Operationer av könsorgan och urinvägar

Gynekologisk skrapning

Gynekologisk skrapning innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida. Operationen är mycket vanlig. Den tar ungefär fem till tio minuter.

Förberedelser

Vid gynekologisk skrapning tar en läkare bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida.

En skrapning utförs oftast på en operationsavdelning.

Du får lokalbedövning eller så kan du bli sövd med narkos.

Vid lokalbedövning får du en spruta med bedövningsmedel genom slidan.

Läs mer om lokalbedövning.

Du behöver fasta före operationen om du ska få narkos. Det innebär att du inte får äta på minst sex timmar innan operationen.

Läs mer om narkos.

Du kan få smärtstillande läkemedel före skrapningen. Det hjälper så att det inte gör ont efteråt.

Det är vanligt att få läkemedel som mjukar upp livmoderhalsen. Läkemedlet får du genom munnen eller genom slidan. Det är olika vad som passar bäst.

Prata med läkaren om du vill få en p-stav eller en spiral insatt i samband med skrapningen.

Så går skrapningen till

Livmoderhalsen vidgas försiktigt. Sedan för läkaren in ett litet instrument i slidan, och vidare genom livmoderhalsen in i livmodern. Instrumentet är en liten skrapa eller en liten sug för att ta bort blod, slemhinna och annan vävnad.

Skrapningen tar fem till tio minuter.

Det kan kännas lite obehagligt om du är lokalbedövad, men de flesta tycker inte att det gör ont.

Så mår du efteråt

Det kan göra lite ont några timmar efter en skrapning. Det är vanligt att få smärtlindrande läkemedel redan före operationen. Efter skrapningen räcker det för de flesta med ett receptfritt läkemedel mot smärta

Det kan blöda lite efter en gynekologisk skrapning. Blödningen ska inte pågå längre än tre veckor.

Vänta med att bada eller att använda tampong eller menskopp så länge du blöder färskt blod. Vänta lika länge med att ha slidsamlag. 

Oftast kommer mensen igång efter en månad.

Ta det lugnt efter operationen 

Du behöver inte sjukskriva dig efter en skrapning.

Du kan få ont om du rör dig mycket samma dag som skrapningen. Försök därför att planera dagen så att du har möjlighet att vila.

När får jag svar?

En skrapning kan göras för att du har besvär som behöver utredas. Då behövs en mikroskopisk undersökning av det som läkaren har tagit bort. Det är olika hur lång tid det tar innan du får provsvar, och hur du får provsvaret.

Fråga läkaren om du vill veta mer om vad som gäller för dig. 

När du lämnar prov i vården sparas en del prov i en biobank. Prover sparas för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Läs om prov i vården som sparas.

Biverkningar eller komplikationer

Det finns en liten risk för infektion efter en skrapning, men det är ovanligt. Då har du ont mer än någon dag, och det gör allt mer ont. Du kan också få feber och börja blöda mera.

Ibland beror infektionen eller blödningen på att det finns rester kvar trots skrapningen. Då kan det vara bättre att behandla med läkemedel. Det är för att en upprepad skrapning kan göra att slemhinnan i livmodern skadas.

Fråga på mottagningen vem du kan kontakta om du får besvär. Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om det har gått lång tid efter skrapningen och du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Skrapan eller sugen kan göra hål i livmoderns vägg

Livmoderns vägg kan hos en del vara så tunn att den brister vid skrapningen. Om det händer observeras du noga efteråt så att du inte får en blödning från livmoderväggen. Det blir sällan en allvarlig skada och det läker snabbt.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Läs mer på 1177.se

Cellförändringar i livmoderhalsen

Cellförändringar i livmoderhalsen brukar bero på att man har HPV. Oftast läker det av sig själv. Du behöver behandling om cellförändringarna kan utvecklas till cancer.

Abort

Abort betyder att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort enligt lagen och den som är gravid bestämmer själv om abort. Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en operation.

Missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

Till toppen av sidan