Lungor och luftvägar

Inflammation och infektion i lungor och luftrör

Både virus och bakterier kan orsaka inflammationer och infektioner i lungorna och luftrören. Här kan du läsa mer om bland annat luftrörskatarr, lunginflammation och RS-virus.

Innehåll - Inflammation och infektion i lungor och luftrör

Visa innehåll som:
 • Om covid-19 – coronavirus

  Här hittar du information om sjukdomen covid-19. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du bor.

 • Legionella - Legionärssjuka

  Legionella är en allvarlig sjukdom som orsakas av en bakterie. Den smittar genom att du andas in små droppar av legionellabakterier. Legionella kan behöva behandlas med antibiotika och ibland kan du behöva vårdas på sjukhus.

 • Luftrörskatarr

  En luftrörskatarr orsakas oftast av virus och ger hosta. För det mesta går en luftrörskatarr över av sig själv på två till fyra veckor. Luftrörskatarrer är mycket vanliga, både hos barn och vuxna.

 • Luftrörskatarr hos barn under två år - obstruktiv bronkit

  Obstruktiv bronkit får barn under två år ihop med förkylning. Då får de svårt att andas och hostar.

 • Lunginflammation

  Vid en lunginflammation har delar av lungorna blivit inflammerade. Då kan du få hosta, feber och svårt att andas. Orsaken är oftast bakterier och då behandlas du med antibiotika. De flesta med lunginflammation blir helt friska inom någon månad.

 • Lungsäcksinflammation

  Lungsäcksinflammation innebär att hinnorna kring lungsäcken har blivit inflammerade. Då gör det ont när du andas och du kan bli andfådd. Lungsäcksinflammation går oftast över helt med behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakat sjukdomen.

 • RS-virus hos barn

  En infektion med RS-virus brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn smittas av RS-virus under sina första två år. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka.

 • Sarkoidos

  Sarkoidos är en sjukdom som beror på en rubbning i immunförsvaret. Då blir det inflammation i ett eller flera organ i kroppen. Oftast påverkar sjukdomen lungorna. Symtomen varierar och det kan ta tid innan sjukdomen går över. De flesta blir friska utan behandling, men hos några kan sarkoidos ge livslånga besvär.

 • Tuberkulos – tbc

  Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna, men även andra kroppsdelar. Det finns effektiva läkemedel mot sjukdomen och de flesta blir helt friska med behandling.

Mer på 1177

Covid-19

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Det är vanligt att bli sjuk som vid förkylning eller influensa, men du kan också få andra symtom. Oftast går covid-19 över av sig själv. Du kan få covid-19 flera gånger.

Förkylning

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

Influensa

Influensa är ett virus som smittar mest under vinterhalvåret. Du kan snabbt känna dig mycket sjuk med ont i kroppen och hög feber. Det flesta blir friska av sig själva. Du kan göra mycket för att slippa bli sjuk.

Till toppen av sidan