ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Skydda ett nyfött barn

Små barn är ömtåliga och behöver skyddas på olika sätt. De är till exempel extra känsliga för tobaksrök, hög värme, stark kyla och infektioner. Om du är påverkad av alkohol, droger eller vissa läkemedel, kan det i sin tur påverka säkerheten och samspelet med barnet.

En bebis som läggs på ett skötbord.

Att bli förälder innebär att få ansvar för en liten individ. En liten person som är utlämnad åt andra. Här får du tips och råd om några av de vanligaste situationerna när du behöver skydda ditt barn.

Kyla och värme

Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har. Därför är det bra att vara försiktig med att vara ute både i hög värme och i stark kyla. Du behöver också anpassa kläderna efter den temperatur som råder, och till exempel klä av barnet overallen så fort ni kommer in.

Små barn, upp till ett år, behöver ha mössa året runt för att skyddas mot kyla och solljus utomhus. Många nyblivna föräldrar tycker att det är svårt att veta hur mycket kläder barnet ska ha den första tiden och är rädda för att barnet ska frysa. Men det är vanligare att klä på barnet för mycket än för lite.

Barnet är för kallt och fryser när nacken och pannan känns kalla. Händerna och fötterna är ofta kallare än övriga kroppen men ska inte vara iskalla. Du kan titta på termometern och på vad du själv har på dig. Du kan känna efter om barnet är varmt och svettigt på bröstet och i nacken. Är du osäker kan du få råd på bvc.

Att tänka på om sommaren:

 • Barnvagnen ska stå i lä och aldrig i direkt solljus. Det kan bli väldigt varmt under suffletten sommartid.
 • Det är inte bra med sol direkt på barnets hud. Du kan skydda barnets hud och huvud mot solen med tunna kläder. Det är bra att vara så mycket som möjligt i skuggan, speciellt mellan klockan 11 och 15 på dagen.
 • Du ska aldrig lämna barnet ensam i bilen, där det snabbt kan bli för varmt.

Att tänka på om vintern:

 • Det är bra att låta bli att tvätta barnet innan ni går ut. Fukten i vattnet kyler ner barnets hud och tar bort det skyddande fettlagret i huden.
 • Ju mer det blåser, desto större risk är det för köldskador. Det är bra att kontrollera barnets fötter och kinder med jämna mellanrum. Vita fläckar är oftast första tecknet på köldskador. När det gäller kinderna brukar de först få en väldigt röd färg, det är en intensiv röd färg.
 • Om det blåser och är mycket kallt ska du undvika att vara utomhus med ett nyfött barn.

Läs mer om att klä barn för att vara ute.

Läs också sjuksköterskans svar på hur det kan vara för de mindre barnen.

Teckenspråk: Kyla och värme

Fallskador och brännskador

Även ett mycket litet barn kan förflytta sig när det sprattlar med armar och ben. Det är därför lätt hänt att ett obevakat barn ramlar ner från skötbordet eller vuxensängen och skadar sig. Därför är det bra om du redan från början vänjer dig vid att inte gå ifrån eller vända dig bort utan att hålla en hand på barnet.

I en babysitter kan barnet följa med i det som händer även om barnet inte sitter eller ligger i famnen. Man bör aldrig ställa babysittern på ett bord eftersom risken finns att den tippar.

Om du dricker hett te eller kaffe med barnet i famnen är det lätt att spilla om barnet plötsligt rör sig. Innehållet i en kaffekopp kan skada en stor yta på barnets kropp. Det är också bra om du placerar barnet en bra bit ifrån spis och ugn när du lagar mat.

Läs mer om säkerhet för barn och om att ta hand om brännskador.

Teckenspråk: Fallskador och brännskador

Rök, tobak och nikotin

Luftvägsinfektioner och astmabesvär är vanligare hos barn som har föräldrar som röker, speciellt om du röker inomhus. Om en ammande mamma röker, går skadliga ämnen över i bröstmjölken och påverkar barnet. Nikotinet i snus och olika typer av nikotinersättningsmedel passerar också över i bröstmjölken och ger ungefär samma höga koncentration i mjölken som rökning. Därför är det bäst för barnet om du låter bli cigarretter, och även nikotinersättningsmedel och snus, om du ammar.

Teckenspråk: Rök, tobak och nikotin

Alkohol och droger

Som förälder behöver du vara medveten om hur alkohol, droger och vissa läkemedel kan påverka koncentrationsförmågan, beteendet och omdömet. Och hur det i sin tur påverkar hur du tar hand om och samspelar med ett barn.

Vill du vara helt säker på att barnet inte får i sig alkohol bör du avstå under amningsperioden. Men enligt nuvarande forskning innebär det inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande, en till två gånger i veckan

Om du själv eller andra i barnets närhet använder droger, dricker för mycket eller för ofta, kan det påverka barnet och familjen negativt på många olika sätt, till exempel genom att det kan vara svårt att hålla barnet på ett säkert sätt. Du kan vända dig till bvc, beroendecentrum i kommunen, eller sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för stöd, råd och vidare hänvisning om du behöver hjälp för dig själv eller för någon annan.

Teckenspråk: Alkohol och droger

Skydda mot infektioner

Under det första halvåret har barnet ett visst skydd mot infektioner eftersom antikroppar har förts över från den som är gravid till barnet. Om barnet ammas får det också lite extra skydd genom bröstmjölken. Ett nyfött barn är ändå känsligt för infektioner, speciellt under den första månaden. Där det finns mycket folk finns det också infektioner. Om det går, är det därför bra att undvika kollektivtrafik, kaféer och affärer där det samlas mer folk, särskilt på hösten och vintern då många är sjuka.

Barn upp till ett år blir lätt smittade av infekterade barn. Du kan försöka att inte träffa förkylda barn och vuxna under de allra första veckorna. Det är bra om alla som tar i barnet tvättar händerna först och inte pussar barnet i ansiktet.

Feber

Feber är inte en sjukdom utan ett sätt för kroppen att försvara sig, till exempel mot infektioner. I den förhöjda kroppstemperaturen trivs inte virus och bakterier. Det är framför allt virusinfektioner som förkylning, hosta och halsont som är den vanligaste orsaken till feber hos barn.

Du ska kontakta en vårdcentral eller en jourläkarmottagning om barn under tre månader får feber, eftersom det hos små barn ibland kan vara det enda symtomet vid till exempel urinvägsinfektion eller lunginflammation. Du kan också alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Teckenspråk: Skydda mot infektioner

Förkylning och nästäppa kan göra det svårt att äta

Små barn har små och trånga gångar i näsan och får ofta nästäppa även vid en lätt förkylning. Det kan göra att det blir svårt att äta och andas samtidigt. Du kan pröva att droppa koksaltlösning eller bröstmjölk i näsan strax innan barnet ska äta. Om hen ändå har svårt att äta ska du kontakta bvc eller vårdcentralen samma dag.

Om barnet är förkylt eller har hosta kan du alltid kontakta vårdcentralen, bvc eller ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd.

Teckenspråk: Nästäppa och förkylning

Om barnet behöver medicin

Det är alltid bra att rådgöra med bvc eller vårdcentralen innan du ger medicin till barn som är under sex månader. När du ger flytande medicin till så små barn behöver du använda en så kallad dosspruta. Det kan vara bra att låta barnet sitta eller halvligga i knäet. Du kan sedan ganska långsamt spruta in medicinen genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få medicin i luftstrupen.

Läs mer om att ge medicin till barn.

Teckenspråk: Om barnet behöver medicin

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd innebär att barnet dör i sömnen. Det är mycket ovanligt i Sverige. Det är fortfarande oklart vad som orsakar det. Det finns några saker du kan göra för att minska risken betydligt:

 • Låta spädbarnet sova på rygg.
 • Avstå från nikotin.
 • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.
 • Barn under tre månader sover säkrast i egen säng.
 • Amma om det är möjligt.
 • Napp kan användas när spädbarnet ska sova.

De råd som har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg, att som förälder låta bli att röka och att se till att barnets ansikte är fritt.

Om barnet är under tre månader finns det en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om man sover i samma säng som barnet. Därför ska barnet sova i egen säng, men den kan gärna stå inom räckhåll. Om barnet ammas kan man ha barnet hos sig i sängen när barnet är vaket, men lägga över det i egen säng när det ska sova.

Läs mer: Socialstyrelsen, om plötslig spädbarnsdöd

Barn är känsliga mot skakningar

Att skaka eller ta hårt i barnet är absolut livsfarligt. Nyfödda och små barn kan få mycket allvarliga skador eftersom de är så ömtåliga. Bara ett par sekunders skakning kan orsaka bestående skador.

Om du känner starka negativa känslor eller har svårt att hantera din ilska, till exempel när barnet skriker, kan du behöva en stund för dig själv. Finns det ingen som kan hjälpa till att ta hand om barnet kan hen ligga kvar en liten stund även om hen skriker, så länge barnet ligger säkert och inte kan rulla ner på golvet eller slå sig. Du kan gå in i ett annat rum för att få en andhämtningspaus så att du sedan orkar fortsätta att trösta barnet.

Om du har ett barn som skriker mycket är det viktigt att du försöker få hjälp och stöd både från barnavårdscentralen, bvc, och från släktingar och vänner. Personalen på bvc kan stötta och ge råd. De kan också förmedla kontakt med till exempel barnpsykolog eller läkare.

Läs mer om varför barn skriker och vad du kan göra.

Till toppen av sidan