Rehabiliteringsmedicin i Gävleborgs län

Information till närstående - barn och vuxna

Innehållet gäller Gävleborg

Information till dig som är närstående till deltagare i smärtrehabprogrammet. Med närstående menas både barn och vuxna.

Smärtrehabiliteringen vänder sig i första hand till dig som patient men ofta är även närstående, såsom exempelvis familjen, en värdefull del i rehabiliteringen. Du har möjlighet att närvara under exempelvis utredningssamtal, planeringsträff i slutet av utredningen samt vid rehabiliteringsmöte i samband med programmets slut. 

Vill du vara en aktiv del i rehabiliteringen av din närstående, så är rådet att i första hand ta upp det med den person det berör. Denne kan i sin tur meddela smärrehabiliteringsteamet om det. Varför du ska tala direkt med din närstående beror på att alla som arbetar inom hälso- och sjukvården är belagda med sekretess och får därmed inte diskutera patientärenden utan patientens närvaro. 

Som närstående har du också möjlighet att under rehabiliteringens gång delta i en närståendeträff tillsammans med din närstående och någon eller några ur teamet. Vid detta tillfälle har du möjlighet att ställa frågor och ta emot information. Träffen sker vid ett tillfälle och varar i cirka en timme.

Har du allmänna frågor om rehabiliteringsprogrammet eller kanske påverkas av din närståendes hälsa och behöver stöd för egen del, finns information och tips att läsa på sidan Smärtrehabiliteringsteam.

Ett annat tips för dig som närstående och som behöver stöd för egen del är att du kan vända dig till kommunens anhörigstöd. De finns i varje kommun i länet och kan kontaktas öppet eller anonymt. Du hittar dem på kommunens webbplatser och i sociala medier. 

Du är också välkommen att höra av dig till rehabmedicinmottagningen på telelefon 026-27 85 27.

Till toppen av sidan