Födelsemärken och hudförändringar

Lentigo solaris – solfläckar

Lentigo solaris är ofarliga bruna pigmentfläckar på huden. De kallas också solfläckar. Pigmentfläckarna orsakas av solens ultravioletta strålning. De bildas oftast på händernas ovansida och i ansiktet.

Symtom

Solfläckar i ansiktet.

Solfläckar är släta och ser ut som fräknar. De kan variera i storlek från cirka en halv till flera centimeter. Färgen är beige till mellanbrun på en ljus hud. De är svårare att se ju mörkare huden är.

Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud får lättare solfläckar.

Solfläckar kan komma i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare.

Vad kan jag göra om jag har solfläckar?

Du kan minska risken för solfläckar genom att använda solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor när du solar eller vistas länge i solen. Fläckarna blir också mindre tydliga om du använder solskydd.

Solfläckar behöver inte behandlas eftersom de är ofarliga.

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer på dig:

  • Du är osäker på om det är solfläckar du har fått.
  • Du har en fläck som blöder eller förändras.
  • Du har en fläck som är infekterad och blir inte bättre på några veckor.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Gävleborg

Undersökning

Läkaren undersöker fläcken genom att titta på den. Ibland behöver hen ta ett hudprov, och då får du lokalbedövning.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan