre alternativ för dig.

Du kan börja äta p-piller tidigast sex veckor efter din förlossning. Innan sex veckor har gått finns det en ökad risk för att få en blodpropp. Det gäller oavsett om du ammar eller inte och oavsett om du fött med kejsarsnitt eller vaginal förlossning. Prata med en barnmorska om vilka preventivmedel du kan använda istället för p-piller.

Positiva effekter av P-piller

Vad gör jag om jag har glömt att ta ett p-piller?

Det finns en risk att du inte längre är skyddad mot att bli gravid om det går mer än 36 timmar mellan två tabletter.

Här kan du se hur du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller. 

Vad gör jag om jag har kräkts eller haft diarré?

Det tar omkring fyra timmar för kroppen att ta upp hormonet i p-pillret. Skyddet kan därför påverkas om du kräks eller har upprepade kraftiga diarréer innan det har gått fyra timmar efter att du tog pillret. Ta då ett nytt piller.  Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.  

Använd kondom i en vecka när du har slidsamlag om du har varit magsjuk eller känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Biverkningar

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. Kroppen behöver ofta lite tid för att vänja sig och sedan brukar biverkningarna försvinna.  

Du ska byta till en annan typ av p-piller eller något annat skydd om du får besvär som inte har gått över efter tre månader.

Du kan få spända bröst, småblödningar och må lite illa när du just har börjat med p-piller. En del får ont i huvudet, finnar eller känner sig nedstämda.

Hur slutar jag med p-piller?

Använd klart den karta som du håller på med och börja sedan inte med en ny karta om du vill sluta äta p-piller. Du kan sluta mitt i en karta, men då kan du få lite oregelbundna blödningar den första tiden efteråt.

Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd mot graviditet direkt om du inte vill bli gravid. Det finns en möjlighet att du blir gravid om du slutar mitt i en karta och har haft slidsamlag utan något annat skydd dagarna innan du slutade med dina p-piller. Det beror på att spermier kan stanna kvar i kroppen och befrukta ägg under flera dagar efter ett slidsamlag.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Hur fungerar p-piller?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och därför kan den inte ta emot ett befruktat ägg.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 18.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.

Mer på 1177.se

Kan antibiotika påverka effekten av p-piller?

Kan antibiotik kan påverka p-pillrets verkan så att jag bör skydda mig extra medan jag tar antibiotika?

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Till toppen av sidan