INFEKTIONER PÅ HUDEN

Rosfeber

Rosfeber är en infektion i huden. Det är vanligast att få infektionen på benen, men du kan även få den på andra delar av kroppen. Rosfeber orsakas av bakterier och behandlas med antibiotika.

Du kan få sjukdomen mer än en gång. Rosfeber smittar inte vid vanliga sociala kontakter, som att hälsa på någon eller sitta bredvid någon.

Symtom

Vanliga symtom på rosfeber är följande:

  • Du får en rodnad som snabbt breder ut sig. Den kan bli flera decimeter stor. Rodnaden är intensiv och har en tydlig kant.
  • Det gör ont och blir svullet i det infekterade området.
  • Du får feber.

Du kan också må illa och kräkas.

Symtomen utvecklas inom något eller några dygn.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har rosfeber. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Det kan lindra att lägga på kompresser indränkta i alsollösning.

Det kan kännas skönt att vila ett infekterat ben när du sitter, till exempel på en fotpall.

Du får antibiotika i tablettform om du inte har så stora besvär. Du kan behöva läggas in på sjukhus för att få antibiotika direkt i blodet med dropp om du har hög feber och är utmattad.

Ibland är risken för rosfeber ökad

Risken att få rosfeber är ökad vid något av följande:

  • Du är svullen i ett ben eller i en arm, vilket gör att blodcirkulation i huden är försämrad. Det kan till exempel bero på att du har bensår eller har haft blodpropp i ett ben. Armen kan vara svullen efter en operation av bröstcancer.
  • Du har sår eller sprickor i huden. Vid kontakt hud mot hud med en person som har rosfeber kan du bli smittad om du har småsår eller sprickor, men det är ovanligt.

Kan jag förebygga rosfeber?

Det är viktigt att sköta huden noga om du har lätt för att få rosfeber, till exempel om du har haft bensår en längre tid. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Smörj huden med en mjukgörande kräm. Krämen gör att huden blir mjuk och smidig, vilket minskar risken att få små sprickor.
  • Tvätta små sår noga. Skydda dem med förband.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Till toppen av sidan