Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 18

5 maj: Nu kan du som är född 1966 eller tidigare boka tid för vaccination på någon av vaccinationsmottagningarna runt om i länet. Läs mer om hur du bokar här.

CELIAKI

Mat och matlagning vid celiaki

Att ha celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns vete, korn och råg. Behandlingen består av att äta mat utan gluten. För att kunna göra det behöver du veta vilka råvaror och produkter som inte innehåller gluten.

Lax, potatis, broccoli, morötter och sås på en tallrik. Fotografi.

Vanliga symtom vid celiaki är att ha besvär med magen, att vara trött och kraftlös och att gå ner i vikt. Du kan också bli nedstämd av att ha celiaki, men symtomen kan skilja sig mycket från person till person.

Celiaki går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat hela livet.

Många upplever att de blir dåliga av att äta mat med gluten, men vid undersökningar finns det ingen skada på tunntarmens slemhinna som vid celiaki. Behandlingen är dock densamma, att äta mat utan gluten. Men de behöver sannolikt inte vara lika noggranna med att maten ska vara helt glutenfri, som personer med celiaki.

Celiaki kallas också för glutenintolerans.

Till toppen av sidan